ArtMark – Eminescu, sufletul românilor

0
1514

Numit hiperbolic de la “Luceafăr” la “Poet nepereche”, Eminescu rămâne în cultura națională drept un mare poet liric și un liant al românilor de pretutindeni.

Licitația unei colecții Mihai Eminescu  (22 iunie 2017, ora 19.30, Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță) conține obiecte de o mare încărcătură emoțională, legate de destinul poetului: o fotografie rară de Bernhard Brand din biblioteca Petre Popescu Gogan (arhivar al Academiei Române) reprezentând un portret de la 19 ani (preț de pornire: 800 euro); din aceeași colecție o fotografie inedită a Veronicăi Micle (preț de pornire: 800 euro). Acestora li se adaugă cartea de vizită a poetului ca prim redactor al ziarului “Timpul” (preț de pornire: 200 euro).

O piesă inedită este și cufărul marcat „M. Eminovici” (preț de pornire: 5.000 euro). Acesta a aparţinut marelui poet de-a lungul întregii sale vieţi. Călător în ţară şi în Europa, de la vârsta de 8 ani, Eminescu transforma banalul geamantan într-un tovarăş nelipsit.

Tot în seara de 22 iunie vor fi prezente în licitație numeroase ediții princeps. Dintre acestea amintim: „Poesii de Mihail Eminescu”, Bucureşti, editura Socec, 1884, ediţia Princeps în coperta originală, piesă bibliofilă de raritate extremă (Preț de pornire: 6.000 euro). De mare însemnătate culturală sunt și: „Poesii”, colecția tuturor edițiilor Maiorescu (edițiile I-XVI, 1883-1936), singura de acest fel completă (preț de pornire de 9.000 de euro); Almanachul „România Jună”, anul I, conținând princepsul poeziei „Luceafărul”, cu coperta originală, 1883 (preț de pornire: 1.000 euro), Revista „Familia” anul V, conținând princepsul poeziei „Domnului F.J.”, 1869 (Preț de pornire: 600 euro),  Veronica Micle, „Poesii”, ediție princeps, 1887 (preț de pornire: 1.500 euro).

Licitația unei colecții Mihai Eminescu va fi urmată de Licitația de Bijuterii de Epocă (22 iunie 2017, ora 20.30, Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță). Aceasta prezintă o gamă variată de inele cu diamante, coliere, pandantive, broşe şi brăţări cu pietre preţioase realizate în stil Biedermeier, Art Deco, Art Nouveau, Jugendstil etc. Peste 250 de bijuterii excepţionale cu patină și povești pe măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here