EY M&A Barometer: Cea mai valoroasă tranzacție din Europa Centrală și de Sud-Est în 2016 – activele SABMiller

0
1621
Florin Vasilica, EY Romania
  • Sectorul IT a fost cel mai atractiv din regiune
  • Cehia, Croația și Grecia au înregistrat cea mai mare creștere a numărului de tranzacții

Piața de M&A din România a înregistrat în 2016 o scădere ușoară de 3% comparativ cu 2015, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,54 miliarde USD. Numărul tranzacțiilor a scăzut și el, de la 123 în 2015, la 113 anul trecut. Doar trei țări din regiunea CSE au înregistrat în 2016 o creștere a numărului de tranzacții: Cehia, Croația și Grecia, se arată în barometrul EY privind fuziunile și achizițiile din Europa Centrală și de Sud-Est (CSE) – M&A Barometer.

Cea mai valoroasă tranzacție din CSE s-a desfășurat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achiziționat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc și Timișoreana), suma ridicându-se la 7,8 miliarde de euro. EY a oferit consultanță vânzătorului din cadrul aceste tranzacții, SABMiller.

Valoarea totală a tranzacțiilor din Europa Centrală și de Sud – Est a fost de 47,7 miliarde USD, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferența se datorează, în principal, creșterii valorii medii a tranzacțiilor de peste 100 milioane USD. Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacțiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane USD, aceasta a crescut la 385 milioane USD în 2016.

După volumul tranzacțiilor, cel mai activ sector din România a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria și Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacții (189).

În România, 81% dintre achiziții au fost realizate de investitori strategici. Tranzacțiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacțiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%. Doar 3% dintre achiziții au fost reprezentate de investițiile românești în exterior.

În ceea ce privește originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani și cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune, ca și în 2015. În România, cei mai activi achizitori au fost Germania (cu 12 tranzacții), Franța (7) și Polonia (5).

Florin Vasilică, Liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România, declară:

 „Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală.

În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă și va crește numărul tranzacțiilor în tehnologie.”

Top 10 cele mai mari tranzacţii care au avut loc în Europa Centrală și de Sud – Est în 2016

Compania ţintă Ţara de proveniență a companiei-ţintă Cumpărător Ţara de proveninență a cumpărătorului Valoare tranzacţie (în milioane USD)
CEE Business of Anheuser-Busch InBev* Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România Asahi Group Holdings Japonia 7.800
Allegro S.A.* Polonia Cinven, Permira, Mid Europa Partners Marea Britanie 3.250
PointPark Properties s.r.o. Cehia GIC Private Limited Singapore 2.675
Pekao S.A.* Polonia PZU S.A, Polish Development Fund S.A. Polonia 2.555
EP Infrastructure, a.s. Cehia Macquarie Infrastructure and Real Assets Australia 1.648
AVG Technologies N.V. Olanda AVAST Software s.r.o. Cehia 1.365
J&T Finance Group SE Slovacia CEFC China Energy Company Limited China 800
Multimedia Polska S.A.* Polonia UPC Polska Marea Britanie 765
Mars Entertainment Group Turcia CJ-CGV Coreea de Sud 689
KMG International N.V. România CEFC China Energy Company Limited China 680

*Tranzacțiile se supun reglementărilor și aprobărilor antitrust și se așteaptă să fie finalizate în 2017.

EY-MA-Barometer_CSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here