Operatiunea Portbagajul-700.000 euro in portbagajul unui sef de politie. Jocuri de Putere cu Vasile Blaga

0
4216
blaga

O prietenie veche între Vasile Blaga și Liviu Popa, o sumă uriașă de bani descoperită în urma unui accident de circulație, ițe care duc la cel mai înalt nivel și o tăcere suspectă care s-a așternut asupra a ceea ce poate fi cea mai mare afacere de corupție a anului 2016. Numele implicate sunt cele din apropierea președintelui Klaus Iohannis.

Liviu Popa, șeful Poliției Bihor este cercetat în două dosare penale. Într-un dosar, Liviu Popa este suspectat că ar fi protejat subordonați corupți din structura teritorială a Inspectoratului Județean Bihor, iar în al doilea dosar de fapte de corupție în legătură cu „scoaterea la plimbare” a mașinii lui Vasile Blaga, cu care Popa a făcut un accident de circulație. Un accident în urma căruia în mașina chestorului de poliție s-ar fi descoperit o sumă uriașă de bani: 700.000 de euro.

Audiat la DNA, la ieșire Vasile Blaga a declarat că l-a rugat pe Popa să îi scoată din garaj o mașină „cu motor Diesel”, pe care șeful IPJ Bihor a tamponat-o într-un accident, în județul Brașov. Accidentul s-a soldat cu o victimă rănită ușor. Blaga a spus că l-a rugat pe „prietenul de familie” să-i plimbe mașina veche din 2001, care ar fi avut probleme dacă ar fi stat prea mult în garaj din cauză că ar avea motor diesel.

„Niciodată, procurorul nu mi-a sugerat, nu că mi-a pus vreo întrebare, despre bani care s-ar fi găsit, sau liste, din ce am mai citit. Acestea sunt niste inepții. Că nu avea ce să se găsească in mașină”, a declarat Vasile Blaga ulterior.

La începutul săptămânii au avut loc percheziții la IPJ Bihor și la domiciliul chestorului Liviu Popa. Surse judiciare spun că șeful poliției ar fi patronat încasarea de către subordonați a unor taxe de protecție. Potrivit DNA, cauza penală vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise în perioada 2012-2014.

Din informațiile scurse din dosar rezultă că Liviu Popa urma să fie sprijinit de către Vasile Blaga ca să preia șefia Poliției Române, a DIPI sau pe cea de secretar de stat, potrivit unor surse citate de România TV. Pentru că, in convorbirile avute cu noul ministru de Interne, Dragos Tudorache, Blaga ar fi insistat ca și alte persoane să fie numite în fruntea unor structuri ale MAI până la începerea campaniei electorale. Iar printre numele vizate se numără cel al Alinei Rozica Oprea ca secretar general adjunct al MAI, Robert Vața ca inspector general al Jandarmeriei și chestorul Irina Alexe pentru postul de secretar de stat însărcinat cu coordonarea prefecților.

Relația dintre Vasile Blaga și Liviu Popa este una extrem de veche. Chestorul, absolvent al Academiei de Poliţie din Bucureşti, şi-a început activitatea în anul 1995, ca ofiţer la Serviciul pentru Combaterea Criminalităţii Economico-Fincanciare din cadrul IPJ Bihor. Între 2003 şi 2005 a fost detaşat la DNA Oradea, iar în 2005 a fost numit şef al IPJ Bihor. Între 2009 şi 2010 a ocupat funcţia de Directorul General al Direcţiei Generale Anticorupţie, iar în perioada 2010-2012 a fost inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Din 2012 a revenit la conducerea IPJ Bihor.

Presupunând că informațiile furnizate pe surse sunt adevărate, una din întrebările rămase fără răspuns în urma anchetei DNA a fost:

Cum s-au descoperit banii în mașină în urma unul banal accident de circulație?

Vorbim de o tamponare ușoară, cu o victimă rănită ușor, în urma căreia s-au prezentat echipaje de poliție la locul accidentului.

Nu se organizează percheziții într-un asemenea caz, decât dacă chestorul de poliție nu se afla sub supraveghere de către DNA, iar mașina i-a fost scotocită în urma prezentării unui mandat de percheziție. Ceea ce presupunea existența unor indicii puternice că avem de-a face cu o afacere de corupție la cel mai înalt nivel.

Numai că după acel moment s-a așternut un val de tăcere care seamănă din ce în ce mai mult cu o mușamalizare la nivel înalt.

Deci, unde-i adevărul? S-au descoperit 700.000 de euro? Dacă da, unde se ducea chestorul poliției cu 700.000 de euro? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here