Fără tratamentul hepatitei C, piața medicamentelor cu rețetă a scăzut în 2016

0
1622
Fără tratamentul hepatitei C, piața medicamentelor cu rețetă a scăzut în 2016

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că în 2016 volumul medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 542,8 mil. unități, în creștere cu 2,1% față de 2015, în creștere fiind și numărul total de zile de tratament (5,9%). Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 12,95 miliarde lei la preţ de distribuție, în creștere cu 10,6% față de 2015.

Izolând impactul programelor cost-volum-rezultat (CVR) și cost-volum (CV), valoarea medicamentelor Rx din farmacii a scăzut față de 2015 (-3,0%). Pharma & Hospital Report, studiu de referință în analiza pieței farmaceutice din România, este realizat începând cu anul 1996. „Odată cu anualizarea impactului reducerii prețurilor aplicată în 2015, în 2016 a devenit evidentă situația de presiune în care se găsește atât pacientul român, cât și lanțul de aprovizionare (distribuitori și farmacii) și companiile producătoare.

Reprezentând 5,1% din volumul și 11,7% din valoarea medicamentelor eliberate în România, canalul de spital joacă un rol minim, iar majoritatea covârșitoare a nevoilor de tratament sunt susținute – atât cât sunt – de canalul de retail. Canalul de retail încearcă să maximizeze potențialul comercial al segmentului OTC, iar din interiorul său se îndreaptă către alte piețe o parte din produsele Rx exportabile, în încercarea de supraviețuire a jucătorilor din retail. Companiile producătoare, pe lângă pierderile înregistrate în piețele cu prețuri mai bune din cauza exportului paralel, susțin deja cu peste 2 miliarde lei (clawback + payback) funcționarea pieței din România și nu au atâtea resurse încât să susțină o nouă reducere de prețuri, așa cum și-ar dori autoritățile.

Pacienții, pe lângă faptul că plătesc integral medicamentele fără rețetă (3,13 miliarde lei la prețuri de consumator) și în medie 19% din prețul medicamentelor cu rețetă (2,37 miliarde lei), se confruntă cu faptul că produsele exportabile se găsesc greu sau deloc și cu pericolul ca două treimi din produsele a căror patent a expirat să nu mai fie comercializate în România din cauza combinării taxei claw-back cu noi reduceri de prețuri. Autoritățile au responsabilitatea de a redresa situația actuală, deficitară și discriminatorie, în interesul întregii societăți românești.

Cu un grad de susținere actuală de 64% din fondurile CNAS și MS, insuficient conform uzanțelor vest-europene, reglementările vizând medicamentele pe bază de rețetă (prețuri, marje, compensare/gratuitate, decontare, clawback, payback) trebuie revizuite pentru a readuce piața românească pe făgașul normal: tratamente disponibile și accesibile nediscriminatoriu pentru pacienții asigurați, sustenabilitate pentru producători și lanțul de aprovizionare, plus ajustări în ambele sensuri (și creșteri pentru a acoperi deficitele și nevoile neacoperite, nu doar reduceri) și reglementări care să susțină o concurență loială și corectă, singura soluție pentru menținerea raportului calitate/preț la un nivel decent. Îngrijirea sănătății este costisitoare, necesară și importantă in același timp, iar sistemul public ar trebui să se poziționeze corect față de contribuabilul român, în raport cu ce asigură și ce nu asigură. Ce asigură ar trebui să livreze, iar ce nu asigură să nu blocheze.” a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

20170302 Cegedim Comunicat de Presa Piata Farmaceutica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here