VA FI SAU NU VA FI „BACHUS 2016” ?

0
3522
BACHUS 2016

Într-un articol publicat în Ziarul de Vrancea, miercuri, 21.09.2016, se arată că:

„Licitațiile publice pentru atribuirea celor două contracte pentru organizarea Festivalului Bachus 2016 au fost anulate. Atât Consiliul Județean cât și Centrul Cultural Vrancea au decis că nici una din ofertele depuse de firmele înscrise nu se califică pentru a obține cei 583.333 de lei respectiv 540.000 de lei la care se adaugă TVA puși la bătaie pentru paranghelia dedicată podgorenilor. Contractele pentru Bachus 2016 au fost scoase la licitație de Consiliul Județean, pe data de 25 august și de Centrul Cultural Vrancea pe 2 septembrie. Pe lângă abonații obișnuiți la parangheliile lui Oprișan precum OMP Events SRL sau Infinity Sound au depus oferte și firme cu tradiție în organizarea de evenimente precum Maxmedia Production SRL sau Media Consulta Internaţional SRL.

 Ambele anunțuri de anulare a licitațiilor au fost publicate în aceiași zi, pe 16 septembrie, Consiliul Județean la ora 13.50 iar Centrul Cultural la ora 14.03. Diferă paragrafele din lege în baza cărora au fost luate deciziile. Reprezentanții CJ fac referire la art.212 alin. 2 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, potrivit căruia „pe parcursul procedurii de atribuire au fost constatate omisiuni în cadrul documentației de atribuire, iar autoritatea contractantă este în imposibilitatea de a adopta măsuri corective “. Centrul Cultural a apelat tot la articolul 212 dar la alineatul (1) paragraful c), conform căruia procedura se anulează dacă „încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului “.”

Citeşte articolul integral la: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588834469-coinciden%C8%9B%C4%83-sau-aranjament-de-tipul-salvamont%3F-licita%C8%9Biile-pentru-bachus-au-fost-anulate-de-consiliul-jude%C8%9Bean-%C8%99i-centrul-cultural.html

În urma unei adrese oficiale transmise de Media Consulta Internaţional, pe adresa Centrului Cultural Vrancea, prin care solicita motivarea deciziei de anulare a licitaţiei, răspunsul primit arată cu totul altfel: „Prin caietul de sarcini publicat se arată că scena necesară desfăşurării momentelor artistice va fi pusă la dispoziţie de Consiliul Judeţean Vrancea în urma atribuirii contractului de achiziţie publică având ca obiect organizarea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului – Bachus 2016.

Prin anularea de către Consiliul Judeţean Vrancea a contractului de achiziţie publică pentru Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Bachus 2016 ne-am găsit în situaţia de a nu putea organiza evenimentul în lipsa scenei necesare.”

Răspunsul primit, are nr. 1229 din 20.09.2016, aşa cum se poate vedea în facsimil și poartă semnătura Managerului Centrului Cultural Vrancea, Prof. Dr. Liviu Nedelcu şi a Consilierului Juridic al aceleiaşi instituţii, Pacuraru Iulian.

1

Aşadar, două instituţii de forţă în judeţul Vrancea, Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural Vrancea nu vor putea organiza evenimentul, din cauza lipsei unei scene. Oare atotputernicul Preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, dl Marian Oprisan se împiedică de un asemene „ciot” sau printr-un miracol, respectiva scenă va apărea doar cu câteva zile înainte de festival şi pentru că nu va mai fi timp pentru organizarea unei licitaţii contractul va fi încredinţat direct prietenilor prin bunăvoinţa cărora problema scenei a fost rezolvată?

Colegii de la Ziarul de Vrancea spun că „În ambele cazuri, (cu referire la cele două licitaţii) autoritățile contractante au considerat că nici unul dintre operatorii economici înscriși nu îndeplinesc criteriile de calificare și au anulat procedurile.” Sunt fericiţi pentru că au reuşit să vadă motivaţiile publicate pe SEAP pentru că în urma mesajului automat generat de sistem, la codul unic RFQ0082806, cel de la Media Consulta International nu au putut vizualiza nimic. În plus, odată cu acest mesaj, licitaţiile a fost complet retrase.

Iată mesajul generat de SEAP, vineri, 16 Septembrie, ora 14 şi 13minute, cu 47 de minute înaintea împlinirii termenului limită de depunere a ofertelor:

Vă anunţăm că la data de 16.09.2016, Centrul Cultural Vrancea a anulat cererea de oferta/procedura simplificată Organizarea “Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea – Bachus 2016”, având codul unic de identificare RFQ0082806.

Echipa www.e-licitatie.ro

Dacă licitația a fost anulată înainte de împlinirea termenului limită de depunere a ofertelor, din cauza organizatorului, cum poate fi transferată raspunderea în ograda agenților economici?

Dacă în motivaţia publicată pe SEAP se spune că niciunul dintre operatorii economici înscrişi nu îndeplinesc criteriile de calificare să înţelegem că aceştia sunt incapabili să determine Consiliul Judeţean Vrancea să-şi respecte obligaţia asumată prin Caietul de Sarcini al licitaţiei, aceea de a furniza scena festivalului?

În adresa trimisă către Media Consulta Internaţional se spune că cele două instituţii se găsesc „în situaţia de a mai putea organiza evenimentul”. Oare, „Bachus” chiar nu se va mai organiza anul acesta?

Mie mi se pare că toată acesta poveste, în care toate aromele toamnei se întrepătrund, miroase a must şi vin bun de Vrancea, a pastramă, mititei şi alte bunătăţi din bucătăria noastră tradiţională dar, mult mai pregnant, a… altceva, la fel de tradiţional şi specific!

Eu cred că Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului – Bachus 2016 va avea loc chiar în zilele stabilite, 14-16 Octombrie, pentru că aşa ceva nu se poate pierde. Banii odată bugetați trebuie cheltuiţi, mai ales când aceştia pot aduce bucurie focşănenilor şi turiştilor, internaţionali ca şi evenimentul, care se vor înghesui, de pretutindeni. Cu siguranţă s-au făcut rezervări la toate hotelurile şi pensiunile din zona Vrancei, care nu mai pot fi anulate.

În aceste condiţii, convingerea mea este că atât Consiliul Judeţean Vrancea cât şi Centrul Cultural Vrancea vor face eforturi uriaşe pentru a păstra în calendar celebrul eveniment internaţional, pentru ca, la final, toată lumea să fie mulţumită.

Vom urmări cu multă atenţie desfăşurarea evenimentelor şi vom vedea cine vor fi mulţumiţii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here