Salarii insuficiente, cazare precară și lipsă de protecție a sănătății

0
3368

Raportul anual „Munca sezonieră în agricultură” enumeră din nou multe încălcări ale legislației muncii
Frankfurt am Main – „Tot timpul când am lucrat acolo, a trebuit să ne predăm pașapoar-tele ca garanție. A trebuit să semnăm documente pe care nu le cunoșteam. Ni s-a spus că este contractul de muncă, dar nu am primit o copie a noastră. Salariile plătite în funcție de munca prestata in acord ținând cont de munca pe care am efectuat-o efectiv, au fost în jur de patru euro pe oră. Angajatorii ne-au amenințat, au țipat la noi și ne-au agresat și fizic.” Așa relatează zece români care erau angajați la o pepinieră din Renania de Nord-Westfalia în broșura recent publicată „Munca sezonieră în agricultură – Raport 2021”, publicată de Inițiativa Faire Landarbeit. Și acesta este doar un extras din multele studii de caz.
Potrivit evaluării inițiativei, numărul bărbaților și femeilor care vin în Germania pentru a lucra la recoltarea sparanghelului și căpșunilor, dar și a legumelor de câmp, castraveților, fructelor, strugurilor și pentru alte activități este încă la un nivel ridicat. În 2019 au fost în jur de 274.000. Pentru prima dată, în acest an, aproximativ 180 de persoane din Georgia au venit să lucreze în agricultură printr-un acord cu o țară terță. Proporția lucrătorilor se-zonieri – în special din Ucraina – care au lucrat la noi (Germania) cu statut de stagiari și locuri de muncă de vacanță a fost foarte mare în acest sezon.

Angajații inițiativei au ieșit pe teren de 44 de ori și au informat peste 2.500 de lucrători sezonieri despre drepturile lor. Majoritatea angajaților proveneau din România, în plus, au venit persoane din Polonia, Croația, Ucraina, Georgia și Bulgaria. S-a remarcat în acest sezon că inițiativa a fost împiedicată de angajatori prin acțiunile lor mult mai mult decât în anii precedenți. Lipsa asigurărilor sociale și de sănătate din cauza angajării pe termen scurt, plățile salariale incomplete și deducerile excesive din salariu, cazarea inadecvată și încălcările reglementărilor privind controlul infecțiilor și sănătatea și securitatea în muncă, acestea sunt principalele patru grupe de probleme care sau remarcat în timpul campanii-lor și în munca de consiliere.
Actualele contracte colective în horticultură din Renania de Nord-Westfalia, Schleswig-Holstein, Hamburg, Saxonia Inferioară, Bremen și Mecklenburg-Pomerania de Vest re-prezintă o dezvoltare pozitivă. Pentru grupa salarială din care fac parte majoritatea lucră-torilor sezonieri se aplică un salariu brut de zece euro, de la 1 ianuarie 2022. Un nou mo-del de afiliere pentru lucrătorii mobili încearcă, să promoveze organizarea sindicală a lu-crătorilor sezonieri.
Inițiativa Faire Landarbeit este o alianță a centrelor de consiliere privind mobilitatea echi-tabilă legate de sindicate, Asociația Europeană pentru Problemele Lucrătorilor Migranți și rețeaua de consiliere „Gute Arbeit” von Arbeit und Leben, IG BAU și alte organizații. Sco-pul este de a îmbunătăți situația lucrătorilor sezonieri din agricultură.

Citate:

Harald Schaum, președinte federal adjunct IG BAU:
„Aceste încălcări masive, permanente ale legislației muncii în munca sezonieră trebuie să înceteze în sfârșit. Recomandările viitoarei Comisiei pentru agricultură a guvernului federal și acordul Uniunii Europene privind condiționarea socială a subvențiilor agricole UE trebuie acum să fie implementate în mod consecvent de noul guvern federal, iar controa-lele de stat trebuie extinse masiv.”
Anja Piel, membru al consiliului DGB:
„Următoarea coaliție trebuie să pună capăt exploatării în câmpurile germane odată pentru totdeauna: angajarea pe termen scurt, care nu este sigură din punct de vedere social, trebuie limitată la câteva zile pe an în toate sectoarele. În agricultură, controalele de stat trebuie extinse și timpul de lucru trebuie înregistrat în mod fiabil. Angajatorii trebuie să fie obligați să suporte costurile pentru o cazare decentă. Salariile mici, mai puțină protecție socială și standardele scăzute de muncă nu sunt acceptabile doar pentru că angajarea nu este concepută pe termen lung.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here