Cum au fost salvate bancile de catre BNR

0
2338
bnr

Una din temele predilecte ale retoricii BNR este aceea ca desi au ratat propriul obiectiv in 11 din ultimii 12 ani, au gestionat sistemul de stat fara ajutor de la statul roman.

Fals.

Sistemul bancar a fost sustinut ascunzand pierderile reale cu stirea BNR si cedarea de avutie din partea statului roman.

Bancile ce opereaza in Romania au fraudat sau au ajutat la fraudarea populatiei si a firmelor, sub atenta supraveghere a BNR.

Unul din canalele prin care au fost ajutate major bancile, sub radarul opiniei publice, a fost prin garantiile de tip prima casa.

Pana la sfarsitul anului 2016 garantiile de tip prima casa depasesc 17 miliarde de lei.

Aceste garantii au permis incasarea de catre banci a unor dobanzi si comisioane superioare comparativ cu clasa de risc a pachetului de credit finantat (credit cu garantie imobiliara plus garantia statului). Aceste garantii au evoluat de la suta la suta din valoarea creditului la cincizeci la suta din valoarea creditului. Diferenta dintre cat era pretul creditului pentru clasa de risc respectiva si cat a fost perceput clientilor reprezinta cadoul facut de statul roman bancilor.

Suplimentar, aceste garantii au permis utilizarea scazuta a capitalului bancilor. La costul ultimilor ani al capitalului in sistemul bancar, masura a permis economii majore pentru banci si la acest capitol.

Subventionarea activitatii bancilor nu a fost facuta fara beneficii personale.

Reforma sistemului financiar din Romania este necesara pentru a intra intr-o noua etapa de dezvoltare economica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here