Ce este Kurzarbeit si cum poate modelul german să repornească economia românească

1
3650
Kurzarbeit

Comisia Europeană propune generalizarea modelului german al privind programului redus de muncă Kurzarbeit, pentru a-i ajuta pe oameni să-și păstreze slujbele pe perioada pandemiei, anunță Reuters, care citează un mesaj al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Ce este Kurzarbeit?

În traducere Kurzarbeit înseamnă program de muncă cu timp redus. Dar termenul este ceva mai complex dacă îl privim din perspectiva politicilor guvernamentale. Potrivit modelului german Kurzarbeit, guvernul suportă o parte din salariile angajaților atunci când companiile reduc numărul orelor de lucru, astfel încât să prevină concedierile. Măsura a fost adoptată la începutul crizei coronavirus, dar nu este noua, ea fiind testata de Germania si în timpul crizei din 2008.

În perioade de criză, companiile pot reduce producția și serviciile sau pot reduce operațiile la zero. Angajatorul poate solicita beneficii de muncă pe timp scurt pentru angajații de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă (BA). KuG compensează parțial scaderile de salariile.

Cum funcționează Kurzarbeit în Germania

Regulile pentru înregistrarea muncii pe timp scurt

Companiile pot depune cereri de muncă pe timp scurt, în urma unei reduceri a volumul  de muncă de minim zece la sută. Indemnizația de muncă de scurtă durată pentru angajați este de 60 la sută din salariul net forfetar anterior. Părinții cu copii, care lucrează  primesc 67%. Toți angajații care sunt asigurați în asigurarea de șomaj sunt eligibili. Angajatorului i se rambursează contribuțiile de asigurări sociale. Indemnizația de muncă de scurtă durată se aplică și lucrătorilor agențiilor temporare.

Companii pot aplica pentru muncă de scurtă durată

Toate companiile comerciale sunt eligibile pentru depunerea cereri de muncă pentru timp scurt, inclusiv companii care servesc scopuri culturale sau sociale. Munca pe timp scurt nu depinde de mărimea companiei. Trebuie să existe  totusi cel puțin un angajat care să fie angajat cu contract de munca.

Companiile de servicii publice sunt, în general, scutite de munca pe timp scurt. Cu toate acestea, dacă există un motiv inevitabil pentru munca de scurtă durată (de exemplu, închideri comandate de autorități), pentru acești angajați se poate solicita și o indemnizație de muncă de scurtă durată.

Angajații ce pot primi beneficii de muncă pe timp scurt

Indemnizația de muncă de scurtă durată poate fi plătită pentru toți angajații care achita  contribuții sociale. Angajații care sunt în vacanță înainte de începerea muncii de scurtă durată sau primesc salarii medicale sunt scutiți de prestațiile de muncă de scurtă durată. Angajatorul trebuie să plătească în continuare pentru acestea.

Lucrătorii străini au, de asemenea, dreptul la prestații de scurtă durată, indiferent de statutul de reședință și de cetățenie. Cu toate acestea, există anumite reglementări sau excepții pentru anumite grupuri care trebuie respectate.

Cursanții – uncenicii -nu primesc în mod normal beneficii de muncă pe timp scurt, deoarece, de regulă, formarea ar trebui să continue chiar dacă producția este redusă. Dacă întreruperea uceniciei este inevitabilă – acest lucru ar trebui să fie cazul, de exemplu, cu o închidere legată de coronavirus – cursanții pot fi implicați și în munca de scurtă durată. Cu toate acestea, remunerația pentru ucenicie trebuie continuată să fie plătită integral timp de cel puțin șase săptămâni, deoarece remunerația pentru ucenicie nu este un salariu pentru un loc de muncă, ci mai degrabă un ajutor financiar pentru stagiar pentru a efectua ucenicia.

Ce înseamnă munca de scurtă durată pentru angajați

Indemnizația de muncă de scurtă durată ar trebui să compenseze cel puțin parțial pierderea câștigurilor pentru angajați. Se acordă doar pentru orele de muncă pierdute și reprezintă 67 la sută din diferența față de salariul net pentru angajații cu cel puțin un copil și în jur de 60% pentru angajații fără copii.

