Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” este organizată, în cadrul „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”

0
456

O tresărire de suflet, m-am încărcat cu o energie de nu vă pot povesti, la expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” de la Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Bonus, cumva nu aflasem, semn că promovarea nu m-a găsit, muzeul are și o retrospectivă fascinantă a lui Paul Neagu. Câteva cuvinte la cald despre colecția Victor Brauner, așa cum tocmai am trăit-o. Creațiile lui sunt magistrale, mai văzusem câteva cu ani în urmă la Centre „Georges-Pompidou” din Paris, dar, aici, reunite într-un construct narativ semnat de curatoarea Camille Morando, forța artei lui nu poate să nu sensibilizeze și cel mai ermetic suflet.

O căutare în colțuri neexploatate ale ființei, în acea „lume secretă” brauneriană, din care ivește sub pensula lui un univers himeric, cu un bestiar în care fiecare dintre noi nu putem să nu regăsim viețuitoare fantastice ce ne bântuie. Stăpânirea desăvârșită a culorilor și contrastelor relevă acea lumea intimă care stă ascunsă în fiecare dintre noi, universul psihologic pe care puțini ni-l dorim cunoscut de ceilalți. Paul Neagu… Oh…

O surpriză totală, nu văzusem lucrările lui decât reproduse pe print și online, dar pot spune că astăzi l-am descoperit cu adevărat. Lucrările plastice, mai ales, au o forță ce nu poate să nu te transpună într-o puternică stare onirică de căutare a geometriei în toate percepțiile simțurilor noastre, adică o căutare a sensului, a înțelesului.

Apoi, redesenarea corpului uman în geometrie…, ce forță de înțelegere a naturii fizice! Este fa-bu-los! Îl voi căuta de acum încolo în periplurile mele de descoperire a artei. Adăugați aici picturile din colecția permanentă a muzeului, de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Carol Popp de Szathmári și… Corneliu Baba, cu ale lui Spaime, Regi nebuni și Pietà și cu trimiteri profunde la copilăria mea…, prietenii mei știu… Am trăit o după-amiază fantastică!

Mulțumesc, proiectului „Capitale europene ale culturii”! Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” este organizată, în cadrul „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, de către Centre national d’art et de culture „Georges-Pompidou” din Paris, Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația „Art Encounters” și L’Institut français de Roumanie. Expoziția „Paul Neagu. O retrospectivă” este organizată, tot în cadrul „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, de Muzeul Național de Artă din Timișoara și de Asociația „Salonul de proiecte”.

  • No alternative text description for this image
  • No alternative text description for this image
  • No alternative text description for this image
  • No alternative text description for this image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here