Creşterea economică din ultima perioadă este resimţită diferit de companiile din România, aproape 8.300 intrând în insolvenţă în 2016. Cifra este însă cu o cincime mai mică decât cea înregistrată în 2015

0
1687
Ministerul de Finanțe

Perioada economică bună de anul trecut s-a putut observa şi în numărul în scădere al compani­i­lor care au intrat în insolvenţă. Datele Registrului Comerţului (ONRC) arată că, în 2016, au declanşat procedura de insolvenţă 8.371 de firme, cu 18,5% mai puţine decât în 2015. Cele mai multe procese au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, cu un total de 1.771 cazuri, cu 2,5% mai puţin decât în anul anterior.

Pe locul secund se găseşte judeţul Bihor, unde au fost 422 de cazuri, cu 2,3% mai multe decât în 2015, iar pe al treilea judeţul Timiş, cu un total de 406 insolvenţe, în urcare cu 17,8%. Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul a fost sectorul care a generat cele mai multe insolvenţe, cu un total de 2.555, cu 24,1% mai puţin decât în anul anterior.

Numărul de companii care şi-au suspendat activitatea anul trecut a fost de asemenea mai mic decât în 2015, cu un total 15,918 cazuri, înregistrând o scădere de 10,1%, în timp ce numărul de companii închise (dizolvate) s-a ridicat la 29.923, în urcare cu 7%.

Unul dintre motivele intrării în insolvenţă identificat de analiştii de la Coface România este cel al majorării salariului minim, companiile cu probleme fiind dintre cele cu mai mulţi angajaţi.

„Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani şi a crescut mult mai rapid decât nivelul productivităţii medii, ponderea acesteia în salariul mediu brut de la nivelul economiei crescând de la 27% în 2008 la 43% în 2016”, spune Iancu Guda, director servicii şi eonomist şef la Coface România. O altă cauză identificată pentru insolvenţe a fost scăderea semnificativă a veniturilor, cuplată cu acumularea de pierderi din ce în ca mai mari.

Numărul companiilor mari, cu cifră de afaceri de peste un milion de euro, intrate în insolvenţă anul trecut s-a apropiat de 340, în scădere de la 577 în 2015, iar dintre acestea remarcăm Electrocentrale Bucureşti, Polisano, Societatea Complexul Energetic Hunedoare, CET Govora, şi Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).

Pe sectoare, conform calculelor realizate de Coface, conduce industria fabricării produselor textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu 61 de companii insolvente la 1.000 de companii active, urmată de cea a construcţiilor, cu 40 de insolvenţe la 1.000 de firme active, şi cea a hotelurilor şi restaurantelor, cu 37 de insolvenţe la 1.000 de firme active. Totodată, zonele cele mai afectate de insolvenţe sunt Bucureşti şi Nord-Vest, iar la polul opus se află zonele Vest şi Sud-Vest.

Economia a mers foarte bine anul trecut şi a recuperat pierderile provocate de criza din 2009, dar refacerea economiei a însemnat şi pierderea a circa 200.000 de companii în ultimii zece ani.

Dispariţia unor companii care nu care fac faţă concurenţei din economia de piaţă este un eveniment normal, mai ales atâta timp cât sunt înlocuite cu firme nou-înfiinţate, numai că ţara noastră încă suferă la acest capitol, cel al numărului de companii pe cap de locuitor, pe ultimele locuri în Europa, iar situaţia nu pare că se va modifica semnificativ în următorii ani.

Anul în curs a debutat nefericit pentru companiile din energie, care au fost luate prin surprindere de gerul năprasnic din ianuarie. Coroborat cu declaraţiile cel puţin nefericite ale ministrului Energiei, preţul energiei electrice a explodat pe piaţa la vedere, ceea ce a provocat pierderi majore unor traderi.

 Una dintre primele victime este Transenergo, o companie cu o cifră de afaceri de 300 milioane ero, care a şi intrat în insolvenţă săptămâna trecută. Iar alte cinci companii mari au anunţat că nu îşi mai pot onora obligaţiile contractuale, conform Asociaţiei Furnizolrilor de Electricitate.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here