“Săptămâna Financiară” cu Dan Bucura la B1TV Mircea Coşea: “Economia trebuie să se dezvolte, să creeze locuri de muncă pentru ca să crească nivelul în toate structurile pe care le avem. Dacă nu vom depăşi acest blocaj, vom ajunge în situaţia în care şi această valoare adăugată mică, pe care o avem acum, va fi pierdută, pentru că se va duce peste graniţă… Acum, noi importăm tot ce mâncăm.” Adrian Negrescu: “Ajută-te singur pentru că economia este o junglă… Dacă nu înveţi să te descurci, este posibil ca atunci când ieşi la pensie să devii un asistat social.”

0
941

În cea de-a patra emisiune “Săptămâna Financiară”, difuzată la B1TV, vineri, 11 iunie 2021, realizatorul Dan Bucura i-a avut ca invitaţi pe profesorul universitar de la Academia de Studii Economice, Mircea Coşea şi pe consultantul economic, Adrian Negrescu, tema emisiunii fiind extrem de fierbinte: pensiile.

Prima întrebare adresată invitaţilor săi de către jurnalistul Dan Bucura Bucura a fost: “Dacă ai o firmă în care poţi să îţi acorzi un salariu mai mic sau mai mare, pentru ca, până la urmă, este firma ta, pentru ce optezi? Să aştepţi pensia calculată la aceste venituri sau să scoţi banii pe dividende şi îi pui deoparte?”

Adrian Negrescu: Cred că cea mai bună variantă este să scoţi banii pe dividende şi să îi investeşti inteligent. Atunci când vei ieşi la pensie, vei putea să îi foloseşti aşa cum doreşti, însă, mă întreb, ce se întâmplă cu pensionarii care, în momentul de faţă, trăiesc cu pensia minimă şi stau într-un apartament unde abia se descurcă cu cheltuielile? În străinătate, pensionarii, la o anumită vârstă, pleacă din marile oraşe din cauza cheltuielilor care sunt foarte mari… Mai bine îţi vinzi apartamentul, cumperi o casă în afara oraşului şi rămâi cu o parte din bani pe care îi pui de-o parte.

Mircea Coşea: Domnul Negrescu are o gândire foarte modernă, dar din păcate noi avem de a face cu oameni care au o altă cultură, un alt comportament. În România, nu toţi pensionarii sunt capabili să se apuce de business la 60 de ani, nu toţi sunt capabili să îşi vândă apartamentul pentru că au o anumită legătură cu acea casă. Sunt două categorii de oameni: cei de 40-45 de ani, care trăiesc într-o economie modernă şi pensionarii care au peste 60 ani, care reprezinta o  generaţie care vine din comunism şi care are o pensie între 1.200 şi 1.500 lei. În momentul de faţă situaţia acestora este, cu adevărat, disperată, pentru că în acest an vom avea o inflaţie mare iar pandemie a ridicat costurile materiilor prime şi al transporturilor. Deci, preţurile vor creşte, la electricitate, la apă, la tot. Pandemia are și un efect ascuns pe care noi nu îl sesizăm… În coşul de produse uzuale pentru o familie, trebuie incluse şi medicamentele, care sunt bunuri de consum curent. În aceste condiţii, cu o pensie atât de mică, practic, nu se mai poate trăi. Aceasta este realitatea. Trebuie făcut ceva, acum…

Dan Bucura: Ambele viziuni sunt corecte, ancorate în realitate, deşi sunt aparent antagonice.

Adrian Negrescu: Eu am o altă percepţie asupra problemei… Ministrul Muncii vorbeşte despre o lege a pensiilor, care va fi aplicată din anul 2023, dar noi avem, în momentul de faţă, aproape 3 milioane de pensionari care au până în 1.500 de lei pe lună. Oamenii ăştia sunt la limita existenţei. Preţurile îi afectează, în primul rând, pe aceştia.

Dan Bucura: Cu toate acestea, în situaţia actuală, noi nu avem bani suficienţi să plătim chiar şi aceste pensii ridicole…

Adrian Negrescu: Autorităţile le plătesc pentru a da un exemplu pozitiv şi pentru a ne oferi o perspectivă.

