Săptămâna Financiară cu Dan Bucura, la B1TV Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Am văzut comportamentul furnizorilor… Când ai 90% din piaţă şi ştii cu un an înainte că se va face liberalizarea, ar fi fost normal să cumpere în 2020, energia pentru 2021.”

0
967

În emisiunea Săptămâna Financiară difuzată la B1TV, vineri, 02.07.2021, Dan Bucura l-a avut ca invitat pe ministrul Energie, domnul Virgil Popescu.

Dan Bucura: Bună seara, dacă este vineri şi este ora 19.00, atunci sunteţi alături de noi la emisiunea Săptămâna Financiară. Astăzi sunt optimist şi foarte bucuros pentru cei de acasă… Factura la curent a scăzut iar despre gaze nici nu mai vorbesc… Oamenii păţesc mult mai puţin… Evident, am fost puţin ironic şi cred că v-aţi dat seama, pentru că lucrurile sunt exact pe dos. Îl salut pe domnul ministru al energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Bună seara!

Dan Bucura: Voi începe prin a vă cita, domnule ministru, o replică a unui ministru al Guvernului Orban: “Odată cu liberalizarea pieţei de energie, de la 1 ianuarie 2021, pentru energia activă livrată consumatorilor casnici, preţul se va reduce de la 0,25 lei/kw, la 0.245 lei/kw, în primul semestru 2021. Clienţii au garanţia că preţurile sunt fixe şi beneficiază, în continuare, de termene de plată relaxate, de 45 de zile de la emiterea facturii.” Ştiţi cine este autorul, nu?

Virgil Popescu: Da.

Dan Bucura: Dumneavoastră aţi făcut această declaraţie, ca să spunem şi telespectatorilor.

Virgil Popescu: Evident, recunosc declaraţia, dar să spunem lucrurilor pe nume… La data de 1 ianuarie 2020, am anunţat că de la 1 ianuarie 2021, preţul energiei electrice va fi liber. Conform legilor româneşti şi europene, liberalizarea este anunţată de către Guvern, prin abrogarea ordonanţei toxice, 114, care impunea un preţ mic de achiziţie a energiei electrice de la producători, mic, iar furnizorii, distribuitorii ar fi trebuit să vândă la rândul lor, de asemenea, la un preţ mai mic. Nu s-a văzut nici o reducere… A fost micşorat profitul producătorilor români şi s-a mărit profitul realizat de furnizorii de energie electrică.

Dan Bucura: Ordonanţa 114, dată de Guvernul PSD, nu a funcţionat…

Virgil Popescu: În Uniunea Europeană viaţa este liberă, nu reglementată. Se pot plafona preţurile, dar pentru o perioadă fixă de timp. Aici nu era cazul… Ordonanţa 114 a luat de la producătorii români şi a dat la alţii. Noi am anunţat cu un an înainte liberalizarea pieţei de energiei. Mă aşteptam ca Autoritatea de reglementare să vină cu un program de liberalizare. Ştim cu toţii, că în decembrie, anul trecut, ANR a venit cu o soluţie pe 6 luni de zile pentru că serviciul universal să beneficieze de un discount la preţul preferenţial. În acest timp, fiecare român a putut să opteze pentru preţul preferenţial sau să îşi găsească pe piaţă un alt furnizor. Am văzut comportamentul furnizorilor… Când ai 90% din piaţă şi ştii cu un an înainte că se va face liberalizarea, ar fi fost normal să cumpere în 2020, energia pentru 2021.

Dan Bucura: O familie mi-a transmis factura primită de la Enel spunându-mi că la acelaşi consum, înregistrat anul trecut, acum a plătit mai mult.

Virgil Popescu: Furnizorii, neavând energie s-au dus, acum, să cumpere de pe piaţă, numai că din decembrie, 2020, până în februarie, 2021, preţul certificatului de CO2, a sărit de la 24 la 54 euro. ANR şi Consiliul Concurenţei ar fi trebuit să verifice de ce nu a fost respectată legea care spunea clar că furnizorii trebuie să se aprovizioneze în condiţii de minimalizare a costurilor, pentru clienţii casnici. Ar fi trebuit să verifice de ce vând mai scump clienţilor casnici. Acesta este motivul real al acestei turbulenţe.

