Ce este reciprocitatea ?

0
4136

Ca noţiune generală, reciprocitatea reprezintă un schimb de facilităţi identice sau egale între două ţări. Spre exemplu, vorbim despre reciprocitate în cazul eliminării restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii a două state care au încheiat un astfel de acord.

Termenul de reciprocitate este întâlnit în mod frecvent în comerțul internaţional şi se manifestă prin eliminarea sau scăderea taxelor aferente operaţiunilor de import și a altor bariere comerciale în schimbul unor concesii similare primite din partea unei alte țari.

Reciprocitatea este un principiu tradițional al GATT/OMC (Acordul General pentru Tarife și Comerț, în limba engleză, The General Agreement on Tariffs and Trade/Organizaţia Mondială a Comerţului) dar este posibilă numai între țările dezvoltate, datorită nivelului economiilor aproximativ egale.

Între economiile dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare poate există conceptul de reciprocitate relativă. În acest caz națiunea mai dezvoltată acceptă mai puține facilitaţi din partea partenerilor cu o economie aflată în curs de dezvoltare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here