Raportul de activitate al primarului Oraşului Cisnădie, domnul Gheorghe Huja, scris în izolare, sub ameninţarea Covidului

5
4323

Iată că, în acest an, avem parte de bucuria lecturării raportului de activitate al Primarului Oraşului Cisnădie, domnul Gheorghe Huja, ceva mai devreme decât ne-am obişnuit. Se dovedeşte că, până la urmă, pandemia a fost bună la ceva, edilul găsindu-şi timp, în izolare, să reflecteze la tot ce a făcut şi-a desfăcut, în anul 2019.

Nici de această dată, nimic nu l-a împiedicat pe mai marele oraşului să folosească tehnica copy-paste, care i-a asigurat succesul și în anii precedenţi. Este posibil ca draftul acestui raport cu iz ritualic, să fi fost lăsat moştenire, de la un primar la altul, cu obligaţia expresă de a nu se face niciun fel de modificări. Astfel, textele lemnoase cu fraze de sorginte comunistoidă, întinse, pe nu mai puţin de 105 pagini, dăinuie peste timp spre bucuria noilor generaţii de cititori avizi, interesaţi de succesele înfăptuitorilor edili de pe Valea Argintului. Numai cifrele seci sunt cele care se schimbă, an de an…

Ceea ce este cu adevărat interesant de studiat începe de la pagina 66, acolo unde apar “Datele Economice”, strategic aşezate în a doua jumătate a raportului, probabil, cu speranţa că nimeni nu va ajunge, cu lectură, până acolo.

În stilul cu care ne-a obişnuit, bombastic şi triumfalist, deopotrivă, sunt amestecate, aproape cu furie, o mulţime de fraze menite să ne arate cât de eficientă a fost administraţia Oraşului Cisnădie, în anul care s-a scurs. Parcă văd mii de cisnădieni scandând cu entuziasm, la finalul citirii raportului: “Cinste, lui! Cinste, lui! Cinste, lui, primarului! Stima noastră şi mândria, Gheorghe Huja, Cisnădia! Urrra! Urra! Urra!” şi pe domnul Huja, spunând: “Tovarăşi, vă rog să vă aşezaţi, liniştiţi, la locurile dumneavoastră!”

La paginile 23 şi 24, îmi este imposibil să nu remarc “Raportul de implementare a Legii 544/2001”, cu privire la accesul la informaţiile de interes public, în care, doamna Magdalena-Cristina Odagiu, responsabilă cu aplicarea respectivei legi, în anul 2019, apreciază activitatea specifică instituţiei ca fiind “Foarte bună”. Totul, în opinia distinsei doamne, a fost minunat, oamenii au fost informaţi iar resursele au fost îndestulătoare. Îmi permit totuşi să întreb cum poate fi acest calificativ real în condiţiile în care eu am trimis o mulţime de întrebări, în baza Legii 544/2001, la care nu am primit nici măcar un număr de înregistrare, fără a aduce în discuţie faptul că despre existenţa unui răspuns, oricare ar fi fost acesta, nu s-a pus, nicio clipă, problema? Dar nu contează, nu-i aşa, atâta timp cât domnul primar este mulţumit şi îşi asumă respectivul raport, incluzându-l în propriul raport. Eu pot să înţeleg că întrebările mele au fost sensibile şi poate nu au convenit, dar aceasta nu justifică lipsa răspunsurilor. În aceste condiţii, cum poate fi apreciată activitatea specifică instituţiei ca fiind “Foarte bună”? Sunt convins că nici de această dată nu voi primi niciun răspuns dar acest lucru tinde să devină redundant.

La Capitolul 5. Compartimentul învăţământ, cultură, culte şi protocol, domnul primar a introdus realizarea de suflet a domniei sale, echipa de handbal feminin C.S Măgura Cisnădie, căreia îi alocă, an de an, din bugetul local, un milion de euro. În primul rând, sunt foarte nedumerit… Mai nou, handbalul ţine de învăţământ, de cultură, de culte sau de protocol? Chiar nu reuşesc să înţeleg dar probabil eu sunt cel care nu reuşeşte să pătrundă logica administrativă… Probabil din această cauză nu am ajuns şi nici nu voi ajunge, vreodată, primar.

