Uniunea Europeana cu picioare de lut…

0
2837
euro flag brexit

Încă o dovadă că idea unei uniuni europene nu a fost – niciodată, nici înțeleasă, nici aplicată cum trebuie.  Gândirea celor care-și doresc “uniunea” astăzi este pur materială – piața comună, nimic altceva în gândirea marilor bancheri ai lumii – adică londonezii.  Jumătate glumind, dar numai jumătate – poate dacă Hitler nu era oprit – Doamne ferește, de ruși și de americani, fiecare cu efortul lui – crucial, în al doilea război mondial, probabil că londonezii ar fi știut astăzi ce înseamnă o uniune de tip europeană – ar fi vorbit nemtește la a doua generație de-acuma.  Oricum, coroana are sânge nemțesc… Altă poveste.

Uniunea EUROPEANA nu a fost creată pentru îmbogățiriea unui grup sau a unei națiuni, a fost creată exclusiv din motive de securitate, pentru evitarea unui nou război.  S-a stabilit în anii aceia – prin 50, că mijlocul cel mai rapid de coagulare a statelor europene intr-o uniune să fie o bază economică – și anume desființarea tarifelor între statele Europei, tarife care măcinau la greu exportul și implicit producția de bunuri și materii prime.  Cred că la început a fost uniunea cărbunelui – toată industria și toată Europa era la vremea respectivă vasală cărbunelui.

Dar de aici și până la struțo-cămila care este astăzi UE – e un drum considerabil.  Statele europene trebuie să-și asume identitatea unei uniuni – altfel nu este uniune.  Nu este o uniune numai pentru că undeva la Bruxelles se-adună unii și stabilesc asta – stabilesc reguli peste reguli – dar avem în continuare președinți de state, ambasade, armate, servicii speciale, etc, etc., – toate independente unul de celălat și cu interes național propriu și – de cele mai multe ori, foarte diferit de nevoile și interesele uniunii.  Intr-o federație de state independente – cum funcționează și Statele Unite, nu poți avea 28 de miniștri de interne și 28 de miniștri de apărare sau 28 de miniștri de finanțe și 28 de miniștri de justiție – care toți au rămas cu agendele lor proprii și se întâlnesc pentru a se pune de acord – ba bine că nu, iar atunci când este un acord, mai întotdeauna acesta este forțat.

Uniunea Europeană – adică toate statele participante, trebuie să se regrupeze rapid și eficient, altfel nu vor fi schimbări de fond în structura și administrația Uniunii.  Structură și administrație care-a făcut posibilă această formidabilă rebeliune în cadrul Uniunii.  Dacă nu ne întrebam cum s-a ajuns aici, dacă nu admitem greșeala unei administrații super-pompoasă și super-costisitoare – dar mai ales, super-ineficientă, atunci Uniunea are mari șanse să se destrame și Europa se uită din nou la un război.

Până în ziua în care statele membre nu-și vor asuma identitatea EUROPEANA – nu vom avea o Uniune ADEVARATA, ci una forțata de împrejurări.  Și încă ceva – ca cineva să-și închipuie că Scoția va fi lăsată să plece – asta este “wishful thinking” scoțian.  Este ca și cum cineva își poate închipui că noi românii vom lăsa Ardealul săplece fără un război.  Sau așa gândesc eu…  Trebuie întrebat de trei ori pe zi: Cum și de ce s-a ajuns aici?  După care urmează – acum că știm, cum facem curat?  Mi-aduc aminte cuvintele regretatului profesor Comșa, care spunea – “ăsta-i un Elefant cu picioare de lut”.  Iată că ieri Uniunii i-au cedat picioarele…  Enjoy :))

Zeci de mii de londonezi au semnat vineri o petiţie pentru a cere ca Londra, capitala Marii Britanii, să devină independentă şi să rămână în UE, în pofida votului britanicilor în favoarea Brexit-ului în timpul referendumului de joi, informează AFP.

Peste 40.000 de persoane au semnat această petiţie pe site-ul change.org, în care îi cer primarului Londrei, Sadiq Khan, să “declare Londra independentă faţă de Regatul Unit şi să-şi înainteze candidatura pentru a adera la UE”.

În timp ce Marea Britanie a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din UE, 60% dintre londonezi au votat pentru a rămâne.

“Londra este un oraş internaţional şi noi vrem să rămânem în inima Europei”, se spune în petiţie. “Admitem, suntem în dezacord cu restul ţării. Atunci, în loc să votăm pasiv şi agresiv unii împotriva altora la fiecare alegeri, să ne oficializăm divorţul şi să ne mutăm cu prietenii noştri pe continent”, se mai spune în textul petiţiei.

Sadiq Khan a publicat el însuşi un comunicat în care cere ca Londra să fie asociată negocierilor pentru ieşirea din UE. “Este crucial ca Londra să aibă un cuvânt de spus în timpul acestor renegocieri, la fel ca Scoţia şi Irlanda de Nord”, două regiuni care au votat de asemenea pentru a rămâne în UE. “Este crucial ca noi să rămânem membru al pieţei unice”, a subliniat el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here