Din cauza dobânzilor mari plătite de statul român – o parte importantă din investițiile străine intrate în țară sunt bani speculativi

0
5834

În ultimul timp am tot auzit teza că nu avem motiv de îngrijorare, doar „se ocupă BNR de asta”… Date fiind dobânzile mari plătite de către statul român și de băncile din România, o parte importantă din investițiile străine intrate în țară în ultima perioadă sunt bani speculativi. Aceștia pot ieși oricând (chiar mai repede decât au intrat !), și generează o vulnerabilitate din ce în ce mai mare a economiei românești la orice impuls extern neașteptat.

Spre norocul nostru deocamdată, grație BNR care “se ocupă de asta”, beneficiem încă de un curs stabil – care nu pune în pericol puținele exporturi pe care le avem, și care menține economia într-un aparent echilibru.

Partea proastă este că această aparență generează în mediul politic și de business românesc o stare periculoasă de negare și confort. Dincolo de aparențe însă:

1. deficitul este cât se poate de real și îngrijorător, iar

2. posibilitatea ca România să nu primească prea repede tranșa a 2-a din PNRR este din ce în ce mai reală (nu pare să se fi găsit vreo soluție la problema cu pensiile speciale!).

În aceste condiții: – specialiștii BNR fac tot ce pot, cu instrumentele pe care le au, astfel încât să mențină stabilitatea cursului de schimb și a puterii de cumpărare, – profesioniștii din ministere și alte instituții ale statului încearcă să mențină o oarecare disciplină bugetară (dar pare că nu prea au un cuvânt de spus), iar – băncile și multinaționalele își fac testele de stres și minimizează, atât cât pot, expunerile și riscurile. La tine în companie, cine se ocupă de asta? Cine face scenariile? Aveți o rezervă de cash suficientă în caz de nevoie?

Un sistem sau procedură prin care să știți ce aveți de făcut dacă scad brusc comenzile? Sau să vă asigurați că nu ramâneți neplătiți de către clienti? Sau că nu aveti probleme de aprovizionare din cauza problemelor financiare/ operaționale ale furnizorilor? Care este planul B? Chiar dacă nu esti CFO-ul companiei, gândește-te la riscurile aferente activității tale – și fă-ti propriul plan B. Vei fi uimit câtă valoare îți va aduce acest exercițiu simplu. Și nu uita de planul B pentru familia ta: nu e niciodată prea târziu să începi să economisești, să investești, să înveți lucruri noi și să-ți extinzi capabilitățile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here