Domnul Huja, primarul, spune: „În anul 2019 echipele clubului C.S. Măgura Cisnădie au avut o evoluţie foarte bună, aducând multă bucurie acestui oraș. Sezonul 2019/2020 este unul aparte pentru handbalul din Cisnădie. La doar 5 ani de la înfiinţare, echipa lui Alex Weber, Bogdan Niţu şi Bogdan Lucescu şi-a câştigat, din nou, dreptul de a merge în cupele europene. Măgura Cisnădie a devenit o echipă de prim-plan în Liga Națională și își dorește să rămână la un nivel ridicat și în anii următori. Din păcate, visul de a ocupa un loc fruntaș și în acest sezon competițional a fost afectat din cauza pandemiei de coronavirus. Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a decis în 18 mai, închiderea sezonului competiţional 2019-2020”.

Mă declar absolut consternat… Să investeşti într-o oaste de strânsură, aşa cum este echipa de handbal Măgura Cisnădie, un milion de euro din bugetul local al unei comunităţi mici, cum este cea a Cisnadiei, cu multe probleme nerezolvate, după care să apreciezi oficial, locul 7, din 13, ocupat în Liga Florilor, cu 6 etape înainte de finalul campionatului întrerupt de pandemie şi al doilea an consecutiv în care a pierdut toate meciurile din Cupa EHF, ca fiind o „evoluţie foarte bună”, depăşeşte cu mult limita mea de înţelegere. Iată, clasamentele…

*Echipa Corona Braşov a fost exclusă din Liga Florilor pentru dopaj.

Câtă bucurie să fi fost în oraş, când echipa de un milion de euro devenea ciuca bătăilor, în Cupa EHF? Repet, de fiecare dată, această valoare de un milion de euro pentru că, an de an, aceasta se păstrează, suma alocată, în lei, fiind de fiecare dată, indexată la cursul leu/euro.

Urmăriţi, vă rog, liniile de clasament ale Cupei EHF… În sezonul 2018/2019 a avut 6 înfrângeri şi golaveraj -75 iar în 2019/2020, 6 înfrângeri şi golaveraj -50.La doar 5 ani de la înfiinţare, echipa lui Alex Weber, Bogdan Niţu şi Bogdan Lucescu” merită felicitată, cu adevărat, doar pentru consecvenţă arătată la nivel internaţional. Nu a bătut pe nimeni: câte 6 meciuri pe sezon, soldate cu tot atâtea înfrângeri. Se vede, încă o dată, ospitalitatea românească, ardelenească… Nu au vrut să-i supere, cu nimic, pe oaspeţi. Ce-ar fi fost să se fi apucat să-i învingă? Nu ar fi fost frumos! Ar fi plecat bieţii oameni supăraţi… Bravo! V-aţi orientat bine, băieţi, spre marea bucurie a întregului oraş, prin urmare, „evoluţia a fost foarte bună”, aşa cum apreciază domnul primar.

Este cazul să ne mai întrebăm ce s-ar fi putut face cu aceşti bani pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor Oraşului Cisnădie? Să vă reamintesc că reabilitarea iluminatului public a costat mai puţin decât bugetul echipei de handbal pe un an şi a fost finanţată prin credit bancar?

Pe primele 65 de pagini ale raportului de activitate sunt înghesuite, în devălmăşie, tot felul de activităţi, desfăşurate în anul 2019: resurse umane, registrul agricol, activitatea registraturii, instituţiile de învăţământ, „tradiţia organizării zilei dedicate pensionarilor din Cisnădie, Ziua Copilului unde a fost invitată vloggerița Bianca Adam aka Tequila, echipele de handbal, ciclism, fotbal, escaladă, Salvamont, vizita delegaţiei comunei Château-Thierry, înfrăţită cu Cisnădia şi Zilele Oraşului unde au concertat Raluka, The Motans și Vunk, prezentaţi de Emil Mitrache (Americanu’ din serialul La bloc).