Dan Bucura: Practic, vina pentru aceste scumpiri o au furnizorii care nu au respectat legea…

Virgil Popescu: Am ieşit din pandemie, a crescut consumul de gaze naturale, automat şi cererea pe piaţa europeană. Am avut furnizori care au vândut energie pe care nu o aveau… Normal că au intrat în insolvenţă. ANR şi Consiliul concurenţei ar trebui să facă o investigaţie pe piaţă pentru a vedea ce s-a întâmplat în toată această perioadă. Să ia fiecare furnizor în parte, să vadă achiziţiile care le-a făcut, să vadă clienţii şi să vadă dacă a avut un comportament normal.

Mai avem şi un alt comportament… Furnizorul are contract cu un client industrial la un anumit preţ… La un moment dat vede că preţul pe piaţa spot a crescut şi reziliază contractul, lăsând clientul fără energie electrică, după care vinde energia pe partea cealaltă.

Dan Bucura: Pentru că aţi amintit mai devreme de pandemie, îmi amintesc de o ordonanţă… Zilele trecute, asociaţiile din domeniul energiei trăgeau un semnal de alarmă în legătură cu creşterea uriaşă a numărului de facturi neachitate spunând că, de fapt, acea ordonanţă a fost în realitate o invitaţie la neplată. Ce facem cu această poveste?

Virgil Popescu: Nu vă împiedică nimeni să nu îi acţionaţi în instanţă şi să le luaţi banii din cont.

Dan Bucura: Cifra este îngrijorătoare… 175 de mii de facturi neachitate… Foarte mult! Eu vă spun că această situaţie a creat şi o discriminare… Eu poate am făcut un efort şi am plătit, însă vecinul meu nu a făcut acelaşi lucru. Economic vorbind, ne transformăm într-o piaţă de consum.

Virgil Popescu: Energia electrică nu poate fi achiziţionată din afară aşa cum imporţi alimente… Energia electrică este transportată prin cabluri, deci este nevoie de o mare capacitate de interconectare pentru a importa suficient. Nu vom închide minele de cărbune fără să punem ceva în loc. De 9 ani, în România nu a mai fost construită nicio unitate nouă de producţie a energiei electrice.

Dan Bucura: Ultima statistică arată că gazul importat acoperă aproximativ 30% din teritoriul României…

Virgil Popescu: Suntem pe la 36-40%.

Dan Bucura: Probabil că, între timp a crescut…

Virgil Popescu: Vorbim despre o reţea de distribuţie care nu a mai fost concesionată, de prin 2014-2015. Primele investiţii noi vor începe anul acesta, pentru proiectele depuse. Spre exemplu, am promis că vom duce gazul la Orşova, iar conduct va fi gata în 2023.

Dan Bucura: Conducta BRUA înseamnă o investiţie mare pe care statul român a finalizat-o… Aceasta se vede, indirect, în preţul pe care îl plătim.

Virgil Popescu: Conducta BRUA înseamnă punerea României pe harta reţelei europene de gaze naturale, înseamnă coridorul vertical care aduce gazul din Azerbaidjan, în Bulgaria. România, ar trebui să îl ducă în Ungaria şi de acolo, în Austria prin Slovacia pe un nou traseu, mult mai eficient din punct de vedere economic.

Dan Bucura: Să ne întoarcem pe zona de energie electrică… Aţi vorbit mai devreme despre reţele. La noi, transportatorul naţional se numeşte Transelectrica. Oamenii ăştia sunt departe de a închide inelul naţional, de a face această reţea aşa cum ne dorim, ca să numai zic că ei ar trebui să facă şi ieşirile către Uniunea Europeană şi către Serbia. Ei spun că nu au bani, deşi compania produce mult profit, numai că pentru cine nu ştie, compania asta are ca acţionar principal, Statul Român, care la fiecare final de an, trage linie şi repartizează dividende fără să investească în reţele.

