Șah-mat lui Ceaușescu

0
1752

Licitația de Jocuri Nobile (inclusiv pivnița de vinuri a domnului G.F.)

Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

12 iulie 2018, ora 19.00

A fost pasionat de vânătoare, dar și de jocul de cărți și de șah. Nicolae Ceaușescu, care anul acesta ar fi împlinit 100 de ani, se enerva foarte tare atunci când era bătut la câte o partidă de șah. Așadar, toţi cei care jucau cu el erau dinainte sfătuiți să piardă partida fără să-i dea această impresie Tovarăşului.

Mărturia pasiunii dictatorului este prezentă  în licitația Artmark. Jocul  de şah care a aparţinut soţilor Ceauşescu, datează din 1976 și este de mari dimensiuni, din lemn de nuc, cu intarsii din lemn de fag și picioare sculptate (preț de pornire 600 €).

La Snagov, acolo unde se recrea dictatorul, partenerul preferat de şah  a fost mai întâi Paul Niculescu-Mizil, iar apoi Ştefan Andrei. Acesta din urmă, fost ministru de Externe al României, își amintea : “Eram partenerul său preferat de şah, mă bătea des, dar mai câştigam şi eu, iar atunci se enerva. La şeptic fura şepticul.”

În licitația din data de 12 iulie, se regăsesc varii jocuri de epocă, între care jocuri de mahjong, crose de golf, trofee de echitație, florete de scrimă și multe altele.

Pentru ca jocul licitației să fie mai aprins, Artmark propune publicului și o colecție de vinuri (a domnului G.F.) din renumite podgorii franțuzești și italiene (Colecție de 79 sticle de vinuri franțuzești, 1984-2005, preț de pornire 8500 €, Colecție de 37 sticle de vinuri de Burgundia, 1989-2009, preț de pornire 5500 € etc.).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here