Comisia Europeana a aprobat o schemă în valoare de 800 milioane de euro destinată României, pentru a sprijini companiile afectate de pandemia de coronavirus

0
1011
Comisia Europeana

Comisia Europeană a aprobat ieri 02.07.2020 o schemă în valoare de 4 miliarde lei, aproximativ 800 milioane de euro, pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus, informează executivul european într-un comunicat de presa.

Acesta este a doua schemă de ajutor de stat aprobată României de către Comisia Europeană, după ajutorul de 3,3 miliarde de euro aprobat în luna martie pentru susținerea IMM-urilor.

Măsurile financiare de ajutor de stat vor fi gestionate de către departamentul de dezvoltare al Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

Sistemul de ajutor de stat va viza întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei – aproximativ 4 milioane EUR în 2019, precum și întreprinderilor mari.

Sistemul de ajutor de stat va consta in împrumuturi subvenționate și garanții de stat pentru împrumuturi.

Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar. Mai precis, pentru ambele măsuri:

– scadența împrumuturilor este limitată la șase ani;

– valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor;

– împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții;

– autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în Cadrul temporar.

În acest cadru legal, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here