Primaria sectorului 4 negociază cu gunoaiele… în Dubai

0
635

Doi protagoniști ai unui aranjament de 1,5 miliarde lei (din fonduri publice) s-au intersectat discret la Dubai. Apoi lucrurile s-au complicat și combinația de acasă s-a stricat. Am urmărit fenomenul în timp real.

Vineri, pe 22 octombrie, în jurul prânzului, managerul companiei de salubritate Rosal Grup, inculpată în dosarul primarului Robert Negoiță și hrănită din contracte cu statul, aterizează pe aeroportul internațional din Dubai. Bogdan Niculescu, 41 de ani, vizitează frecvent Emiratele Arabe în regim de citybreak. Rămâne până luni și de data asta.

În scurt timp, șeful Rosal întâlnește la fața locului un personaj cu greutate în Sectorul 4: controversatul Marian Goleac, 55 de ani, om de bază al edilului Daniel Băluță. Goleac a fost director la societatea primăriei, poziție din care a mai lucrat cu Rosal.

Sunt cazați amândoi la Atlantis, The Palm, celebrul hotel din metropola arabă. Edificiul ridicat pe o insulă artificială de 65 de hectare are peste 1500 de spații de cazare, unele fiind subacvatice. Prețul unei camere duble pe noapte aici pleacă de la 1200 de dolari.

Managerul Rosal a venit cu soția acum, iar Goleac însoțește o doamnă și niște prieteni.

Holul principal începe cu un fel de sală de tron în zona recepției și continuă cu magazine, cofetării și cafenele. Într-una au poposit Marian Goleac și Bogdan Niculescu, după ce au aterizat.

În ce scop s-a întâlnit cu șeful Rosal? – l-am întrebat pe Goleac în aceeași seară. “În scop întâmplător. Sunt foarte mulți români. Informativ m-am întâlnit cu foarte mulți români aici”, a răspuns el.

Și Niculescu reacționează prudent când îl chestionăm despre Goleac: “E și el aici, într-adevăr, dar n-a venit cu mine.”

Iritat, Goleac revine mai târziu cu un mesaj: “Băi, cumetre, lucrurile stau așa: 1. Plec când vreau și cu cine vreau. 2. Mă întâlnesc cu cine vreau, când vreau și unde vreau.”

La patru mii de kilometri distanță, Primăria Sectorului 4 tocmai se pregătea să atribuie un contract mamut de salubritate și deszăpezire în valoare totală de 1,5 miliarde de lei (peste 300 milioane de euro). Cam o cincime din bugetul instituției.

Serviciul de curățenie publică urma să fie concesionat timp de un cincinal printr-un acord-cadru și câștigătorul licitației trebuia să încaseze peste 60 de milioane de euro pe an. Asta înseamnă cu 13 milioane mai mult decât la Sectorul 1 (47 milioane euro), unde prețul a generat scandal major între edil și compania de salubritate.

Plicurile cu ofertele trebuiau depuse până pe 8 noiembrie, după aproape nouă luni de la publicarea anunțului de achiziții (martie). Șase competitori s-au înscris la licitație. Printre ei, un consorțiu condus de Rosal Grup (din care face parte și firma Blue Planet). Concura totodată și Romprest, operatorul de la sectorul 1.

A existat însă o breșă în rețea.

Informațiile despre participanți trebuiau să rămână secrete până la desigilarea ofertelor, dar Marian Goleac le afla sistematic. Deși nu mai ocupă funcții în administrație de doi ani, Goleac ventila prin cafenele ponturi confidențiale din comisia de licitație încă de acum trei luni.

Așa i-a divulgat în august componența consorțiilor înscrise la achiziție lui Honorius Prigoană, 35 de ani, noul acționar Rosal. Cel din urmă este fiul milionarului Silviu Prigoană, fondatorul companiei de salubritate și fost deputat PDL. Prigoană Junior duce de câteva luni un război de uzură cu actualul management al Rosal, după ce a preluat de la tatăl său pachetul majoritar în firmă (52%). În contextul acesta, l-a căutat în vară pe Goleac, să vorbească inclusiv despre marea licitație programată pe 8 noiembrie.

