Germania: model de manual în lupta cu criza economica. 1000 de miliarde, ajutorul financiar al statului pentru economie

0
2106

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat miercuri un plan de relansare de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 şi 2021 menit să stimuleze economia ţării  lovită de pandemia de COVID-19, scrie AFP.

Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi pentru guvernul federal“, a declarat, cancelarul german Angela Merkel într-o conferinţă de presă la finalul a două zile de discuţii dificile între conservatori şi social-democraţi, partenerii coaliţiei de guvernare.

“Avem cea mai severă criză economică din istoria Germaniei. Vrem să ieșim puternici împreună și am pus bazele bune pentru asta astăzi”, a mai afirmat Angela Merkel.

Conform Agerpres, Angela Merkel a mai declarat ”Avem un plan de relansare economică, un plan pentru viitor şi, bineînţeles, pe lângă aceasta ne ocupăm acum de responsabilitatea noastră pentru Europa şi de dimensiunea internaţională”.

Reducerea de TVA si stimulente pentru industria auto

Printre măsurile cuprinse în acest plan sunt prevăzute reducerea TVA de la 19% la 16% pentru șase luni începând cu 1 iulie, reducerea TVA de la 9% la 7% pentru aceeași perioadă pentru domeniul hotelier și al resturantelor. De asemenea, municipalitățile vor primi de la guvernul federal fonduri totalizând 10 miliarde de euro pe an, pentru investiții în infrastructură și locuințe, iar stimulentele pentru promovarea vânzării de mașini electrice vor fi dublate, de la 3.000 de euro la 6.000 de euro.

Acest plan se adaugă planului gigant de relansare de peste 750 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în punctul de maxim al pandemiei, prevăzând ajutoare pentru firme şi miliarde de euro de împrumuturi garantate.

Pentru a permite o asemenea injecție de capital financiar în economie, parlamentul german a votat în luna martie în favoarea suspendării, pentru prima dată, a prevederii din Constituţie referitoare la plafonarea datoriei, pentru a finanţa un pachet de măsuri fără precedent, ce totaliza 750 miliarde de euro la momentul respectiv, menit să amortizeze efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19).

La cele 750 de miliarde de euro anunțate în luna martie și celor 130 de miliarde de euro convenite miercuri de coaliția de guvernare li se adaugă și aproximativ 30 de miliarde de euro acordate Germaniei din fondul de relansare a Europei – Next Generation EU -, precum și alocările de la nivelul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, unde Germania este contributor net.

Față de măsurile economice adoptate după criza economică din 2008, ajutorul financiar oferit de Germania pentru depășirea acestei crize este dublu. Acum 12 ani a fost asigurat un pachet de aproximativ 500 de miliarde de euro pentru salvarea economiei.

Suma totală a acestor instrumente financiare naționale și europene ridică ajutorul financiar acordat economiei germane la aproape 1.000 de miliarde de euro.

Criza coronavirusului ar putea costa economia Germaniei undeva între 255 şi 729 miliarde de euro în 2020 precum şi peste un milion de locuri de muncă, a anunţa în martie institutul de cercetări economice Ifo, cu sediul la München, potrivit Politico Europe.

Ifo se aşteaptă la miscari importante şi pe piaţa muncii de pe urma crizei coronavirusului. Până la 1,8 milioane de angajaţi care plătesc contribuţii sociale ar putea să îşi piardă locul de muncă şi peste şase milioane de persoane ar urma să opteze pentru a lucra în program scurt, estimează analiştii Ifo.

Potrivit acestui program de muncă redusă, sau “Kurzarbeit”, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile germane pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează un program mai scurt.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here