Fara nebunie speculativa nu e nici un macel pe burse

1
2709
brexit

Când deschid azi calculatorul, văd: “Măcel pe burse!… Lira sterlină a pierdut 10%” etc.

Evoluția bursieră din ultimele zile arată așa. După moartea lui Jo Cox bursele au sărit în sus. Lira sterlină s-a apreciat. Wall Street scria că “piețele sunt amorale” și că investitorii apreciază acum că șansele unui Brexit au scăzut. Și sondajele ulterioare au arătat că ponderea celor care doresc rămânerea în UE este mai mare. De aici speculația s-a intensificat. FTSE 100 a urcat cu aproape 8% într-o săptămână – evoluție pe care nimeni sănătos la cap nu ar caracteriza-o drept una normală, firească. Dar, ce să vezi, nici un politician, nici un birocrat bruxellez nu a ieșit să denunțe euforia speculativă, nebunia cumpărătorilor de acțiuni. Totul a fost primit cu zâmbete, fiindcă, nu-i așa, e bine când bursele dau dreptate politicienilor.

FTSE

Astăzi s-a văzut că majoritatea investitorilor au pierdut pariul. Drept urmare, bursa a suferit o corecție, o scădere pe măsura speculației care a dus la creșterile din zilele precedente. Nimic ieșit din comun. Dar, surprize-surprize! “Este măcel pe burse!”… vai, se prăbușește planeta…

Ba nu, stimați analiști, nu e nici un măcel. Este decontarea speculațiilor anterioare. Este nota de plată pentru boom-ul pe care nu l-a criticat nimeni, fiindcă erați prea preocupați să ridicați în slăvi Uniunea Europeană și să ridicați slăvi celor care tipăresc bani pe bandă rulantă, bani care inflaționează bursa.

Un geniu al economiei a declarat:

Guy

Desigur, a uitat să precizeze că acești bani nu reprezintă avuție reală și că, de fapt, britanicii nu au pierdut nimic. Și a uitat că acești bani au fost scoși pur și simplu la imprimantă de băncile centrale, deci semnificația lor este pur speculativă; dacă banca centrală inundă economia cu 1 miliard, asta nu înseamnă că suntem cu 1 miliard mai bogați, respectiv dacă se retrag din circulație 1 miliard, asta nu înseamnă că am sărăcit. În schimb, impozitele plătite de britanici – bani care se duc la Bruxelles – reprezintă o povară cât se poate de reală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here