Pentru ca șeful ASF, Nicu Marcu, să încaseze un venit lunar de 15.000 de euro, fiecare șofer plătește suplimentar 132 de lei la RCA

0
538

Cât ne costă incompetența ASF: fiecare șofer plătește suplimentar 132 de lei la RCA, iar o firmă achită în plus 257 de lei, din cauza falimentelor City și Euroins. Factura totală: 1,3 miliarde de euro. Paguba se recuperează de la șoferi Însă pagubele cauzate de cele două firme de asigurări, calculate de Libertatea la peste 1,3 miliarde de euro, rămân. Păgubiții fiecărui asigurător se îndreaptă către acesta, iar banii sunt plătiți de către stat, prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Mai departe, acesta își recuperează sumele din contribuții ale șoferilor, incluse în prețul polițelor RCA.

DNA a clasat plângerile împotriva conducerii ASF reclamate că a tolerat pagubele City Insurance și Euroins / Păgubiții solicită de la stat peste 1 miliard de euro în urma falimentului celor două mari companii de asigurări

DNA a clasat dosarul în care conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost reclamată că a închis ochii la presupusele fraude de la companiile de asigurări City Insurance și Euroins – potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro.

Rămâne însă realitatea factuală, sumbră: pagubele în urma falimentului City Insurance și a deschiderii procedurii de faliment în cazul Euroins depășesc 1 miliard de euro. Cel puțin atât solicită păgubiții celor două companii înscriși la masa credală. Asigurații City și Euroins cer acum despăgubiri de la stat, prin Fondul de Garantare a Asiguraților.

Asta în vreme ce șefii ASF – paznicul pieței de asigurări – sunt plătiți cu zecii de mii de euro lunar ca să prevină pagube precum cele de la City și Euroins.

De precizat că dosarele privind presupusele fraude de la City Insurance și Euroins rămân în instrumentarea DIICOT și a Parchetului general. DNA a clasat doar dosarul care viza conducerea ASF, reclamată că a închis ochii la potențialele fraude.

Un șofer român plătește anual 132 de lei în plus la polițele de asigurări auto obligatorii, din cauza falimentelor City Insurance și Euroins, în vreme ce o firmă achită suplimentar 257 de lei, conform calculelor Libertatea.

Potrivit unui document consultat de GMedia.ro, clasarea dosarului care viza conducerea ASF a fost dispusă pe 31 ianuarie 2024 și este semnată de Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA, un procuror considerat profesionist, adus din DIICOT de către actualul șef al DNA Marius Voineag. Este procurorul care a instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului director SRI, care ar fi delapidat compania de stat pentru controlul cazanelor (CNCIR – fostul ISCIR).

Potrivit ordonanței de clasare consultate de G4Media.ro, dosarul a vizat 3 plângeri împotriva conducerii ASF. Două ale unui expert ASF, Cristian Andrei Muntean, și una a companiei Euroins.

Prima plângere a expertului ASF Cristian Andrei Muntean

În noiembrie 2020, acesta a reclamat la DNA că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 au tolerat asiguratorii care au scumpit nejustificat polițele RCA, adică ar fi inclus în prețul poliței costuri administrative și de vânzare mai mari decât procentul legal de 25 %.

”Denunțătorul Muntean Cristian Adrian a precizat că aspectele prezentate mai sus rezultă din analizele realizate la nivelul A.S.F. și aduse la cunoștința publicului prin publicarea pe pagina web a autorității.

Astfel, din Analiza privind evoluția pieței asigurătorilor în primul semestru al anului 2020, publicată de A.S.F. la data de 02.10.2020, rezultă că, pentru clasa de asigurări 10, respectiv, RCA, au fost incluse în calculul primelor de asigurare cheltuieli de administrare/vânzare a polițelor de asigurare în procente care depășesc pragul legal, după cum urmează:

  • La nivelul semestrului I al anului 2018: 29,51%;
  • La nivelul semestrului I al anului 2019: 32,56%
  • La nivelul semestrului I al anului 2020: 30,285%.

Conform sesizării, prin încălcarea legii, asigurații RCA din România au achitat suplimentar către societățile de asigurare autorizate, numai pentru anul 2020, aproximativ 20 de milioane de euro, sumă care rezultă din diferența dintre valoarea în fapt cheltuielilor de administrare/vânzare (120 milioane euro) și valoarea legală a acestora (100 milioane euro), prin raportare la volumul total de 400 milioane euro al primelor de asigurare plătite de șoferii români în semestrul I al anului 2020”, se arată în documentul consultat de G4media.ro.

