Ziua Mondială a Diabetului 2018

0
1073

În fiecare an, data de 14 noiembrie, este dedicată Zilei Mondiale a Diabetului. Cu acest prilej, Organizaţia D-Foot Internaţional a lansat o campanie globală de conştientizare a publicului larg asupra consecinţelor critice ale neuropatiei diabetice şi ale piciorului diabetic, care se resimt acut, în rândul persoanelor cu diabet zaharat, al familiilor aparţinătoare şi al comunităţilor din care acestea fac parte.

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă un moment care marchează lupta continuă împotriva diabetului și a complicațiilor asociate acestuia. Din păcate, numărul cazurilor de diabet creşte exponențial, pe zi ce trece, iar complicaţiile asociate acestei boli cronice, printre care neuropatia diabetică şi piciorul diabetic, conduc la apariţia ulceraţiilor şi mai ales, în cazurile foarte grave, la amputaţii ale piciorului.

Mesajele cheie transmise de Organizaţia D-Foot Internaţional prin campania „FOCUS on FEET”, relevă o situaţie îngrijorătoare, însă, în acelaşi timp, aduc şi veşti bune, incărcate de speranţă, pentru persoanele cu diabet:

  • Peste 425 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet1, dintre care majoritatea au diabet zaharat de tip 2. Aici, nu doar numărul ridicat al cazurilor trebuie să ne îngrijoreze, ci şi faptul că una din două persoane nu este diagnosticată2 la timp. Mai mult, estimările oficiale ale Federaţiei Internaţionale ale Diabetului, pentru anul 2045, arată că numărul cazurilor de diabet va ajunge la 629 de milioane3.
  • Pierderea sensibilităţii, la membrele inferioare, este o consecinţă a neuropatiei diabetice, complicaţie majoră pe care o poate provoca diabetul. Statisticile arată că 1 din 4 persoane, diagnosticate cu diabet, care îşi pierd sensibilitatea picioarelor, vor dezvolta, la un moment dat, un ulcer al piciorului. Mai mult decât atât, 85% dintre cazurile de amputaţie sunt cauzate de aceste ulcere ale piciorului4.
  • La fiecare 20 de secunde, undeva în lume, o persoană își pierde un picior din cauza diabetului5. Ca urmare, aceste persoane îşi pierd capacitatea de a munci şi de a se integra corespunzător în societate. Pe de altă parte, depresia provocată de pierderea unui membru inferior reprezintă o altă consecinţă, extrem de gravă.
  • Complicaţiile cauzate de diabet, la nivelul piciorului, devin o povară importantă pentru sistemul de sănătate al oricărei societăţi moderne. Spre exemplu, se estimează că 12% din bugetul alocat sănătăţii, la nivel mondial, merge către pacienţii diagnosticaţi cu diabet6. Cifra este, de-a dreptul, uriaşă şi alarmantă: peste 670 de miliarde de dolari în fiecare an.
  • Prognosticul de supravieţuire, la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat care prezintă ulceraţii infectate, este de numai 85%, în primul an7.
  • 17,4% dintre persoanele diagnosticate cu diabet suferă o amputaţie minoră sau majoră la nivelul picioarelor, în primul an de la apariţia primei ulceraţii infectate8.
  • Vestea bună este că 8 din 10 amputații pot fi evitate, în stadiu incipient al bolii, printr-un examen clinic, simplu şi obiectiv, al picioarelor. Din acest motiv, prevenţia amputaţiilor trebuie să devină un obiectiv principal al factorilor de decizie, din fiecare ţară.

Campania „FOCUS on FEET”, iniţiată de Organizaţia D-Foot Internaţional, trage un puternic semnal de alarmă şi are menirea de a sensibiliza publicul larg cu privire la complicaţiile critice provocate de diabetul zaharat. Astfel, Ziua Mondială a Diabetului marchează atât conştientizarea faptului că această afecţiune reprezintă un pericol, pentru orice familie, dar oferă şi asigurări ferme că există mijloacele necesare depistării la timp şi combaterii acestei boli cronice.

Bibliografie:

1, 3 International Diabetes Federation, IDF DIABETES ATLAS – 8TH EDITION, 2017. https://www.idf.org/e-library/epidemiology-research/diabetes-atlas/134-idf-diabetes-atlas-8th-edition.html [Accesat online, 14.11.2018]

2 International Diabetes Federation, https://www.idf.org/e-library/epidemiology-research/54-our-activities/455-world-diabetes-day-2018-19.html [Accesat online, 14.11.2018]

4,6 D-Foot International, http://www.d-foot.org/d-footinternational/ [Accesat online, 14.11.2018]

5 D-Foot International, http://www.d-foot.org/d-foot/what-is-diabetes-a/?direct=711 [Accesat online, 14.11.2018]

7, 8 https://diabeticfootonline.com/2017/11/25/what-is-the-status-of-the-infected-diabetic-foot-wound-at-one-year/amp/ [Accesat online, 14.11.2018]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here