Dacă exportăm porci e posibil să nu putem asigura necesarul pieței interne

0
2506
export porci
Măsura prin care România va putea relua exportul de porci vii în Uniunea Europeană (UE) este una foarte bună, însă mă întreb dacă avem efectivele necesare pentru a asigura și cererea pentru piața internă, a susținut, marți, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase. Consumul anual de porci în România se ridică la 11 milioane de capete.

„Este o măsură (reluarea exportului de porci vii în UE, n.r.) pe care o așteptam de foarte mult timp și care va face ca produsele preparate din carnea provenită de la porcii din România să existe pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeană. Aici mă gândesc la cârnații proaspeți, mult căutați de comunitățile românești din Italia, Spania, dar și despre faimoșii mici. Vizavi de exportul de porci vii, spun că măsura este foarte bună, însă stau și mă întreb dacă avem efectivele ca să asigurăm și necesarul de carne pentru piața internă. Știm foarte bine că aducem foarte multă carne din statele membre. Spun, însă, că măsura este binevenită, o așteptam de foarte mult timp. Poate că exportul de porci vii va fi rentabil pe alte relații, nu neapărat în spațiul comunitar, și mă gândesc la China, care și-a exprimat intenția în acest sens”, a declarat Tănase.

Importăm 300.000 de capete

La rândul său, președintele Federației Patronatelor din Industria Alimentară — Romalimenta, Sorin Minea, a punctat că, la ora actuală, România importă peste 300.000 de capete de porcine, iar cât privește reluarea exportului de porci vii „s-ar putea să fie o afacere, dar întrebarea este: Cine va cumpăra?”.

„La ora actuală, România importă peste 300.000 de capete de porcine. Importă pentru că genetica ‘Marca România’ e sublimă, dar lipsește. Deci, noi importăm porcii pentru a ne face marfa. Cantitatea de carne de porc de pe piața internă este undeva la 60 — 65% și sunt un om darnic… Eu spun că este sub 60%… Carnea asta se duce proaspătă, în general, pe piață. Pentru mezeluri, se cumpără carne din afară. S-ar putea ca exportul de porci vii să fie o afacere, dar întrebarea mea banală este: Cine va cumpăra? Pentru că să trimitem porci maturi de aici până în Germania, personal mă îndoiesc profund, fiindcă prețul va crește. Poate facem un schimb cu Ungaria sau cu Bulgaria, pentru că altceva nu avem ce să facem (…) Nu știu dacă exportul de animale vii va fi rentabil. Personal, nu cred, dar dă bine…”, a menționat Minea.

Liberă de flagelul pestei porcine

În ceea ce privește pesta porcină, reprezentantul Romalimenta a menționat că România este liberă de acest flagel, iar pe plan național, atunci când se vorbește despre creșterea porcilor, probleme majore sunt cu târgurile sau piețele în care se vând porci vii și cu pășunatul animalelor.

„Teoretic, la ora actuală, Comunitatea Europeană este liberă de pestă porcină. România este liberă de pestă porcină. Interzicerea transportului de porc viu între țările comunitare a fost, dintotdeauna, un abuz. Atât timp cât țin sub control și nu fac vaccinare, nu înțeleg de ce s-ar lua acea măsură. În Germania, de exemplu, există pestă și a existat dintotdeauna și tot a făcut exporturi, la fel și în Lituania. România a făcut o greșeală acum mulți ani când a reluat vaccinarea. La ora actuală, pesta porcină este o marotă. Să ne ferească Dumnezeu de cea africană! În rest, România are o singură problemă când ne referim la creșterea porcului: târgurile și piețele, respectiv pășunatul animalelor vii. Cu toate acestea, nu avem nicio problemă cu pesta porcină, repet”, a spus reprezentantul Romalimenta.

Putem exporta din Octombrie 2016

La jumătatea lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunța că România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând din octombrie 2016, trecerea țării în anexa I a Deciziei europene fiind votată pe 14 septembrie 2016 în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fără a fi cerute garanții suplimentare.

„Obținerea acestui acord din partea Comisiei Europene permite României după o perioadă istorică recâștigarea dreptului de a face export cu porci vii și cu carne de porc, nu doar în spațiul comunitar, ci și în țări terțe. Eforturile comune ale Reprezentanței României la Bruxelles și cele ale Ministerului Agriculturii și ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor — n.r.) au dat în sfârșit roade. Decizia se va aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare. Deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar prin trecerea țării în anexa I a Deciziei europene va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra și pe alte piețe din afara Uniunii Europene”, a spus Irimescu.

Crescătorii de porci din România au solicitat, în repetate rânduri, deblocarea comerțului cu porcii vii către Uniunea Europeană în condițiile în care țara noastră este teritoriu liber de pestă porcină clasică de peste opt ani, iar aceștia se află într-o situație dificilă din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai în ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

Livrările de carne și produse procesate din carne de porc provenind de la firme românești au fost interzise pe piața Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicția impusă firmelor românești privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ținută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităților de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piața comunitară cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică. Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Obținerea acestei decizii a permis și comerțul cu carne și produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-și comercializa produsele pe piața europeană.

În România, ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.

Înainte de 1989 creșteam 15 milioane de porci

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), România avea la finele lunii mai a acestui an aproximativ 4,66 milioane de porci, în scădere cu 1,8% față de aceeași dată a anului trecut. Înainte de 1989, în România erau crescuți aproape 15 milioane de porci.

Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporție de 50% din importuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here