Virgil Popescu: Adevărul este la mijloc… Transelectrica nu face investiţii numai din profit ci şi din fonduri europene.

Dan Bucura: Uniunea Europeană a dat o directivă, tocmai pentru a echilibra piaţa… Ne-a dat voie să cumpărăm energie, unii de la alţii, în interiorul comunităţii. Noi, având probleme cu reţelele, nu suntem capabili să transportăm energie îs în acest sens avem câteva cifre edificatoare. Există zile sau momente ale zilei în care la graniţa dintre Austria şi Germania, energia este la jumătate de preţ faţă de cel de la graniţa dintre România şi Ungaria.

Virgil Popescu: În urmă cu două săptămâni, piaţa noastră s-a cuplat cu Polonia, Germania şi Austria. România are cel mai mic preţ. Vine foarte multă energie verde din Polonia şi Germania, mult mai ieftină. Dacă am energie, o voi vinde acolo unde preţul este mai mare, iar dacă în România energia va fi mai ieftină, vom avea export, echilibrând astfel balanţa. Dacă la noi energia este mai scumpă, atunci, evident, că devenim importatori pentru că cei din afară au interes să vândă pe piaţa noastră. Energia curge de la cel mai miv preţ la cel mai mare.

Dan Bucura: Dumneavoastră spuneţi că sunteţi un susţinător al companiei Transelectrica…

Virgil Popescu: Eu sunt susţinătorul tuturor companiilor care fac investiţii. Transelectrica şi Transgaz au nevoie de investiţii.

Dan Bucura: Tocmai am văzut că s-au făcut nişte schimbări prin consiliile de administraţie…

Virgil Popescu: Trebuie să înceapă recrutările pentru ca lucrurile să se stabilizeze. Nu poţi să faci o proiecţie pe 5 ani fără a avea o conducere stabilă. Vreau responsabilitate şi competenţă în companiile vitale pentru sistemul energetic naţional. Oricâtă energie ai produce, nu poti face nimic fără un transportator competitiv.

Dan Bucura: Vreau să discutăm despre o chestiune de care mulţi se feresc… O celebră companie, pe numele său, OMV, care este producător de gaze a devenit, mai nou şi producător de energie electrică. Compania are în ograda ei gazele şi această unitate de producţie de energie electrică pe care o alimentează cu gaz. Aici se creează o discuţie despre care nimeni nu vorbeşte… Gazul pe care această companie îl foloseşte la centrala de producţie a energiei electrice, figurează ca gaz tehnologic, pe care noi nu îl accizăm. Ulterior energia electrică obţinută este vândută pe piaţa liberă.

Virgil Popescu: Toate companiile care sunt integrate şi aceasta este integrată, ard gaz care intră la un anumit cost şi obţin energie electrică. Sunt verificate atât pe intrare cât şi pe ieşire. Gazul folosit trebuie să aibă preţ de cost tehnologic.

Afacerea Săptămânii

Dan Bucura: Astăzi voi vorbi despre săracii bogaţi, oameni pe care îi compătimeşti, dacă te uiţi în scripte, dar care învârt bani mulţi… Vom vorbi despre familia Tudor… Liviu şi Monica. Aceştia apar pe lista ruşinii deşi au afaceri imobiliare cunoscute: Novo Park şi West Gate. Rise Project spune că Monica Tudor ar deţine un offshore pe nume Wake Up Management Ltd.

În data de 28 octombrie 2007, soţii Tudor înfiinţează în Menton (Franţa) o agenţie imobiliară sub numele LA VISTA.

Din 2008 până în 2013, o companie românească finanţează agenţia din Franţa cu 9.4 milioane de euro sub diferite forme iar în 2 ianuarie 2013, soţii Tudor donează 0.01% din acţiunile firmei către Internet City Doi S.A.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here