De această dată nu apar, nicăieri, sumele plătite artiştilor. Dacă în raportul pe anul 2018 am găsit cei 72.920 lei, plătiţi Deliei, la capitolul dedicat activităţii Casei de Cultură, anul acesta sumele au fost ascunse. Ce pot să vă spun este că nici artiştii de mai sus nu sunt ieftini.

Subit raportul sare, fără niciun avertisment, la drumul de legătură dintre Cisnădie şi Şelimbăr devenit practicabil numai pentru că atunci “când există compatibilitate între doi edili, apar și rezultate”. Ce frumos! Îmi dau lacrimile de emoţie… Parcă văd o secvenţă dintr-un film indian de mare succes, turnat la Bollywood. Cei doi primari compatibili, plângând de emoţie şi strângându-şi călduros, mâinile, în mijlocul drumului dintre Cisnădie şi Şelimbăr, devenit practicabil. Ce înseamnă, dom’le, compatibilitatea dintre doi primari… Cate poate să facă!

Urmează Ambulatoriul Spitalului Orăşenesc, unde, iar sunt copiate beneficiile investiţiei înscrise în caietul de sarcini al licitaţiei, o expediţie întreprinsă de nişte copii, nelipsita poartă şi neterminatul gard al cimitirului ortodox, pompierii cu a lor remiză, pista de biciclete Cisnadie-Sibiu, înainte să se rupă, crescătorii de canari de cântec Roller, transportul gratuit pentru copiii din zona Seviș, deschiderea patinoarului, sistemul de iluminat cu tot caietul de sarcini, recordul celui mai înalt brad din ţară, fără a sufla o vorbă despre ruperea acestuia, activitatea muzeelor, activitatea cabinetelor medicale şcolare şi multe altele, descrise în detaliu şi completate cu caietele-program editate la momentele respective, probabil pentru ca raportul să iasă cât mai stufos, să arate că primarul a avut multă activitate, în încercarea de a da un aspect cât mai comercial, muncii depuse de acesta.

Să mai vorbesc despre Spital? Nu cred că mai este cazul, pentru a nu fi suspectat că am făcut o fixaţie. Am scris în articolele precedente… „Câinii latră, ursul merge”, cam la asta se reduce totul, în privinţa acestuia. Am pus întrebări şi am solicitat răspunsuri la care, legal, eu şi cetăţenii Cisnadiei avem tot dreptul… De fiecare dată am fost tratat cu o lungă şi apăsătoare tăcere dar, nu-i aşa, activitatea instituţiei, pe Legea 544/2001, în viziunea doamnei Magdalena-Cristina Odagiu, este apreciată ca fiind “Foarte bună” şi asumată de domnul primar Huja. Să vă trăiască, fata, domnule primar şi să conducă mulţi ani, în tăcere, ca acum, Spitalul Orăşenesc!

Ceea ce mi-a mai atras atenţia este faptul că în Consiliul Local “au fost adoptate 285 hotărâri, dintre care 271 iniţiate de primar, 11 de consilierii locali și 3 de viceprimar”. Dacă veţi avea curiozitatea să verificaţi, veţi constata că deşi este principalul iniţiator al hotărârilor, domnul primar Huja, cedează acest rol, viceprimarului, atunci când este vorba despre Spitalul Orăşenesc, probabil, în încercarea de a acoperi gravul conflict de interese în care se găseşte, împreună cu fiica sa, managerul Maria Delia Mincă. Se va sesiza, vreodată, cineva, MS, DNA, DGA, ANI, în legătură cu ceea ce se întâmplă acolo ca să aflăm şi noi dacă este corect sau nu? Mi-ar plăcea tare mult dacă această nedumerire ar fi risipită. Ce ziceţi, ne ajută cineva?!

În sfârşit am ajuns la interesantul capitol, “Date Economice”…

Acesta începe cu o frază fulminantă: “Bilanţul anual al oraşului Cisnădie pentru 2019 se încheie cu un excedent de 3.035.070,00 lei.” Serios? Dar cu deficitul constatat de Curtea de Conturi Sibiu, în anul 2018, ce aţi făcut? L-aţi recuperat, l-aţi rostogolit sau l-ați uitat?

