Contrabanda, în creștere abruptă. Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în iulie la 18,2% din totalul consumului, cel mai ridicat nivel din acest an

0
1329
accize-tigari

Un studiu publicat de Novel Research arată că piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în iulie la 18,2% din totalul consumului (cu 2,1 puncte procentuale mai mult faţă de mai 2018), fiind cel mai ridicat nivel al contrabandei din acest an, depăşind media din 2017, de 16%.

Marian Marcu, director general Novel Research, a declarat: „Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o pondere de 39,5%, deşi comerţul ilicit cu tigarete pare să fi luat cu asalt partea de vest a ţării. Cea mai importantă creştere se înregistrează în nord-vest, 14,7 p.p., până la 29,4%, regiunea ajungând, astfel, la un nivel record în ultimii trei ani! În plus, comerţul ilegal creşte cu 6,2 p.p. până la 26,9% şi în regiunea sud-vest. Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” continuă să fie principala sursă, cu 63,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina şi Serbia este relativ constantă”.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naţionale de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum şi mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile.

Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunili de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou”, spun ei.

La rândul său reprezentanţii producătorului British American Tobacco spun că nivelul contrabandei a ajuns în iulie 2018 la 18,2%, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată pe perioada verii, din 2010 încoace.

Conform informaţiilor referitoare la capturile de ţigări ilicite furnizate de Poliţia de Frontieră , contrabandiştii folosesc din ce în ce mai mult rute neconvenţionale pentru introducerea în ţară a ţigărilor ilegale, ”fâşia verde” reprezentând oportunitatea trecerii frauduloase a graniţei cu riscuri minime, în ciuda eforturilor constante ale Poliţiei de Frontieră. Tocmai de aceea, considerăm că iniţiativa foarte bună a Ministrului Finanţelor Publice de întărire a controlului în punctele vamale trebuie să fie dublată de măsuri la nivelul ‘fâşiei verzi’ precum şi de întărirea relaţiilor bilaterale cu Ucraina şi Moldova în vederea prevenirii traficului ilicit dinspre aceste ţări. În caz contrar, există riscul ca investiţiile în punctele vamale să nu producă reducerea dorită a contrabandei, de la nivelul actual de 18,2% la unul mai apropiat de media europeană, de doar 9% în 2017”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice la British American Tobacco.

În ultima perioadă, pachetele de contrabandă se vând nu doar în pieţe, dar şi în magazine, pe sub tejghea, spun producătorii.

Citim zilnic în presă despre destructurări de reţele, percheziţii sau capturi, iar contrabanda cu ţigarete a ajuns, din nou, subiect de discuţii în Consiliul Suprem de Apărare a Tarii. Eforturile autorităţilor de aplicare a legii sunt vizibile. Se face totul dar, degeaba. De la un studiu Novel la altul, fenomenul se amplifică, iar gradul de sofisticare a reţelelor creşte. Un exemplu concludent: descoperirea întâmplătoare recentă a unui camion românesc cu şofer bulgar, transportând oficial haine din Turcia către Ucraina, iar neoficial 165 de baxuri de ţigarete cu timbre moldoveneşti, cel mai probabil fabricate în China. Piaţa neagră afectează atât veniturile bugetare, cât şi afacerile noastre legitime. De aceea, sprijinim eforturile autorităţilor prin programe concrete. JTI a donat Vămii române, începând din 2010, peste 50 de câini antrenaţi să depisteze tutun şi alţi câţiva cu dublă sau triplă specializare: tutun, droguri sau numerar. De asemenea, am contribuit la formarea echipelor canine ale Vămilor din Moldova şi Serbia. În ultimii nouă ani, am fost parteneri ai autorităţilor în organizarea de campanii publice anuale de conştientizare a efectelor profund negative ale contrabandei. Sunt acţiuni şi programe concrete pe care vom continua să le derulăm”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Reprezentanţii Imperial Tobacco Romania spun că această creştere a contrabandei cu peste 2 p.p. este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, din ceea ce se vede, autorităţile de aplicare a legii luptă singure pe frontul contrabandei, fără o coordonare clară şi în absenţa unei strategii naţionale coerente.

Suntem în plin proces de implementare a Regulamentului european privind sistemul de trasabilitate a ţigaretelor (Track & Trace) adoptat de Comisia Europeană, cu obiectivul de a reduce contrabanda. Sistemul va monitoriza însă, exclusiv, produsele fabricate în UE, dar cele mai multe ţigarete de pe piaţa neagră provin din afara spaţiului comunitar, aşa cum se vede şi din studiile Novel. În afara faptului că Regulamentul în sine este inutil în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete, sistemul este complicat şi costisitor, înregistrăm şi o serie de întârzieri ale reglementărilor obligatorii, cum ar fi desemnarea unui emiţător de coduri unice” a declarat Valentin Canura, Sales Development manager, Imperial Tobacco Romania.

Începând cu prima săptămână a lunii august 2018, în baza unui Ordin comun al Ministrului de Finanţe şi Ministrului Afacerilor Interne, la nivel naţional se află în derulare o acţiune de amploare cu scopul de a combate contrabanda, traficul ilicit cu mărfuri şi evaziunea fiscală.

În cadrul acesteia, sunt implicate toate autorităţile de aplicare a legii, intensificându-se astfel controalele pe întreaga frontieră externă şi internă a României. Autoritatea vamală din România va continua eforturile de combatere a traficului ilegal cu produse accizabile, colaborând cu autorităţile vamale din regiune, cu autorităţile internaţionale de profil, precum şi cu companiile care îşi desfăşoară activitatea legal. Vom continua, de asemenea, să procedăm la îmbunătăţirea dotărilor tehnice şi a resurselor umane. În acest sens, precizăm că Guvernul României a suplimentat recent, la rectificarea bugetară, fondurile necesare pentru modernizarea birourilor vamale de frontieră, reoperaţionalizarea aparaturii de scanare şi achiziţionarea de scanere fixe la birourile vamale de frontieră, dotarea personalului vamal cu echipamente moderne de control şi protecţie. De asemenea, vor fi iniţiate demersurile necesare ocupării posturilor vacante şi suplimentarea lucrătorilor vamali, în special la birourile vamale de frontieră şi la echipele mobile”, a declarat vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.

Conform www.politiadefrontiera.ro, la începutul lunii august, poliţiştii de frontieră români şi bulgari au descoperit peste 82.300 pachete cu ţigarete, ascunse într-un camion cu haine. În aceeaşi perioadă, Poliţiştii din ITPF Sighetu Marmaţiei, au efectuat 51 percheziţii la locuinţele unor persoane care fac parte dintr-un grup infracţional axat pe contrabandă cu ţigarete.

Tot ei au capturat 21.000 de pachete de ţigarete în iulie şi 54.950 pachete în iunie. În iulie, poliţiştii STPF Mehedinţi au destructurat o importantă reţea de contrabandă cu produse accizabile, iar în iunie, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit 7.000 de ţigarete, care au fost trecute peste graniţă cu drona.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here