Dan Bucura: Am părinţi şi un bunic… Am şi un copil la viitorul căruia mă gândesc cu îngrijorare pentru că va fi dator pentru creditele pe care noi le luăm, astăzi, pentru a plăti pensiile bunicilor…

Mircea Coşea: Nu poate să meargă aşa… Este un ciclu care se va închide, la un moment dat. Economia trebuie să se dezvolte, să creeze locuri de muncă pentru ca să crească nivelul în toate structurile pe care le avem. Dacă nu vom depăşi acest blocaj, vom ajunge în situaţia în care şi această valoare adăugată mică, pe care o avem acum, va fi pierdută, pentru că se va duce peste graniţă… Acum, noi importăm tot ce mâncăm.

Dan Bucura: Mai nou, importăm şi forţă de muncă… Aştept din partea dumneavoastră, un sfat pentru generaţia celor de 40 de ani. Cei care economisesc, care strâng nişte bani, ar trebui să se îndrepte către acel Pilon 3, 100% privat? Am cotizat la un fond de pensii privat iar după 8 ani le-am bătut la uşă şi le-am cerut o situaţie… Dacă aş fi pus fiecare leu sau euro, acasă, sub saltea, azi aş fi avut mai mulţi bani decât îmi oferă fondul după 8 ani.

Mircea Coşea: Ideea fondurilor private investite a apărut în Japonia… Pensionarii japonezi sunt cei mai liniştiţi oameni din lume. Ideea este bună, să ai un fond privat, dar cum îl gestionezi?

Adrian Negrescu: Ce poţi face dacă ai 40-45 ani, în momentul de faţă şi un salariu care îţi permite să economiseşti 500 lei pe lună, pentru viitor? Salariul real în România este undeva la 2.500 lei. Dacă reuşeşti, din acei bani, să strângi 500 lei, ideea este să te diversifici, să nu pui toţi banii într-un singur coş, adică la Pilonul 3… Căută să vezi unde obţii cele mai bune randamente, cele mai bune dobânzi. Ajută-te singur pentru că economia este o junglă… Dacă nu înveţi să te descurci, este posibil ca atunci când ieşi la pensie să devii un asistat social.

Dan Bucura: Există un segment de populaţie fricoasă, în România şi de aceea a prins ideea de a te arunca într-un fond.

Mircea Cosea: Statul ar trebui să intervină, să aibă grijă de această categorie defavorizată, care încet, încet, va dispărea. Mă refer aici la cei mai în vârstă, care ar trebui ajutaţi prin mărirea pensiilor.

Dan Bucura: În schimb, Statul le-a mărit vârsta de pensionare…

Mircea Coşea: Alţii se gândesc la salarii sociale dar pentru astea bugetul trebuie să fie capabil să le suporte. Trebuie să ai o economie sănătoasă pentru că toate lucrurile se îmbină. Până la urmă, pensionarii noştri sunt victimele economiei noastre care nu mai poate să suporte această presiune pentru că este slabă, înapoiată… Ne împrumutăm şi sacrificăm viitorul copiilor.

Adrian Negrescu: Mai există o soluţie… Investiţiile în crearea de locuri de muncă, în companiile private… Ne vom trezi că şi aici va trebui să ne împrumutăm, din nou. În ultimii 5 ani, cheltuielile cu pensiile, în România, au crescut de 4 ori.

Dan Bucura: Din această cauză, Guvernul insistă să ducem vârsta de pensionare cât mai departe pentru a ţine oamenii activi…

Adrian Negrescu: Este o idee bună să ţii oameni în activi pentru că îţi vor plăti din salariile lor contribuţii… Prin urmare vor fi bani pentru plata pensiilor.

Dan Bucura: Credeţi că vom scăpa vreodată de pensiile speciale?

Micea Coşea: Nu.

Dan Bucura: Cu siguranţă, unii vor fi mai speciali decât alţii…

Mircea Coşea: Este un joc politic care încă funcţionează…

Adrian Negrescu: Este aproape imposibil să scapi de pensiile speciale care sunt acum în plată.

Mircea Cosea: Această prelungire a vârstei de pensionare mai are un efect pervers… Blocarea tineretului. Vom avea iar emigrare.

Dan Bucura: Acest blocaj va reprezenta, de fapt, exportul tinerilor care dacă nu îşi vor găsi un loc de muncă, aici, vor pleca. Astfel vom pierde încă o generaţie.

