Birourile și mallurile românești le fac cu ochiul investitorii imobiliari

0
1342
mall-fabrici

Potrivit estimărilor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, sectorul de birouri va genera anul acesta cea mai mare parte a volumului de tranzacții imobiliare, fiind urmat îndeaproape de industria de retail

”Totodată, anticipăm că sectorul industrial va beneficia de cea mai importantă scădere a randamentului investițional, în timp ce activitatea tranzacțională din sectorul hotelier va continua și se va extinde și înspre orașe secundare”, spune Tim Wilkinson, partner, capital markets în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Printre proprietățile care sunt scoase în prezent la vânzare se numără clădirea de birouri America House din Piața Victoriei din Capitală, deţinută de fondul francez de investiţii AEW Europe, precum și proiectul de retail Militari Shopping din București, controlat de israelienii de la Atrium European Real.

Anul trecut, volumul investițional s-a ridicat la aproximativ 989 de milioane de euro, în creștere cu 15,5% față de anul 2016, cel mai mai activ sector fiind cel de retail, cu o pondere de circa 43% în total. Piața imobiliară locală a atras fonduri din 14 țări diferite, incluzând aici tranzacțiile realizate de companii din China (China Investment Corporation), Statele Unite ale Americii (Cerberus), Africa de Sud (Atterbury, Prime Kapital), Franța (Immochan), Belgia (Mitiska-REIM), Austria (Immofinanz) sau Republica Cehă (CTP).

Totuși, la nivelul Europei Centrale și de Est, piața imobiliară locală a atras doar 6% din volumul total tranzacționat (16,2 miliarde de euro), cele mai active piețe fiind Polonia (cu o pondere de 30%), Rusia (25%) și Republica Ceha (20%).

„Nivelul de lichiditate a pieței s-a îmbunătățit gradual în ultimii ani, după ce în 2009 sectorul imobiliar s-a confruntat cu o scădere accentuată a capitalului investit. Activitatea tranzacțională din 2017 reprezintă o fundație puternică pentru 2018, an în care ne așteptăm să vedem o creștere semnificativă a fluxului de capital străin nou în piața imobiliară locală. Fondurile noi aflate în căutare de oportunități pe piața imobiliară locală sunt în prezent la un nivel destul de constant, comparativ cu viteza de intrare a capitalului din perioada 2004 – 2008”, spune Wilkinson.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here