Fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar si Viorel Comanita, fost director la Autoritatea Nationala a Vamilor si vicepresedinte al ANAF, au fost sesizati oficial cu privire la activitatile evazioniste desfasurate de omul de afaceri Radu Nemes, insa au coordonat actiunile de control intr-o modalitate care sa asigure functionarea in continuare a mecanismului evazionist, prin exploatarea vulnerabilitatilor sistemului vamal, se arata in motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti.
Potrivit documentului, omul de afaceri Radu Nemes a manifestat o preocupare constanta pentru constituirea si consolidarea unui palier de protectie a gruparii infractionale pe care o coordona, alcatuit din functionari cu putere de decizie in cadrul unor institutii publice cu competente in aceasta materie, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala ori Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.
Protecție la nivel inalt
“Aceasta protectie venita din partea unor inalti functionari ai statului s-a dovedit a avea un caracter realmente necesar, in conditiile in care dimensiunea activitatii evazioniste operationalizata prin intermediul SC E.R.G. SRL nu ar fi putut trece neobservata, mai ales intr-o localitate precum comuna Nicolae Balcescu, unde, in perioada de referinta cuprinsa intre mai 2011 si iulie 2012, transporturile de motorina care veneau si la scurt timp plecau de pe platforma SC E.R.G. SRL catre destinatiile din Sibiu si Medias, precum si pretinsa productie de produse petroliere inferioare declarata ca ar fi fost realizata in antrepozitul detinut de SC E.R.G. SRL erau comparabile cu cele realizate de o rafinarie”, se precizeaza in motivare.
Astfel, probatoriul administrat in cauza dovedeste ca acest palier de protectie care a sprijinit activitatea evazionista a grupului infractional organizat controlat si coordonat de Nemes a fost alcatuit in primul rand din Sorin Blejnar, care la momentul respectiv avea calitatea de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si Viorel Comanita, care indeplinea functia de vicepresedinte al aceleiasi institutii.
Au primit sesizari
“In perioada cat au detinut functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte al ANAF, atat inculpatul B.S., cat si inculpatul C.V. au primit nemijlocit sesizari oficiale continand date concrete cu privire la activitatile evazioniste desfasurate de N.R. si de SC E.G. R. SRL, insa si-au exercitat atributiile de coordonare a actiunilor de control intr-o modalitate care sa asigure functionarea in continuare a mecanismului evazionist, prin exploatarea vulnerabilitatilor sistemului vamal”, se mentioneaza in motivarea instanței.
Blejnar a primit, in iunie 2009, o nota a Curtii de Conturi in cuprinsul careia era descrisa pe larg modalitatea de fraudare a bugetului de stat prin tranzactiile cu produse energetice comercializate de antrepozitele fiscale si era indicata activitatea desfasurata de mai multe societati comerciale, printre care se numara si SC Excella Real Grup SRL, administrata de Nemes.
Aceasta solicitare a fost adresata nemijlocit inculpatului B.S., in calitate de presedinte al ANAF, caruia i s-a cerut totodata sa comunice Curtii de Conturi rezultatul masurilor dispuse. Inculpatul a rezolutionat nota primita de la Curtea de Conturi cu mentiunea ‘Masuri legale’, insa verificarile indicate cu privire la SC E.G. R. SRL nu au fost niciodata efectuate”, se precizeaza in motivare.
Nota DGIF
De asemenea, in luna octombrie 2011, cand activitatea infractionala se afla in plina desfasurare, Blejnar a primit o nota a Directiei Generale de Informatii Fiscale (DGIF) din cadrul ANAF, in cuprinsul careia era practic descris in mod sintetic modul de fraudare a bugetului de stat prin activitatile evazioniste realizate in numele si pe seama SC Excella Real Grup SRL, DGIF cerand in mod expres instituirea unor masuri de supraveghere si control.
“Singurele verificari efectuate in urma notei anterior mentionate au constat intr-un control efectuat la data de 21.11.2011 la sediul SC E.R.G. SRL, vizand identitatea dintre stocul scriptic de produse energetice si cel faptic. Acest control nu a avut insa aptitudinea de a confirma informatiile din nota intocmita de Directia Generala de Informatii Fiscale privind livrarile faptice de motorina catre statiile de carburanti si caracterul fictiv al operatiunilor de rafinare, in conditiile in care stocurile scriptice erau influentate de documentele fictive intocmite de inculpati, iar verificarile care ar fi trebuit sa fie efectuate potrivit solicitarilor se refereau tocmai la realitatea tranzactiilor consemnate”, se arata in documentul citat.
5 ani de închisoare in prima instanta
Pe 9 iunie, fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani inchisoare cu executare in dosarul “Motorina”, in care este acuzat, alaturi de sotii Radu si Diana Nemes, de complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat.
Instanta a mai decis ca Blejnar nu are voie sa exercite pe o perioada de cinci ani, dupa ce iese din inchisoare, mai multe drepturi civile, cum ar fi dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functiile elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa functii de conducere in cadrul autoritatilor statului cu competente in domeniul fiscal.
In acelasi dosar, sotii Radu si Diana Nemes au fost condamnati la 9 ani inchisoare, respectiv 7 ani inchisoare. Fostul ofiter DGIPI Florin Secareanu a primit 5 ani inchisoare, aceeasi pedeapsa fiind aplicata si in cazul lui Viorel Comanita, fost director la Autoritatea Nationala a Vamilor si vicepresedinte al ANAF.
De asemenea, au fost condamnati si administratori ai unor firme implicate in mecanismul de evaziune fiscala: Lucian Florin Ionescu – 5 ani; Mihai Buliga, Andrei Juganaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan si Pavel Ghise – cate 7 ani inchisoare; Dumitru Chirvasitu – 8 ani, Mariana Vranceanu – 6 ani, Nicolae Belba – 3 si 6 luni inchisoare, toate pedepsele fiind cu executare.