În data de 2 februarie scriam că: „Între VENITURI şi CHELTUIELI, la finele anului 2018, conform Raportului Camerei de Conturi Sibiu, Unitatea Administrativ Teritorială Oraşul Cisnădie, era pe minus la toate capitolele: – 3.126.000 lei, Prevederi iniţiale, – 4.474.000, Prevederi definitive şi cel mai important capitol, – 5.114.000 lei, diferenţa între încasări şi plăti.” Vezi tot articolul, aici: www.sfin.ro

În aceste condiţii, am serioase îndoieli că acest excedent de 3.035.070 lei este real.

În Bugetul anual, adoptat în luna aprilie, 2019, au fost estimate venituri de 32.262.470 lei.

În data de 28 iunie, 2019, în urma rectificărilor, veniturile estimate au ajuns la 39.262.470 lei, pentru că în Raportul de activitate al primarului, pe anul 2019, acesta să scrie, negru pe alb:

 „Contul anual de execuţie al bugetului local prezintă:

 • 39.583.846,00 lei – încasări venituri
 • 36.925.062,00 lei – plati cheltuieli”.

Dintre cele două sume, cea de-a doua este veridică, „plăti cheltuieli” însemnând sume certe care trebuie să plece din cont. La „încasări venituri” lucrurile nu mai sunt tot atât de clare, mai ales în lumina celor constatate de Curtea de Conturi, cu ocazia auditului efectuat anul trecut, pentru anul 2018. Eu am un bad feeling că deficitul va fi mult mai mare. Mai cred, de asemenea, că şi cheltuielile au fost mai mari, pentru că aritmetica nu prea iese, dar să nu anticipăm. Aştept cu mare interes auditul Curţii de Conturi, pentru anul 2019, care ne va lămuri, exact, cum stau lucrurile.

În ianuarie 2019, domnul primar Huja declara: „În 2019, vom avea un nivel al investițiilor fără precedent. Vom finaliza Centrul SPA, vom moderniza drumuri și iluminatul public, vom amenaja pista de biciclete între Cisnădie și Sibiu, vom continua modernizările la școli, grădinițe și la spital.” Să o luăm pe rând:

Centru SPA, nefinalizat dar pregătit pentru închiriere, a consumat din bugetul local, în anul 2019, suma de 6.521.128,48 lei, după cum urmează:

 • 6.271.160,00 lei – pentru piscină, sală aerobic, SPA
 • 182.802,50 lei – alei, curte şi parcare
 • 11.345,07 lei – barieră auto
 • 20.028,00 lei – sistem supraveghere video
 • 35.792,91 lei – gard

Iluminatul public a fost reabilitat cu ajutorul unui efort financiar de 3.030.894,19 lei, bani obţinuţi prin contractarea unui credit bancar iar, de acum celebra pistă de biciclete, care între timp s-a rupt, a consumat, în total 3.170.506 lei, din care: 1.705.900 lei credit bancar şi 1464.606 lei, de la bugetul local.

De ce s-a apelat la credite bancare? Simplu, pentru că domnul primar are alte priorităţi şi ambiţii: echipa de handbal de un milion de euro şi SPA de peste 2 milioane.

Aflu că de curând a fost votată în Consiliul Local al Oraşului Cisnădie, iniţiativa domnului primar Huja de a închiria Centrul SPA, prin organizarea unei licitaţii publice, cu suma de minim 1.500 euro/lună. Prin urmare, cine va câştiga licitaţia, va primi în administrare o investiţie de peste 2 milioane de euro pentru care va plăti, lunar, modica sumă, prin comparație. Nu-i aşa că v-ar conveni să vă ofere cineva, la cheie, o asemenea afacere?

