România se menţine printre pieţele imobiliare transparente

0
1258

România se menţine în categoria pieţelor imobiliare transparente, fiind plasată pe locul 29 în Global Real Estate Transparency Index 2018 (GRETI 2018), care analizează 100 de ţări din lume.

România face parte din categoria pieţelor transparente, alături de ţări precum Elveţia, Austria, Danemarca, Italia, Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria, se arată în raportul realizat de JLL, remis Agerpres.

Piaţa locală suferă în continuare la capitolul disponibilitatea informaţiilor, în timp ce, din punct de vedere al procesului de desfăşurare a unei tranzacţii – închiriere, vânzare – condiţiile din România sunt comparabile cu cele din Marea Britanie. La acest capitol, România a primit un scor superior celui obţinut de Statele Unite ale Americii, Germania sau Suedia.

La acest capitol s-au analizat, printre altele, calitatea şi disponibilitatea informaţiilor de pre-vânzare, corectitudinea şi confidenţialitatea procesului de licitare, standardele profesionale şi etice ale agenţilor imobiliari şi aplicarea acestora, existenţa regulamentelor privind spălarea banilor, punerea în aplicare a acestor reglementări, disponibilitatea firmelor de servicii în domeniul proprietăţii şi a celor de property management.

Din categoria pieţelor transparente mai fac parte Singapore, Hong Kong, Japonia, Belgia, Spania, Africa de Sud, Norvegia, Portugalia, Taiwan, Malaezia, Coreea de Sud şi Luxemburg.

‘În Europa, ţările din Centru şi Est au înregistrat cele mai puternice progrese, astfel că acestea se apropie treptat de pieţele occidentale. Serbia şi Slovacia se plasează în top 10 al pieţelor cu cele mai semnificative progrese, în timp ce Slovenia, Republica Cehă şi România înregistrează de asemenea evoluţii bune. Disponibilitatea datelor pe piaţă s-a îmbunătăţit pe fondul unor niveluri ridicate ale activităţii de tranzacţionare transfrontaliere, la fel şi cadrul de reglementare’, se arată în raportul JLL.

În categoria celor mai transparente pieţe imobiliare din lume sunt incluse 11 ţări, grupate sub denumirea de ‘high’, respectiv Marea Britanie, Australia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Germania, Irlanda, Suedia şi Finlanda.

La nivel global, 85 din cele 100 de pieţe analizate au înregistrat evoluţii pozitive, în condiţiile în care guvernele din întreaga lume au creat treptat o mai mare transparenţă în sectorul imobiliar, răspunzând astfel cerinţelor crescânde din partea investitorilor pentru schimbări semnificative.

GRETI este realizat o dată la doi ani şi cuprinde comparaţii între ţări pe baza a 186 de indicatori, din perspectiva disponibilităţii informaţiilor, a administraţiei, procesului de derulare a unei tranzacţii, a drepturilor de proprietate şi a cadrului legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here