Mircea Coşea: Raportul FMI cu privire la România, care a apărut acum 2 săptămâni, este mult mai raţional… Se vorbeşte despre o mai bună colectare a taxelor si impozitelor, la buget. Toate ţările care s-au împrumutat au adoptat 3 tipuri de reforme: structurale, sociale şi fiscale. Acestea din urmă, înseamnă austeritate, tăieri.

Adrian Negrescu: Uniunea Europeană doreşte ca până în anul 2050 să impună un green deal, adică, să trecem la o economie ecologică. În plus, ne mai cere un lucru… Să mergem spre digitalizare competa. Am ajuns să lucrăm, în ultimul an, foarte mult pe internet. Toate afacerile şi şedinţele se întâmplă pe internet. Toate tranzacţiile deja se desfăşoară pe internet. Totul se schimbă în jurul nostru, iar noi rămânem blocați la nivelul anilor ’90 când visam la infrastructură. În turism, acum, când totul este digital, noi mergem şi trasăm trasee turistice marcate şi ne lăudăm că facem 15-16 trasee.

Dan Bucura: Vreau să vă prezint un caz, care nu are neapărat legătură cu pensiile, dar care are sigur, cu economia… Există companii de stat, unde politicienii îşi plasează amantele, prietenii, rudele şi obligaţiile de la partid. Vă prezint un caz, la Transelectrica, o companie cu capital preponderent de stat. Nu vorbim aici despre amante, ci despre cum fac nişte băieţi deştepţi, bani mulţi, pe spatele acesteia. Compania asta are undeva la 58% capital de stat, însă este şi pe bursă, lucru care se simte. Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului a decis să schimbe conducerea Transelectrica. În decurs de 3 săptămâni, s-au întâmplat nişte lucruri pe bursă… De pe 18 mai, am avut un volum al tranzacţiilor care s-a mărit de 10 ori… Pe data de 4 iunie vine hârtia oficială care îi anunţă pe băieţii de la Transelectrica că urmează să-şi facă bagajele.

Mircea Coşea: Acum câteva luni am fost contactat de actualul preşedinte al Bursei, un tânăr capabil, cu care am discutat aceste probleme. Există multa îngrijorare că aceste mişcari ar putea să producă nişte efecte greu de controlat. Transelectrica a fost o mişcare pe Bursă, iar următoarea ar putea fi, Poşta Română.

Dan Bucura: Excludeţi ideea ca cineva din anturajul premierului să fi cunoscut intenţiile acestuia, de a rade conducerea Transelectrica?

Adrian Negrescu: Există organe abilitate care pot cerceta acest lucru, care pot stabili beneficiarii acestor tranzacţii. Pe Bursa de Valori Bucureşti nu sunt primele lucruri care se întâmplă, cu multe semne de întrebare… Acolo ar trebui ca întotdeauna să existe cineva care să fie ochiul agil care veghează asupra pieţei pentru că Bursa reprezintă un instrument extrem de important în capitalizarea economiei României.

Mircea Coşea: Dacă ne uităm la statistici, vedem că cea mai mare parte a celor care nu muncesc sunt tinerii. Aici, somajul atinge nivelul cel mai ridicat. Tinerii ar trebui să fie stimulati să muncească, nu un om de 70 de ani… Pentru ca nu pot să prognozeze ce se va întâmpla cu venitul mediu şi cu puterea de cumpărare, în următorii ani, oamenii sunt speriați și dispuşi să accepte orice…

Dan Bucura: La finalul emisiunii avem rubrica “Afacerea Săptămânii” sau mai bine spus, “Amenda Săptămânii”.

Compania de asigurări City Insurance, una dintre cele mai importante pe piaţa din România, le-a declarat celor de la ASF că, încă de prin anul 2017, îşi ţine banii la o societate din afară. Cei de la ASF au descoperit că în realitate nu există niciun contract pentru acei bani iar City Insurance are subscrieri de peste 2 miliarde de lei, în anul 2020. În aceste condiţii, ASF a decis să aplice amenzi record în valoare de 11 milioane lei, suspendând management companiei şi trecerea acesteia sub administrarea Fondului de Garantare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here