Sunt convins de faptul că vor apărea tot felul de explicaţii, cum că la nivelul Oraşului Cisnădie, cererea pentru o astfel de facilitate este scăzută, prin urmare şi activitatea care urmează a se desfăşura nu va fi una aducătoare de profituri substanţiale, mai ales, acum, după ce am fost loviţi de pandemie. Nu înţeleg această grabă de a iniţia scoaterea la închiriere a centrului SPA, în condiţiile în care încă se impune distanţarea socială. Cine ar închiria o unitate care nu-şi poate fructifica potenţialul pentru a acoperi măcar costurile chiriei şi al utilităţilor, care nu sunt deloc mici, aşa cum arătăm într-un articol anterior. Vezi aici: www.sfin.ro

Sau ne folosim de Covid pentru a putea fixa o chirie mică, având în vedere că va fi semnat un contract de închiriere pe 10 ani?

Domnul Huja spunea că i-a venit ideea Centrului SPA când a constatat, la final de august 2017, că „avea vreo 500.000 euro, excedent în bugetul local”. A făcut cineva un studiu de oportunitate şi fezabilitate al acestei investiţii? Care sunt cifrele rezultate în urma acestuia? Sau a avut domnul Huja o idee şi asta a fost? „A băgat buldozerul” şi a trecut la treabă, spunând: „Lasă bă, vedem noi, dup’aia!”

Aş mai face o ultimă referire cu privire la latura socială a investiţiei realizată din banii contribuabilului cisnădian şi nu numai… Spunea domnul primar, la începerea lucrărilor, că în Centrul SPA, între anumite ore, vor avea acces pensionarii iar copiii vor putea să-şi desfăşoare, acolo, orele de sport sau să participe la cursuri și concursuri de înot. Bănuiesc că, dacă se va întâmpla acest lucru, va fi numai pe bani, la preţurile pe care le va practica viitorul chiriaş, pentru a-şi acoperi costurile. Greşesc? Nu cred… După închiriere, nu ai cum să te amesteci în politica de preţuri a chiriaşului, aceasta fiind dictată în primul rând de nevoia de acoperire a costurilor, fără a mai pune la socoteală profitul. Sau va gandi domnul primar vreo schemă de subvenționare de la buget a respectivelor bilete? Nimic nu este imposibil, in Cisnădie!

Pentru comparaţie, dacă veţi avea curiozitatea să parcurgeţi raportul primarului, dincolo de pagina 66, veţi constata că sumele investite în învăţământ, şcoli, reabilitare drumuri şi reţele de utilităţi, sunt infime, de-a dreptul ridicole.

Vreau să spun câteva cuvinte și despre site-ul Primăriei Cisnădie… Acesta ar trebui să reprezinte cartea de vizită, world wide, a administraţiei oraşului. Din păcate, toată comunicarea este, cel puţin, jenantă… Informaţii trunchiate, încâlcite, incoerente, prezentate într-o formă jalnică, care mă determină să îmi pun întrebarea firească: Oare, voit sunt prezentate, astfel, lucrurile sau este vorba, pur şi simplu, despre incompetenţă? I-am mai transmis domnului primar şi prin intermediul altor articole, că are o mare problemă la nivelul consilierilor, mai ales al celui de imagine, dacă există vreunul. Nu se poate să te prezinţi astfel când ai ambiţia să devii oraş european. Menirea administraţie locale, printre altele, este şi de a atrage investitori pentru ridicarea economică a aşezării. Ce înţelege un investitor, român sau străin, care doreşte să cunoască Cisnădia prin intermediul paginii web? Ce le oferă? Cum îi îndeamnă să investească? Ce le transmite? Investiţi în Cisnădie pentru că avem echipă de handbal şi Centru SPA, ambele consumatoare de resurse nechibzuite?

Grija pe care o acorzi modului în care te prezinţi în faţa lumii, arată respectul pe care îl ai faţă de oameni, în general şi faţă de concetăţeni, în special. Documentele postate pe site-ul Primăriei Cisnădie sunt pline de greşeli gramaticale, de exprimare, de dactilografiere, de formă, care denotă o crasă lipsă de respect faţă de cei care vor să le parcurgă. Cu toate acestea, domnul Huja se pregăteşte să ceară votul cisnădienilor pentru un nou mandat… Succes, domnule primar!

