Blocaj PUZ-uri Bucureşti. Constantin Sebeşanu (CEO – IMPACT Developer&Contractor): Instituţiile trebuie să-şi asume ceea ce fac

0
6472
Constantin Sebeşanu, CEO - IMPACT Developer&Contractor, a explicat, în cadrul dezbaterii DC Media Group "Cum NU construim România", care sunt efectele suspendării PUZ-urilor din Bucureşti.

Cu toţii credem cu tărie că dialogul este singura cale prin care putem îndepărta barierele care există între mediul de afaceri şi administraţie.  În ceea ce priveşte PUZ-urile, aş vrea să le vedem şi din punctul de vedere al dezvoltatorilor. Noi, în secunda în care obţinem un document de la o instituţie a statului, angrenăm resurse imense, atât financiare cât şi umane, ca să dezvoltăm aceste proiecte. Investim în terenuri fiindcă au PUZ şi le putem autoriza, iar faptul că ele se suspendă cred că este o problemă de fond foarte acută. Fiecare administraţie contestă ce a făcut administraţia dinaintea ei, iar noi suntem prinşi în acest joc, iar aceste probleme se revarsă asupra industriei.

Noi obţinem de la o instituţie, nu de la un primar, autorizaţii şi vrem ca acest lucru să fie asumat de instituţii. Deci vă rugăm să nu ne aruncaţi în cârcă problemele pe care le aveţi. Sunt instituţii care pot vedea dacă respectivele PUZ-uri sau autorizaţii au fost date greşit sau din incompetenţă sau alte cauze. Trebuie să înţelegem că se pierde şi încrederea în instituţii. O instituţie care îşi reneagă propriul document este una care nu mai are credibilitate cel puţin în privinţa noastră.

Deci aş vrea ca instituţiile să-şi asume ceea ce fac. Chiar dacă a fost greşit în trecut trebuie să şi-o asume; noi trebuie să putem merge înainte. Deci o asumare din punctul de vedere al instituţiilor şi nu a persoanelor.

În situaţia în care suntem astăzi cifrele vorbesc, dar acesta este doar vârful icebergului. Reverberaţiile care vor fi pe termen mediu şi scurt pe piaţa imobiliară din aceste oraşe vor fi majore. Şi vor merge de la falimente, imposibilitatea de a plăti dobânzi – vedeţi politica monetară şi de dobânzi care efectiv ne îngroapă, practic muncim pentru dobânzi – iar noi sincer nu mai putem planifica. Începem să nu ne mai putem ridica de jos. Chiar acum avem o perioadă în care trebuie să bugetăm şi nu ştim ce să bugetăm.

Cea mai mare variabilă a noastră în bugete sunt procesele de autorizare, aceşti timpi pe care nu îi putem cuantifica. Asta pentru noi şi în fluxurile de numerar ale companiilor are un impact enorm. Noi, în companiile private, măsurăm timpul în ore. În administraţie se măsoară în luni şi în ani. Aici este o diferenţă şi o prăpastie majoră între noi. Timpul este cel mai mare duşman al nostru.

Revenind la PUZ-uri, celelalte probleme din această furtună perfectă care este criza în care suntem este partea de autorizare. Nu putem interveni, nu putem opri războaie, nu putem noi opri inflaţia, dar putem rezolva problema PUZ-urilor. Înţeleg foarte bine punctul de vedere al primarului general şi toţi suntem de acord că oraşele au fost siluite, avem construcţii ilegale, inestetice, dar nu putem să pedepsim pe toată lumea pentru acestea şi cred că o soluţie ar fi cel puţin nişte norme tranzitorii până se rezolvă problema PUZ-ului, a PUG-ului, nişte norme tranzitorii clare în care noi să putem să ne continuăm activitatea şi poate găsim o soluţie în acest sens.

Înţeleg că se lucrează la un PUG nou. Nimeni nu crede că acesta se poate face în 3 luni. Mulţi cred că nici în 3 ani nu putem pune un PUG nou pe masă. Problema este ce face în acest timp. Bucureştiul are nevoie de un PUG, acesta este vechi, nu mai este adus la necesităţile pieţei, dar haideţi să ne focusăm asupra a ceea ce facem în acest timp. Perioada aceasta de tranziţie pe noi efectiv ne omoară. Cred că aici putem găsi, împreună, o soluţie“, a declarat, în intervenţia sa la conferinţă, Constantin Sebeşanu, CEO, IMPACT Developer&Contractor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here