Ce este o echipă?

0
4125
echipa de business

Echipa – definitie

Un grup de oameni, având un set de competențe complementare, necesare pentru a finaliza o sarcină, un proiect sau pentru a atinge obiective impuse .

Membrii echipei operează cu un grad ridicat de interdependență, împart autoritatea și responsabilitatea pentru a asigura managementul proiectului, sunt responsabili pentru performanța colectivă, lucrează împreună pentru un scop comun și pentru recompense comune.

O echipă devine mai mult decât o sumă de individualităţi calificate atunci când un puternic sentiment de angajament reciproc creează sinergie. În acest fel se generează o performanţă mult mai mare decât suma performanțelor membrilor echipei, realizate individual.

Tipuri de echipa

Deși conceptul de echipă este relativ simplu, oamenii de știință din domeniul stiintelor sociale au identificat  mai multe tipuri diferite de echipe. În general, echipele fie acționează ca procesatori de informații, fie își asumă un rol mai activ în indeplinirea sarcinii și îndeplinesc de fapt activități. Categoriile comune și subtipurile de echipe includ:

Echipele consultative

Echipele consultative fac sugestii despre un produs final. De exemplu, un grup de control al calității pe o linie de asamblare ar fi un exemplu de echipă consultativă: ei pot examina produsele fabricate și pot face sugestii despre cum să fie îmbunătățită calitatea articolelor fabricate.

Echipa de comandă

Scopul echipei de comandă este de a combina instrucțiuni și de a coordona acțiunea între management. Cu alte cuvinte, echipele de comandă servesc drept „omul de mijloc” în sarcini (Devine, 2002). De exemplu, mesagerii de pe un șantier, care transmit instrucțiuni de la echipa executivă către constructorii, ar fi un exemplu de echipă de comandă.

Echipa executiva

O echipă executivă este o echipă de management care elaborează planuri pentru activități și apoi direcționează aceste activități (Devine, 2002). Un exemplu de echipă executivă ar fi o echipă de construcții care proiectează planuri pentru o clădire nouă, apoi ghidează construcția clădirii folosind aceste planuri.

Echipe de proiect

O echipă folosită doar pentru o perioadă de timp definită și pentru un scop bine definit, concret, este cunoscută ca echipă de proiect. Această categorie de echipă include subtipuri de negociere, comanda și echipă de proiectare. În general, aceste tipuri de echipe sunt mult disciplinare și sunt compuse din indivizi cu experiență în multe domenii diferite. Membrii acestor echipe pot face parte din grupuri diferite, dar primesc sarcini pentru activități pentru același proiect, permițând astfel altora să le vadă ca o singură unitate. În acest fel, crearea unei echipe facilitează crearea, urmărirea și alocarea unui grup de oameni  de baza pentru proiect.

Echipa sportiva

O echipă sportivă este un grup de oameni care joacă împreună (adesea sporturi de echipă). Membrii includ toți jucătorii (chiar și cei care așteaptă rândul să joace), precum și membrii de sprijin, cum ar fi un manager de echipă sau un antrenor.

Echipele virtuale

Evoluțiile tehnologiei informației și comunicațiilor au condus la apariția echipei virtuale de lucru. O echipă virtuală este un grup de oameni care lucrează interdependent și cu un scop comun de-a lungul spațiului, timpului și limitelor organizaționale folosind tehnologia pentru a comunica și colabora. Membrii echipei virtuale pot fi localizați într-o țară sau în întreaga lume, se întâlnesc rar față în față și includ membri din diferite culturi.

Echipele de lucru

Echipele de lucru sunt responsabile pentru actul real de creare a produselor și serviciilor tangibile (Devine, 2002). Muncitorii efectivi de pe o linie de asamblare ar fi un exemplu de echipă de producție, în timp ce ospatarii și chelnerițele la un restaurant ar fi un exemplu de echipă de servicii.

Interdependenta și independenta echipei

O distincție clara este realizată între echipele interdependente și cele independente. Diferența este determinată de acțiunile întreprinse de membrii echipei în timpul lucrului.

Echipe interdependente

O echipă de rugby oferă un exemplu clar de echipă interdependentă:

  • nicio sarcină semnificativă nu poate fi îndeplinită fără ajutorul și cooperarea fiecărui membru;
  • membrii echipei lor se specializează în mod diferit în sarcini diferite (alergarea mingii, lovirea golului și hrănirea scrumului) și
  • succesul fiecărui individ este indisolubil legat de succesul întregii echipe. Niciun jucător de rugby, oricât de talentat, nu a câștigat vreodată un joc jucând singur.

Echipe independente

Pe de altă parte, o echipă de stafeta este un exemplu clasic de echipă independentă:

  • cursele sunt conduse sau punctele sunt obținute de către persoane fizice sau de către parteneri
  • fiecare persoană dintr-un anumit loc de muncă îndeplinește practic aceleași acțiuni
  • modul în care un jucător performează nu are efect direct asupra performanței următorului jucător

Un grup nu constituie neapărat o echipă. În mod normal, echipele au membri cu abilități complementare  și generează sinergie  printr-un efort coordonat care permite fiecărui membru să-și maximizeze punctele forte și să-și minimizeze punctele slabe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here