Romania – o economie tanara, pusa sa munceasca pentru STAT

0
1994
economie

Câte biruri plătește în medie un salariat și în ce țări trăiesc cei mai năpăstuiți lucrători ? Institutul Economic Molinari realizează în fiecare an o analiză în încercarea de a răspunde la această întrebare. Pentru a vedea cât de mare este povara fiscală pe muncă autorii studiului compară două elemente:

salariul complet brut, adică suma totală de bani pe care trebuie să o plătească un angajator pentru a crea un loc de muncă

salariul net real, adică suma de bani cu care mai rămâne un salariat după ce sunt plătite către stat cele mai importante taxe: impozitul pe venit, contribuțiile sociale și TVA.

Povara fiscala pe munca 1

Potrivit raportului, România se află pe locul 8 în Europa în ceea ce privește povara fiscală pe muncă. Iată, de exemplu, suma pe care trebuie să o plătească un antreprenor pentru a oferi un salariu net de 1 euro:

povara fiscala

Părerea mea este că situația din România este și mai proastă decât o arată studiul. Acesta pornește de la ipoteza că doar 32,5% din salariul net al unei persoane este cheltuit pe bunuri și servicii care fac obiectul TVA. De ce? Deoarece se presupune că 35% din salariu se duce pe chirie, iar jumătate din restul (adică 32,5%) pe bunuri și servicii unde se practică TVA. Ipoteza încearcă să aproximeze o medie europeană, dar cred că în România salariatul mediu își alocă veniturile într-o proporție mai mare achizițiilor afectate de TVA. Asta din două motive:

  • în primul rând deoarece România este țara cu cea mai mare pondere a proprietarilor de locuințe din UE: 96% față de media europeană de 70%. Deci putem presupune că ponderea cheltuielilor cu chiria în bugetul unei persoane este mult mai mic decât în Occident.
  • în al doilea rând, rata economisirii este mai mică în România decât în țările dezvoltate, ceea ce înseamnă că o parte mai însemnată a venitului personal este alocată pentru cumpărarea de bunuri și servicii afectate de TVA.

Este greu de făcut o evaluare mai realistă, nici măcar nu am găsit date comparabile în legătură cu rata economisirii, dar nu m-ar mira dacă povara reală pe muncă ar situa, de fapt, România pe primul loc în Europa.

Indiferent de locul ocupat, 1, 2 sau 8, având în vedere că România este o economie emergentă, care pentru a prinde din urmă Occidentul trebuie să ofere condiții de muncă și de producție mai avantajoase – nici măcar la fel de bune!; în nici un caz mai proaste! – rezultă că trăim într-o țară condamnată la subdezvoltare. Nu este de mirare că milioane de români au părăsit-o; dacă ar fi avut aici condiții mai bune de muncă, adică măcar biruri mai mici, atunci măcar unii dintre ei ar fi stat. Așa cum explicat pe îndelete, România este o economie tânără pusă să trudească pentru stat. Precum un copil trimis la muncile câmpului sau forțat de un tată nebun să facă exerciții de culturism – așa este și România. Dacă am vrea să ne dezvoltăm rapid, armonios și sănătos, ar trebui să facem paradis fiscal aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here