Dacă există o reglementare flexibilă a timpului de lucru în companie, creditele de lucru (plus ore) trebuie să fie contribuite proporțional pentru a evita pierderea de muncă, cu excepția cazului în care se aplică reglementări tarifare separate.

Drepturile la concediu trebuie planificate pentru anul în curs înainte de începerea muncii de scurtă durată. Concediul rezidual din anul precedent trebuie, de obicei, să fie redus înainte de munca de scurtă durată.

În principiu, în timp ce primesc o indemnizație de muncă în timp scurt, angajații trebuie să fie implicați în eforturi de plasament prin intermediul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. Indemnizația de muncă pe termen scurt plătită de Agenția pentru Ocuparea Forței de muncă este scutită de taxe.

Cum se aplică Kurzarbeit

Pasul 1: Angajatorul solicită notificarea unei activitati de scurtă durată, agenției de angajare. Pentru a face acest lucru, angajatorul trebuie să raporteze în scris activitatea catre Agenției de Ocupare a Forței de Muncă. Avizul sindicatelor , acolo unde acestea exista trebuie anexat notificării scrise.

Pentru a putea depune o cerere, angajatorul trebuie să anunțe angajatul în cauză  de decizia de lucru pe termen scurt. În acest scop, este încheiat un acord de companie între angajator și sindicatei. Dacă nu există sindicat, este necesară o declarație de consimțământ din partea tuturor angajaților afectați de munca pe timp scurt.

Pentru ca luna în care s-a desfășurat munca de scurtă durată să poată fi facturată, notificarea scrisă a unei lucrări de scurtă durată trebuie să fie primită de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă cel târziu în ultima zi a acestei luni. , beneficiile de muncă pe timp scurt pot fi acordate numai începând cu luna următoare.

Pasul 2: Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă verifică dacă cerințele de eligibilitate sunt îndeplinite. Dacă rapunsul este pozitiv, indemnizația de muncă de scurtă durată va fi acordată începând cu luna în care a fost făcută notificarea. După aceea, angajatorul are la dispoziție trei luni pentru a solicita beneficii pe termen scurt pentru luna de facturare.

Pasul 3: În cursul lmuncii de scurtă durată, angajatorul trebuie să solicite rambursarea lunară a indemnizației de muncă de scurtă durată pentru timpul de oprire efectiv și a angajaților efectiv afectați de la Agenția responsabilă pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cele mai importante lucruri pe scurt

  • Companiile au dreptul la Kurzarbeit dacă cel puțin 10 la sută dintre angajați și-au pierdut peste 10 la sută din salarii.
  • Orice contribuție la asigurările sociale pentru orele de muncă pierdute este rambursată cu 100%.
  • Kurzarbeit poate dura până la 12 luni.
  • Muncitorii temporari pot, de asemenea, să lucreze în timp scurt și au dreptul la Kurzarbeit.

Sistemul de munca de scurta durata are norme foarte clar definite iar statul german încearca sa îmbunătățească sistemul pentru ca oamenii să nu își piardă locurile de muncă și angajatorii să nu fie nevoiți să concedieze mâna de lucru calificată. În același timp banii ce vin angajatorului si angajatului indirect reprezinta capital ce întra in economie pentru a ajuta oamenii sa isi poastreze veniturile pe timp de criza dar în acelasi timp sa lucreze.

Poate fi Kurzarbeit aplicat în România ?

Asa cum spuneam, Comisia Europeana a recomandat tuturor tarilor membre sa încerce să implementeze sistemul german. Bineînteles ca, el trebuie adaptat legislației muncii din fiecare țara, dar, în mare principiile modelului sunt simplu de aplicat, daca exista un control riguros al celor care solicită acest tip de ajutor pe timp de criza.

Modelul s-a dovedit viabil în Germania în timpul crizei din 2008 așadar avem toate motivele sa ne dorim sa îl vedem implementat si în România. Dincolo de lupta cu COVID-19 guvernanti trebuie sa gândească pe termen mediu si lung la viitorul economiei românești.

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here