Lipsa de predictibilitate afectează șansele economiei României de a profita de fereastra de oportunitate de creștere. „România este generator de securitate. Românii au fost europenizați, au fost introduși în zona de securitate. Cred că România trebuie să aibă forță și să profite de această șansă unică, să aibă cea mai mare creștere economică, să fie stabilă geopolitic”, a declarat Mihai Marcu, președintele Romanian Business Leaders (RBL), în deschiderea ediției VI a RBL Summit. Pe plan extern, din zona geopolitică, și nu din cea economică, vine principalul risc pentru România.
“Spațiul euroatlantic este într-o altă logică. România trebuie să-și asume că va rămâne Estul Vestului, cel puțin pentru o generație. (…) România este într-o poziție complicată, va trebui să învețe să ia decizii și va trebui să fie un jucător care să învețe că, la nivel european, politica externă trebuie facută dincolo de delegarea ei către o instanță europeană. Va trebui să ne descurcăm singuri și asta va fi o provocare”, a declarat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române. Pe plan intern, provocarea principală este calitatea guvernanței.
“Noi am mai fost aici, când economia și consumul creșteau cu cifre record. Volatilitatea economiei românești este una dintre cele mai mari din Europa. Avem cifre record de creștere, dar și cifre record de recesiune, tocmai pentru că politicile fiscale și economice nu au moderat, ci au făcut să le stimuleze și mai mult. (…) Avem obligația ca guvernanța României să fie foarte bună. Ceea ce se întamplă astăzi în România nu face decât să confirme faptul că Europa ar trebui să aibă două viteze”, a spus Radu Crăciun, președintele BCR Pensii.
El a adăugat că principala provocare este creșterea veniturilor bugetare, în condițiile în care România are cel mai mic buget naţional, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană (aproape 28% din PIB). Cea mai mare competiție a viitorului va fi pentru resurse umane. “Companiile se vor bate pe oameni, trendul va veni foarte repede peste noi. Cei care vor câștiga sunt cei care le vor oferi oamenilor productivitate mai bună, iar productivitatea vine prin fluxuri tehnologizate foarte puternic și din folosirea datelor”, a declarat Iulian Stanciu, CEO eMAG. VIDEO de la RBLSummit – https://www.facebook.com/fundatiaRBL/?ref=bookmarks
Despre Fundaţia Romanian Business Leaders Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Romanian Business Leaders sunt dezvoltate de membri pe bază de voluntariat și finanțate exclusiv din bani privați, prin care: – educăm și mentorăm antreprenorii start-up și scale-up (Programul Atelierele de Antreprenoriat și platforma de mentorat Mentoria); – inspirăm tinerii să gândească antreprenorial (Conferințele Vreau să Fiu Antreprenor); – repatriem diaspora prin antreprenoriat (RePatriot); – revitalizăm satul românesc prin antreprenoriat (Antreprenorești – Adoptă un sat!); – susținem și recunoaștem profesorii cu vocație și gândire antreprenorială (Proiectul MERITO).