Mă opresc aici cu această analiză pentru a nu deveni plictisitor… Oricum, am scris mult mai mult despre domnul primar Huja şi despre Cisnădie, decât au făcut-o publicaţiile locale cu care Primăria are contracte pe care le plăteşte. Este adevărat, eu nu am făcut niciodată laudatio însă consider că bine intenţionat este cel care te critică constructiv şi te ajută să te îndrepţi nu cel care îţi cântă, toată ziua, în strună. Ca edil, este bine să nu te desprinzi ci să asculţi în permanenţă vox populi. Țuțarii şi aplaudacii nu îţi fac bine, în nicio situaţie.

Sunt multe, foarte multe de pătruns şi de spus, pornind de la acest raport ca şi de la celelalte, ale anilor precedenţi. La baza tuturor celor scrise în articolele mele au stat numai datele furnizate de site-ul prăfuit al Primăriei Cisnădie.

Am lucrat cu materialul clientului, cum se spune, dar nu am reuşit să-l folosesc pe tot. Cu siguranţă, dacă organele de control specializate s-ar apleca, cu atenţie, să cerceteze toate aceste investiţii ca şi achiziţiile directe făcute de Primăria Cisnădie, care în anul 2019 s-au ridicat la 3.254.698,98 lei, ar putea să afle mult mai multe lucruri interesante. Poate că, vreodată, îşi vor găsi timpul necesar pentru a face acest lucru. Sunt mulţi cei care vehiculează, în mediul online, ideea că domnul primar ar beneficia de „susţinere”. A cui, eu nu ştiu, dar, poate, cu timpul, vom afla dacă acest lucru este adevărat sau, nu.

Mai jos, gasiți Raportul de activitate al primarului Orașului Cisnădie, pe anul 2019. Lectură placută!

Raportul de activitate al primarului orasului Cisnadie pe anul 2019

5 COMENTARII

 1. Inactiunea institutiilor statului, au permis si permit in continuare nerespectarea legii.
  Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public este ignorata constant.
  Este suficient a analiza lista cu certificatele de urbanism si autorizatiile de construire emise de primarie,publicate cu date incomplete , cu scopul de a nu permite locuitorilor identificarea unei viitoare constructii .O nerespectare a prevederilor Art 41 si 55 din Ordinul 839/2009 –Norme de aplicare a Legii 50/1991.
  Nu sunt publicate nici documentatiile de urbanism PUZ, aflate in termen de valabilitate, incalcand prevederile Art 43 din Ordinul 233/2016 Norme de aplicare a Legii 350/2001
  Desi au fost facute numeroase sesizari,cu o aroganta de neacceptat din partea serviciului arhitect sef,ni se ingradeste si in prezent accesul la informatii de interes public. Faptul ca dupa solicitari de emitere a unor copii dupa certificate de urbanism sau autorizatii de construire, acestea dispar de pe site,ramane a fi analizat de institutiile abilitate.

 2. Drum de legatura intre Cisnadie si Selimbar? Poate trimite primaria Cisnadie imagini cu acel drum, de la bordul unei masini in rulare? Sau poate o filmare cu drona.
  Care este regimul juridic al acelui drum pietruit ?Este drum public? Apartine UAT Cisnadie sau UAT Selimbar?

 3. Putine orase ca Cisnadia se pot bucura de un critic neutru cum este domnul Florian Schiponca. Felicitari acestui domn, pentru modul blajin si chiar cu iz de umor, in care critica necrutator si la concret, ne/realizarile primarului din Cisnadie

 4. Va multumim Dle.Florian Schiponca.A fost facut primul pas in respectarea dreptului de liber acces la informatii de interes public.Au fost publicate numerele cadastrale pe care se emit certificatele de urbanism si autorizatiile de construire.Asteptam si celelalte informatii conform prevederilor legale.
  Trist, ca am ajuns sa ne bucuram de ceva ce ar trebui să fie normalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here