S-a construit un Centru Comunitar de Învățare Permanentă modern în Timișoara în cadrul dezvoltărilor proiectului transfrontalier RO-HU denumit Inițiativă comună pentru ocuparea forței de muncă (JEDI)

0
1191

Scopul proiectului ROHU-452 denumit Inițiativă comună pentru ocuparea forței de muncă (JEDI) este să mărească ocuparea forței de muncă în regiunea transfrontalieră româno-maghiară prin dezvoltarea condițiilor de formare profesională și implementarea activităților care echilibrează cererea și oferta pe piața muncii, facilitând în același timp mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră. În vederea atingerii acestui scop, proiectul creează condiții moderne și avansate pentru formarea profesională în regiune: în județul Timiș s-a construit Centrul Comunitar de Învățare Permanentă, echipat cu facilități moderne și spațiile necesare pentru instruire de calitate și practică.

Pentru județul Timiș, rezultatul principal al proiectului JEDI este construirea, echiparea și lansarea în funcțiune a Centrului Comunitar de Învățare Permanentă din Timișoara. Noul centru poate desfășura activități de formare profesională și integrare socio-profesională în spații potrivite, oferind condiții moderne, și poate organiza evenimente de construire a comunității.

În clădire se găsesc două birouri separate, șase săli de formare profesională (pentru 10 elevi, dintre care 4 pot fi conectate în perechi pentru a putea găzdui un număr mai mare de participanți), două ateliere creative – dintre care unul poate fi combinat pentru a forma o sală mai mare – și o sală de informatică pentru 24 de persoane. În plus, s-a construit o sală de evenimente pentru 30 de persoane, care poate găzdui și activități de formare profesională, precum și un spațiu multifuncțional pentru 48 de spectatori, toate acestea, desigur, cu facilitățile suplimentare necesare.

În noul centru, cursurile de formare profesională și programele sunt destinate întregii populații a județului Timiș și contribuie la creșterea nivelului de educație al populației, facilitând integrarea lor pe piața muncii. Scopul principal pe termen scurt și lung al centrului este să contribuie la dezvoltarea personală a membrilor comunității, la integrarea lor pe piața muncii în viața profesională și socială, prin oferirea de cursuri și formare profesională adaptate cerințelor pieței muncii. Să ajute facilitarea accesului localnicilor la servicii, să dezvolteze și îmbogățească competențele lor profesionale și de gestionare a vieții. Misiunea sa de construire a comunității constă în creșterea participării active a populației la viața comunitară, promovând conceptele de voluntariat și bătrânețe activă, precum și popularizând valorile culturale universale, europene, naționale și locale, întărind tradițiile și capitalul uman comunitar.

S-a finalizat strategia și studiul local de impact pentru operarea Centrului Comunitar de Învățare Permanentă construit în cadrul proiectului JEDI. Echiparea și mobilarea centrului au avut loc în luna octombrie. Următorul obiectiv este finalizarea serviciilor publice, livrarea echipamentelor informatice și organizarea conferinței finale de distribuție a strategiei și a conferinței de închidere a proiectului. Centrul își va începe activitatea în 2024, umplând noile și bine echipatele spații cu programe de formare profesională, cursuri și conținuturi de construire a comunității.

Homokhát Eurointegration Regional Development Agency

Programul Interreg V-A România-Ungaria vizează finanțarea proiectelor comune româno-maghiare care necesită o abordare comună și soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor de pe ambele părți ale frontierei, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a zonei eligibile. Programul va continua activitățile de cooperare transfrontalieră în regiune cu un buget total de aproximativ 232 milioane de euro, din care 189 milioane de euro sunt nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona de frontieră eligibilă include județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș pe partea română și Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanád pe partea maghiară.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

Pentru mai multe informații

Contact:

Homokhát Eurointegrációs Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.

Erika Battancs

[email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here