Suntem ţara cu cei mai mulţi locuitori care îşi câştigă traiul din munca pământului sau creşterea animalelor

0
1339

O confirmă statisticile Eurostat, potrivit cărora un sfert din populaţia României lucrează în agricultură. Însă, paradoxal, în magazine şi pieţe găsim tot mai multe fructe, legume ori preparate din carne aduse din străinătate. Marii fermieri au explicaţii pentru această situaţie: lipsa unui ajutor din partea statului şi refuzul producătorilor mici de a asocia.

Specialiştii în economie au observat că majoritatea fermierilor lucrează suprafeţe mici, pentru consumul propriu. În Bihor, de exemplu, doar 5% dintre agricultorii care îşi depun dosarele pentru subvenţii la APIA deţin mai mult de cinci hectare.

„În zona de 95% avem foarte puține ferme profitabile și aici va trebui să ne uităm exclusiv în sectorul legumicol și poate, puțin, în sectorul pomicol. Când vorbim de procente atât de mari de posesori de suprafețe mici nu putem vorbi de performanță, nu putem vorbi de tehnologii avansate„, a precizat Dan Octavian, analist economic.

„Numărul mare de agricultori de la noi nu înseamnă mare producție, ci înseamnă foarte multă agricultură de subzistență. Sunt mulți agricultori, de fapt, țărani care produc pentru propriile lor necesități, iar producția lor nu este destinată pieței”, a explicat Adrian Hatos, sociolog.

Specialiștii vorbesc despre un refuz al micilor fermieri în a se asocia şi despre lipsa investiţiilor.

„Sunt investiții mari, cel puțin în pomicultură investești 25 de mii de euro la un hectar. Fondurile sunt foarte greu de obținut, tot felul de piedici și până la urmă oamenii renunță”, explică Dan Corb, proprietar de livezi de meri în Bihor, la 30 de kilometri de Oradea.

Suntem deficitari din cauza faptului că nu putem asigura un contract ferm cu cantități, programare, către marile lanțuri care dețin, probabil, 80% din piața de retail”, a spus Iosif Pazuric, admnistratorul unei ferme de porci și păsări.

Potrivit Eurostat, alte ţări în care o bună parte din populaţie lucrează în agricultură sunt Bulgaria, Grecia şi Polonia. În schimb, în Occident mai bine de 80% din totalul populației este angajată în servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here