Pedepsele cerute de DNA, in dosarul RCS&RDS, pentru „La famiglia”: Dan Voiculescu, între 7 şi 12 ani închisoare, Camelia Voiculescu, pedeapsă cu executare, Sorin Alexandrescu, 9 ani şi 4 luni

0
1723

Un procuror de la DNA a cerut vineri judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pedepse mai mari pentru fostul director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu, dar şi pentru Dan şi Camelia Voiculescu în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

La ultimul termen al procesului, desfăşurat vineri, reprezentantul DNA a solicitat în sala de judecată ca Sorin Alexandrescu să primească o pedeapsă cu executare orientată spre maxim, respectiv 9 ani şi 4 luni.

„La aplicarea pedepsei acestui inculpat, să aveţi în vedere numărul mare de acte materiale, faptul că şantajul a fost făcut prin instituţii de presă şi conduita acestuia, care a negat constant săvârşirea faptelor”, le-a spus procurorul judecătorilor.

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Dan Voiculescu, procurorul a cerut condamnarea acestuia la o pedeapsă între 7 şi 12 ani închisoare, mai mare faţă de cei 2 ani primiţi la fond.

Reprezentantul DNA a mai solicitat condamnarea Cameliei Voiculescu la o pedeapsă cu executare, arătând că nu se justifică decizia instanţei de fond, care i-a aplicat doi ani cu suspendare.

„Vă rog să îndepărtaţi circumstanţe atenuante reţinute de instanţa de fond, având în vedere că inculpata a încercat să influenţeze aflarea adevărului, prin contactarea unei martore”, a explicat procurorul.

Acesta a mai cerut majorarea amenzii primite de SC Antena TV Group, de la 350.000 lei la 500.000 lei, dar şi condamnarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, şi Şerban Pop, fost preşedinte al ANAF, la pedepse cu executare.

De cealaltă parte, avocatul companiei RCS&RDS a declarat că nu îşi doreşte ca inculpaţii din acest dosar să ajungă la închisoare, dar „vrea să se facă dreptate”.

Pe 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare, iar Sorin Alexandrescu, fost director general Antena TV Group, a fost condamnat la trei ani şi şase luni închisoare cu executare, pentru şantaj în formă continuată.

Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, a primit doi ani cu suspendare, pentru complicitate la şantaj în formă continuată.

De asemenea, Şerban Pop, fost preşedinte al ANAF, a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare, iar SC Antena TV Group SA a fost obligată la plata unei amenzi penale de 350.000 de lei. În schimb, instanţa a dispus achitarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi a societăţilor SC Intact Publishing şi SC Antena 3 SA, acuzate de DNA de şantaj şi complicitate la şantaj în formă continuată.

Decizia a fost atacată atât de inculpaţi, cât şi de DNA.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

„În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând Antena TV Group la un preţ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi”, susţin procurorii.

Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri: verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziţia inculpaţilor Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu în 8 mai şi difuzat în perioada 9 – 30 mai cu o frecvenţă de 5 ori pe zi – în total de 401 ori, de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group şi Antena 3); prin înscrisuri având caracter de somaţie, emise de către Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, în calitate de director general, şi trimise către partea vătămată şi către alte persoane, prin care, sub pretextul desfăşurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

DNA precizează că Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit lui Bendei că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condiţiile impuse.

„Informaţiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop, preşedinte ANAF. Astfel, în februarie, acesta din urmă i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Şerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF”, mai spun procurorii.

DNA menţionează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăşurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deţinute de Intact Publishing, Matiescu a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de Bendei, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate. De asemenea, el a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise în 24 aprilie 2013 către Ioan Bendei şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie.

DNA mai arată că, în 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi Camelia Voiculescu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here