Marian Goleac are vechime de aproape 20 de ani în societatea primăriei (fosta ADP4, actuala Totul Verde SA). A demisionat de la conducere în 2020, din cauza unor dosare DNA. Pe vremea lui, Rosal a lucrat în antrepriza ADP4, înainte să preia contractul cu totul în Sectorul 4. Goleac este deci o cunoștință mai veche a companiei. Micii antreprenori din sector îl percep ca pe dumnezeul autorizațiilor și avizelor, arată niște interceptări din 2018.

Fiul lui Goleac, Antonio, este șef în Poliția Locală. Fosta soție, Matilda, este deputat PSD. Cumnatul său conduce piețele. Primarul însuși îi este apropiat.

Marian Goleac admite discuția cu Honorius Prigoană, dar minimalizează lucrurile: “Jumătate din București știa că firmele astea intenționează să meargă la licitații. Care e problema, de fapt? Nu mă interesează nicio licitație.”

Goleac are însă legături strânse și cu patronul Blue Planet, a doua firmă din consorțiul condus de Rosal. Înainte sa fie milionar din deșeuri, acesta a fost șef de sală la restaurantul (Trattoria Piccola), pe care Goleac îl deține în parcul bucureștean Lumea Copiilor (zona Tineretului).

Îl cheamă Robert Vasiliu, are 43 de ani și a părăsit alimentația publică în 2019, când i-a predat lui Goleac (pe atunci șeful parcurilor din sectorul 4) firma pe care funcționează cârciuma din parc. Câteva luni mai târziu, semna primele contracte publice de sortare a gunoiului ca administrator Blue Planet, iar anul ăsta a încasat dividende de un milion de euro, în calitate oficială de asociat unic al afacerii.

Joi, pe 3 noiembrie, lucrurile se precipită. Rugat de Captura să spună cine mai participă în consorțiu alături de Rosal la marea licitație de peste cinci zile, managerul Bogdan Niculescu izbucnește:

“Nu pot să vă dau aceste informații confidențiale și strategice pentru noi. În primul rând ar fi ilegal! În al doilea, e strategia noastră și eu n-am de unde să știu că nu lucrați pentru concurență!”

Cum se explică totuși că domnul Goleac colportează informațiile astea în piață de trei luni? – insistăm. Niculescu nu răspunde.

Vineri, pe 4 noiembrie, procedura de achiziții lansată în martie este anulată brusc.

Duminică, 6 noiembrie, apare explicația oficială: “noile modificări legislative impactează major derularea licitației”. Alocarea celor 1,5 miliarde de lei pentru salubritatea sectorului 4 se amână.

Efectul este prelungirea contractului existent în Sectorul 4, până la o nouă licitație. Tot Rosal a prestat, ca beneficiar al acordului-cadru anterior, încheiat în 2018, cu Marian Goleac la butoanele companiei deținute de administrația locală.

De trei ori mai mic ca valoare decât ce se pregătea acum, contractul aflat încă în vigoare era estimat inițial la 461 milioane lei (93,6 milioane euro) în total. Durata: patru ani. Tarifele Rosal au crescut apoi cu 20% în mai puțin de patru luni de la parafare, pentru o serie de servicii adăugate într-un act adițional.

În prezent, este cel mai profitabil angajament din portofoliul companiei.

—————-

Primele două fotografii îl surprind pe Marian Goleac în Dubai Mall.

Următoarele trei îl arată pe managerul Rosal, Bogdan Niculescu, în holul hotelului Atlantis, The Palm din Dubai.

Sunt făcute în cadrul unei documentări jurnalistice care va fi publicată în curând pe captura.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here