Inițiativa Comună de Ocupare a Forței de Muncă (proiectul JEDI ROHU-452) a vizat prin numeroase instrumente informarea angajatorilor și angajaților, facilitarea mobilității forței de muncă și colaborarea între organizațiile de ocupare a forței de muncă în regiunea de la granița maghiaro-română

0
1158

Una dintre cele mai semnificative provocări în regiunea transfrontalieră maghiaro-română în prezent este șomajul pe termen lung, activitatea redusă și lipsa forței de muncă calificate. Inițiativa Comună de Ocupare a Forței de Muncă (proiectul JEDI ROHU-452) a contribuit la atenuarea acestor probleme prin diverse activități. Drumul proiectului a cuprins o gamă variată de acțiuni pentru realizarea obiectivelor sale: creșterea ocupării forței de muncă în regiunea transfrontalieră maghiaro-română prin dezvoltarea condițiilor de pregătire profesională, echilibrarea cererii și ofertei pe piața muncii, precum și facilitarea mobilității forței de muncă.

Cele şase parteneri de proiect (Centrul de Pregătire Profesională Szeged, Agenția de Dezvoltare Euroregională Dunăre-Criș-Mureș-Tisa DKMT, Homokhát Eurointegráció Nonprofit Közhasznú Kft., Dieceza Szeged-Csanád, județul Timiș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș) au colaborat în cadrul evenimentelor transfrontaliere și bilingve maghiaro-române care se concentrează asupra angajare, precum și al dezvoltărilor infrastructurale.

Diversele evenimente au avut ca scop informarea și conectarea angajatorilor și angajaților, inițierea colaborării între diferitele organizații de ocupare a forței de muncă de-a lungul graniţei și stimularea mobilității în regiunea frontalieră.

Partenerul principal al proiectului, Centrul de Pregătire Profesională Szeged, pe lângă achizițiile de echipamente pentru modernizarea instruirii profesionale, a organizat o conferință de formare specializată pentru directorii școlilor, profesori și specialiștii responsabili de orientarea în carieră. S-au organizat tabere de vară pentru elevii maghiari și români cu scopul facilitării alegerii mai ușoare a meseriei. De asemenea, au avut loc evenimente interactive de orientare profesională pentru elevii care au terminat școala primară.

Agenția de Dezvoltare Euroregională Dunăre-Criș-Mureș-Tisa DKMT a realizat numeroase evenimente și studii axate pe ocupare în cadrul proiectului. Evenimentele informative au avut loc în trei județe, opt evenimente în limba română în județul Arad, șase în județul Timiș și opt în limba maghiară în județul Csongrád-Csanád. Aceste evenimente au furnizat persoanelor în căutarea unei slujbe informații actualizate prin prezentări și ateliere interactive cu privire la oportunitățile pieței muncii, legislația privind angajarea, precum și oportunitățile de formare profesională.

De asemenea, s-au organizat șapte seminarii pentru a promova colaborarea și construirea rețelelor între actorii și organizațiile pieței muncii din Ungaria și România – instituții de muncă, fiscale și de asistență socială, organizații de ocupare a forței de muncă -, precum și schimbul de experiențe privind piața muncii în regiune și informarea cu privire la tendințele și noile legi dincolo de graniță.

Seria de programe numită Întreprindere incluzivă a avut ca scop facilitarea angajării persoanelor defavorizate, în timp ce seria de evenimente tematice privind reținerea și atragerea talentelor a pus accentul pe reținerea forței de muncă.

Au contribuit prin diverse studii la creșterea ratei de ocupare în regiune. S-au elaborat strategii pentru ocuparea regională transfrontalieră, persoanele dezavantajate, muncitorii inactivi și dezvoltarea locală maghiaro-română a produselor. S-au pregătit studii de caz internaționale și inventare de cereri. Numeroase studii au fost realizate privind angajarea transfrontalieră și oportunitățile de muncă pentru refugiații ucraineni, precum și în ceea ce privește meseriile necesare pentru instalarea panourilor solare și muncitorii dezavantajați și inactivi. Pentru cunoașterea practicilor bune, s-a organizat o excursie de studiu la Basel pentru parteneri. A fost creat un site comunitar bilingv de informare (InfoPont ROHU) pentru a satisface nevoile de informare amănunţite privind căutarea locurilor de muncă.

Sub conducerea partenerului de proiect, Dieceza Szeged-Csanád, s-a creat aspectul unitar al proiectului JEDI, iar site-ul web de prezentare a proiectului JEDI a fost finalizat la adresa jedirohu.com. De asemenea, au avut loc excursii de studiu pentru partenerii români, cu scopul de a prezenta sistemul de formare profesională maghiar.

Organizat de Homokhát Eurointegráció Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft., au avut loc două burse de locuri de muncă transfrontaliere (la Szeged și Mórahalom), având ca scop stabilirea unei conexiuni directe între angajatori și angajați în regiune, crearea posibilității întâlnirii personale și prezentarea oportunităților de angajare în regiune. O   de două zile a făcut şi ea parte din proiect, facilitând prezentarea bunelor practici, dezvoltarea relațiilor profesionale și prezentarea proiectului JEDI ROHU-452 și a Programului România-Ungaria în cadrul Interreg V-A. A fost creat un portal de căutare a locurilor de muncă, focalizat special pe regiune (www.jedijobs.eu). În urma proiectului, s-a realizat și un program de master pentru operatorii locurilor de practică în domeniul ospitalității.

Judeţul Timiş, în calitate de partener de proiect, a creat la Timișoara un Centru de Învățare pe Tot Parcursul Vieții în cadrul proiectului, care își va deschide porțile pentru localnici în 2024. Centrul își propune sporirea nivelului de calificare prin cursuri specializate și de formare și susținerea integrării pe piața muncii. De asemenea, dezvoltă abilitățile localnicilor, încurajează participarea comunitară activă și promovează valorile culturale.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș a organizat numeroase evenimente profesionale cu succes în cadrul proiectului. S-au desfășurat seminarii online și ateliere de lucru privind mobilitatea forței de muncă transfrontaliere maghiaro-române și îmbunătățirea ocupării forței de muncă în județul Csongrád-Csanád, precum şi județele Arad și Timiș. De asemenea, s-au organizat evenimente de informare privind orientarea în carieră și târguri de angajare transfrontaliere pentru cei care caută un loc de muncă. În plus, s-au desfășurat conferințe profesionale hibride și excursii de studiu la Timișoara pentru partenerii de proiect și specialiștii în formare profesională.

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați: www.jedirohu.com

Homokhát Eurointegration Regional Development Agency

Programul Interreg V-A România-Ungaria vizează finanțarea proiectelor comune româno-maghiare care necesită o abordare comună și soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor de pe ambele părți ale frontierei, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a zonei eligibile. Programul va continua activitățile de cooperare transfrontalieră în regiune cu un buget total de aproximativ 232 milioane de euro, din care 189 milioane de euro sunt nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona de frontieră eligibilă include județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș pe partea română și Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanád pe partea maghiară.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

Pentru mai multe informații

Contact:

Homokhát Eurointegrációs Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.

Erika Battancs

[email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here