In anul in care a fost trimis pe instanta ca turnator si a tinut dobanzile mai mari ca-n Botswana, Isarescu si-a majorat salariul cu 7,6%

0
375

68.783 de lei (14.000 de Euro) si-a data in plus la salariu in 2020 turnatorul Securitatii Manole cunoscut publicului si ca Mugur Isarescu – guvernator al Bancii Nationale.

Iata declaratia de avere care atesta venturi salariale de aproape un milion de lei anual, in 2021:

Veniturile turnatorului se majoreaza astfel cu 7,6% fata de anul 2020 (extras din declaratia de avere anterioara):

Este anul de criza in care BNR a redus prea tarziu si prea putin rata de dobanda de politica monetara, favorizand:

Este anul in care Mugur Isarescu, fostul turnator al Securitatii, Manole, a fost trimis pe instanta pentru constatarea calitatii de colaborator ca politie politica. Cu stiinta colaborarii cu Securitatea, Viorica Dancila i-a asigurat un nou mandat de 5 ani, primind ulterior de la fostul turnator 4.000 de Euro pe luna.

Pentru 5 ani de mandat, la o rata de crestere anuala cu 7,6%, Mugur Isarescu va incasa astfel peste un milion de Euro, bani albi. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara Viorica Dancila, pe care a si recompensat-o cu o sinecura platita cu 4.000 de Euro pe luna la BNR, pentru ca e ,,disciplinata”, stie sa bea cafele si ,,probabil va face un raport”, asa cum v-am aratat aici:

Cum defineste un turnator la Securitate, o sinecura pentru cineva care i-a asigurat (multi) bani albi: “este disciplinata…”

In dispret fata de orice si aratand ca pune pret doar pe persoanele care l-au avut sau il au in legatura, turnatorul la Securitate Mugur Isarescu se lauda cu sinecura oferita Vioricai Dancila, platita la BNR cu 4.000 de Euro pe luna. Isarescu a oferit sinecura de 4.000 de Euro pe luna in urma “sucirii” Vioricai la momentul detinerii Presedintiei PSD si acordarii unui nou mandat de guvernator turnatorului, care ajunge astfel sa castige peste un milion de Euro bani albi pentru actualul mandat.

Sinecura este o slujba bine platita care cere munca putina sau deloc.

Exact cum o incadreaza turnatorul pe Dancila: “domeniul in care dansa lucreaza eate un domeniu relativ nou ai pentru dansa si pentru oricine. Face parte dintr-un grup care probabil in toamna va termina o lucrare. Lucreaza la birou si este foarte disciplinata”, a declarat turnatorul.

Caracterizarea turnatorului pentru cea care i-a asigurat un milion de euro bani albi si neslobozirea din pozitia de guvernator-turnator contrasteaza puternic cu acele caracterizari la securitate ale sursei securitatii manole despre colega Irina, care, pentru ca nu ii asigurase beneficii colegului de la Institut era turnata de acesta drept: “enerveaza colegii”, “face comparatii cu tari socialiste”, este “afectata de divort”.

Performantele lui Isarescu? Romanii platesc dobanzi mai maride cat in Botswana.

Indiferent cum si-o caracterizeaza, politica monetara a lui Mugur Isarescu este de-a-n Botswana. Ca de obicei.

Graficele sunt imbatabile, iar concluzia este simpla: Mugur Isarescu a urmat politica monetara din Botswana, cu rezultate mai moi, desi ne minte de 15 ani ca vrea ,,tare” și eventual ,,maine” sa aderam la Euro.

Am aratat in articolul precedent ca in plina pandemie, dobanzile platite de populatie si companii la credite, in Romania, au fost mai mari decat cele din Botswana (detalii aici).

Asta dupa ce constatasem anterior ca dobanzile platite de statul roman pentru imprumuturile suverane sunt mai mari decat dobanzile INSUMATE platite de alte 22 (douazecisidoua) de state ale UE. (detalii aici).

O noua analiza grafica ne arata ca in loc sa urmeze politica Bancii Centrale Europene, Mugur Isarescu a preferat sa faca un ,,hard pegging” – sa lege, moneda nationala, leul, de moneda nationala a Botswanei. Practic, in ultimii 5 ani, volatilitatea leului fata de moneda nationala a Botswanei a fost aproape inexistenta, un leu valorand constant in ultimii 5 ani, in jurul pretului de 2,6 monede nationale ale Botswanei.

Preferinta fata de Botswana (in defavoarea interesului national al Romaniei de aderare la Zona Euro) este relevata si de evolutia Euro fata de leu, in acelasi interval de timp, de 5 ani (depreciere a leului, constanta):

De aceea, concluzia mea, bazata pe grafice este ca, pentru a indeparta Romania de Zona Euro, politica monetara a lui Isarescu a fost de-a Botswana. Sau deambotswana. Cum preferati.

Mai mult, in timp ce Isarescu tinea politica tare pentru populatie si companii si ne strivea cu ea (dobanzi mari), politica pentru banci se inmuia brusc, permitandu-le marje si de 5 ori mai mari decat in zona Euro, masurate ca diferenta intre pretul depozitelor si pretul creditelor. Mai mult, Spread-ul (diferenta) dintre dobanda de politica monetara si dobanda de creditare, in Romania este MAI MARE debat in Botswana, decat in Romania. Ceea ce inseamna ca bancile fac profituri mai mari in Romania iar populatia si companiile platesc dobanzi mai mari decat in Botswana, fix pentru ca noi sa platim facturile, iar ei sa incaseze profiturile. Dobanzile la creditare in 2020 au fost in Romania de 6,487% pe an, in timp ce in Botswana au fost de 5,75% pe an (tara care are o dobanda de politica monetara mai ridicata decat Romania):

Ca politica monetara a lui Isarescu este ,,de-a-n Botswana” o dovedeste faptul că de aproape 20 de ani ne minte ca ,,maine” aderăm la Euro, preferand moneda din Botswana in defavoarea Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here