Faleza şi portul Tulcea vor fi transferate din gestiunea Companiei Naţionale „Adminstratia Porturilor Dunarii Maritime Galaţi”, controlată în prezent de Ministerul Transporturilor, în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea

0
3929
Faleza şi portul Tulcea

Premierul  Sorin Grindeanu a anuntat la Tulcea că în perioada următoare „vom transmite faleza şi portul în gestiunea CJ. Ne dorim ca acest tip de politică să fie făcut nu doar aici, ci peste tot în ţară”.

Din 2012, preşedintele Consiliului Județean Tulcea este Horia Teodorescu (PSD.

Prin Programul Operațional de Infrastructură Mare mecanismului financiar Investiții Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării, urmează să fie reabilitată faleza orasului Tulcea.

Premierul şi-a justificat dorinţa de a transfera obiective ca tabere sau baze sportive din ţară din patrimoniul ministerelor sau al unor autorități centrale prin birocrația excesivă din administrația centrală care blochează dezvoltarea.

Proiectarea şi execuția podului peste Dunare între județele Brăila şi Tulcea vor fi scoase la licitație până la sfârşitul acestui semestru, a mai anunțat, premierul Sorin Grindeanu. Amenajarea podului va costa circa 500 de milioane de euro, potrivit sursei, suma care va fi suportată din bugetul alocat de Programul Operațional de Infrastructură Mare mecanismului financiar Investiții Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării.

La rândul ei, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Sevil Shhaideh, şi-a exprimat nemulțumirea din cauza evoluției ITI-DD, dar şi speranța că în luna iunie se vor semna primele contracte de finanțare prin Programul Operațional.

„Sunt nemulțumită în special pentru ce s-a întâmplat anul trecut, o inactivitate cauzată de autoritățile de management, în special a celor de la nivelul Programului Operațional Regional. Toți cei care trebuiau să pună umărul la depunerea de proiecte, selecție, evaluare, au fost într-o relaxare totală. (…) Îmi doresc ca la finalul acestui an să pot afirma că acesta este un proiect de succes. Este un efort deosebit în special pentru CJ care este un coordonator important al acestui instrument, dar am convingerea că în iunie putem semna primele contracte de finanțare la nivelul ITI-DD”, a precizat vicepremierul Shhaideh.

Prin ITI-Delta Dunării, comunitățile din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, 29 de comune din județul Tulcea, patru comune din județul Constanța, municipiul Tulcea şi cele patru oraşe din județul Tulcea – Babadag, Isaccea, Macin şi Sulina – beneficiază în perioada 2014-2020 de peste un miliard de euro. Suma provine din toate programele operaționale şi, pe baza unor proiecte, poate fi accesată doar de autoritațile şi persoanele juridice din Rezervație.

Această abordare multifond pentru o singură zona este nouă şi pentru Uniunea Europeană, ea fiind introdusă şi în alte zone din Uniune. În funcție de eficiența acestui mecanism, autoritățile vor decide dacă vor replica experiența din județul Tulcea în alte zone din România în următoarele perioade de programare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here