Veniturile suplimentare colectate sunt doar pe hârtie: ANAF înregistrează aceeaşi datorie de mai multe ori

0
1257
anaf

În urma auditului efectuat în 2016 asupra activităţii de colectare a ANAF, Curtea de Conturi a identificat venituri suplimentare de 700,48 milioane lei, prejudicii de 2,49 milioane lei şi alte abateri financiar-contabile de 1,83 miliarde lei, doar în cazul unei sentinţe penale descoperindu-se că aceeaşi datorie a fost înregistrată de 16 ori, de 13 ori la sectorul 1 şi de 3 ori la sectorul 2.

Raportul public pe anul 2016, publicat de Curtea de Conturi, scoate la iveală o serie de nereguli la nivelul modului în care ANAF colectează veniturile suplimentare, raportând creanţe bugetare de recuperat la bugetul de stat, nereale, de 6,17 miliarde lei şi venituri suplimentare de peste 700 milioane de lei.

Potrivit unui act normativ care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dacă ANAF ar fi încasat creanţele bugetare de 6,17 miliarde lei, inspectorii care au sesizat instanţa ar fi primit drept recompensă 15% din valoare, respectiv 925,5 milioane lei.

„În urma acţiunilor de control, auditorii Curţii de Conturi au identificat venituri suplimentare în sumă de 700,48 milioane lei, prejudicii în valoare de 2,49 milioane lei, precum şi alte abateri cu caracter financiar-contabil în valoare totală de 1.827,05 milioane lei”, arată Curtea de Conturi.

Spre exemplu, aceeaşi datorie stabilită de instanţă într-un dosar penal în care existau 13 inculpaţi, a fost înregistrată de ANAF pentru fiecare dintre aceştia, de 13 ori la sectorul 1 şi de 3 ori la Sectorul 2.

 „Au fost identificate cazuri în care, în evidenţa analitică pe plătitor, debitul stabilit de instanţă în solidar să fie înregistrat de mai multe ori, suma totală fiind înscrisă ca debit pentru fiecare persoană răspunzătoare nominalizată în hotărârea instanţei”, notează Curtea.

De exemplu, la Administraţia Finanţelor Publice Sector 1 Bucureşti, debitul în solidar de 266,17 milioane lei a fost înregistrat de 13 ori, pentru fiecare persoană răspunzătoare şi nu o singură dată, aşa cum ar fi fost corect, iar debitul solidar de 469,64 milioane lei a fost înregistrat, de asemenea, de 6 ori. Acelaşi debit de 266,17 milioane lei a fost înregistrat şi la Administraţia Finanţelor Publice Sector 2 Bucureşti, de trei ori.

Practica este similară şi la nivelul altor sectoare, astfel, la Administraţia Finanţelor Publice Sector 4 Bucureşti, debitul solidar de 31,29 milioane lei, stabilit prin sentinţa penală, a fost înregistrat de 3 ori şi nu o singură dată aşa cum era corect, iar debitul de 2,60 milioane lei a fost înregistrat de 2 ori.

Similar şi la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, debitul solidar de 0,93 milioane lei a fost înregistrat de treisprezece ori, pentru fiecare persoană indicată în sentinţa penală.    „Ca urmare a înregistrărilor eronate în evidenţa analitică pe plătitor şi în evidenţa contabilă a ANAF se raportează creanţe bugetare de recuperat la bugetul de stat, nereale, în sumă de 6.167,55 milioane lei”, se arată în raport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here