A doua plângere a expertului ASF

Acesta a reclamat în aprilie 2022 că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 nu ar fi controlat și sancționat companiile de asigurări City Insurance și Euroins, vizate de numeroase plângeri din partea clienților, în special ai celor cu polițe RCA.

A treia plângere din partea companiei Euroins privindu-l pe vicepreședintele ASF Cristian Roșu

În februarie 2023, reprezentanții Euroins au reclamat la DNA ca Roșu le-ar fi impus să rezilieze contractul de reasigurare cu off-shore-ul Newpoint Reinsurance Company Limited din St. Kitts & Nevis și să încheie un alt contract de re-asigurare cu o companie din UE. ”În urma acestor modificări contractuale, societatea de asigurări a achitat penalități către Newpoint Reinsurance Company Limited în valoare totală de 83.418.000 lei”, a reclamat Euroins.

De ce DNA a clasat plângerile. Prima plângere a expertului ASF Cristian Andrei Muntean

DNA a solicitat explicații de la ASF, iar Autoritatea a răspuns că nu se confirmă cele reclamate, adică asigurătorii nu ar fi inclus în prețul poliței RCA costuri administrative și de vânzare mai mari decât procentul legal de 25 la sută.

Costurile mai mari de 25% reclamate de expertul Cristian Muntean ar fi inclus și asigurările CMR ale transportatorilor, nu doar polițele RCA.

Care e dimensiunea pagubelor solicitate după falimentele City și Euroins. Peste 2,5 milioane de români aveau polițe RCA la Euroins

Potrivit unei fotografii la zi din data de 5 aprilie 2024, realizate de jurnalistul Hotnews.ro, Adrian Vasilache, păgubiții Euroins solicită plata a aproape 4 miliarde de lei, adică aproape 800 de milioane de euro.

Aceasta în vreme ce lichidatorul judiciar al asigurătorului a recuperat doar 5,7 milioane de lei din vânzarea de active, iar pe rol sunt în prezent peste 13.000 de litigii.

Pe 9 iunie 2023, instanța a deschis procedura de faliment a companiei Euroins, iar pe 9 decembrie 2023, polițele Euroins au încetat de drept.

3 milioane de români aveau polițe la City

În ce privește paguba City Insurance, jurnalistul Cătălin Tolontan nota în ianuarie 2023, în ziarul Libertatea:

<< Până la 31 decembrie 2022, statul român „a plătit 603 milioane de lei (n.r. – 120 de milioane de euro) către 64.500 de creditori de asigurări de la City Insurance”, după cum a răspuns Fondul de Garantare a Asiguraților la o solicitare a redacției.

Încă 200.000 de cereri de la asigurații City sunt în procesul de așteptare, evaluare și analiză >>, arăta Tolontan.

Compania de asigurare City Insurance a intrat în faliment în mai 2022. În aceeași lună, polițele RCA emise de City au încetat de drept.

Ce venituri au șefii ASF

Potrivit Știrilor Protv, șeful ASF Nicu Marcu a încasat în 2023 un venit lunar de 15.000 de euro, în vreme ce angajații au primit și al 16-lea salariu într-un an.

Cine e Leonardo Badea, fostul șef al ASF reclamat la DNA

În noiembrie 2021, după ieșirea USR de la guvernare și formarea alianței PSD-PNL, viceguvernatorul BNR Leonardo Badea a fost propus ministru de Finanțe. Nu a avut succes, ministru a fost desemnat în cele din urmă Adrian Câciu.

Badea a fost șef ASF între 2017 și 2019. În legislatura 2012 – 2016, el a fost senator PSD, iar în 2016 a fost ales deputat tot din partea PSD.

În 2020, în august, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Leonardo Badea ar fi fost una dintre variantele luate în calcul de PSD ca propunere de premier în eventualitatea în care o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban ar fi trecut.

Leonardo Badea provine din Târgoviște, fief PSD. Predă la Universitatea Valahia din oraș și are un doctorat la ASE în științe economice.

Are multiple diplome în domeniul securității naționale, potrivit propriului blog: Colegiul National de Aparare, Colegiul Naţional de Informaţii și Colegiul Naţional de Afaceri Interne.

Rămân dosarele de la DIICOT și PG privind presupusele fraude la City și Euroins

În septembrie 2021, Parchetul General a făcut percheziții la City Insurance. Ulterior, dosarul privind presupusa fraudă a ajuns la DIICOT, iar cel privind ”protecția” din partea ASF la DNA.

Acţionarul majoritar al City Insurance este firma Vivendi International, cu peste 85 %, deținută de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier al României, Adrian Năstase.

Compania Euroins România în cazul căreia instanța a deschis procedura de faliment, la cererea ASF, este deținută de grupul bulgar Eurohold.

Mai multe detalii AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here