Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat că proiecţia bugetară pentru 2017 pare subestimată pentru cheltuieli, acestea crescând mai repede decât ar trebui conform proiecţiei bugetare

0
1409
buget-nou

„Proiecţia bugetară pare subestimată pentru cheltuieli, acestea crescând mai repede decât ar trebui conform proiecţiei bugetare. Ne referim la majorările de salarii, pensii etc. Pe de altă parte, cheltuielile cu investiţiile scad masiv faţă de anul trecut, inclusiv pe partea de fonduri europene. Anul trecut absorbţia fondurilor UE a fost slabă, dar anul acesta pare să fie şi mai slabă”, arată Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că, riscurile sunt destul de mari dacă nu facem corecţii şi execuţia continua la fel ca în primele luni. Astfel, există riscul unui deficit mai mare de 3%.

„Acest lucru a fost semnalat şi de Comisia Europeană şi de FMI. Consiliul Fiscal a estimat undeva la două miliarde supraestimare pe venituri şi patru miliarde subestimare pe partea de cheltuieli, deficitul urmând să atingă 3,6% din PIB. Dacă nu se fac corecţii la execuţia bugetară există riscul să depăşim chiar şi 3,6% deficit. Presiunea pe cheltuieli pare foarte mare. Este contraproductiv din partea membrilor guvernului să vorbească despre creşteri majore de salarii, în condiţiile în care am avut deja în ultimii ani, inclusiv anul acesta am avut creşteri importante de salarii în sectorul bugetar.

Suntem într-o capcană din care nu ştiu cum vom ieşi, iar costurile pe care le vom avea de plătit în anii următori sunt foarte mari. Şi un deficit de 3% ar fi unul foarte mare pentru România în momentul de faţă pentru că suntem în plin boom economic şi, să faci deficite mari în plin boom economic este total contraindicat. Te vulnerabilizezi la următoarea fază mai puţin favorabilă a ciclului economic şi avem deja această experienţă în perioada crizei, când deficitul a explodat, iar datoria publică s-a triplat. Aşa se va întâmpla şi în viitor dacă nu ţinem sub control deficitul în perioada de boom economic”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here