Rata de neocupare a spațiilor industriale și logistice din București se apropie de zero în condițiile unor livrări reduse de noi proiecte și a unei creșteri susținute a cererii în primul trimestru al acestui an

0
1086
Rata de neocupare a spațiilor industriale și logistice din București se apropie de zero

Potrivit datelor companiei de consultanţă JLL Romania, în primul trimestru au fost livraţi doar 27.000 de metri pătraţi de spaţii industriale, în timp ce cererea netă a fost de aproape şapte ori mai mare, ajungând la aproximativ 180.000 de metri pătraţi.

În acest context, stocul de spaţii moderne de logistică şi industriale s-a menţinut la circa 2,5 milioane metri pătraţi, rezultând o densitate de 128 metri pătraţi la 1.000 locuitori, sub nivelurile din celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est. Peste 1,2 milioane metri pătraţi sunt construiţi în jurul Bucureştiului, iar din acesta 75% de-a lungul autostrăzii A1.

”Rata de neocupare la finalul lui 2016 era estimată la sub 5% în Bucureşti şi la mai puţin de 10% în restul ţării. Dar având în vedere că au fost livrate proiecte de aproape şapte ori mai mari decât cererea netă, rata de neocupare se apropie de zero. În prezent este foarte dificil ca în proiectele existente să mai găseşti spaţii pentru o cerere nouă. De aceea, vedem o creştere a volumului de spaţii pe care dezvoltatorii încep să le construiască speculativ, fără un contract de închiriere semnat. Aceste spaţii sunt însă contractate de chiriaşi imediat ce sunt puse pe piaţă”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Agency JLL România.

Din punct de vedere al cererii, faţă de primul trimestru al anului trecut, brokerii JLL văd un avans de aproape 40%, toată suprafaţa fiind cerere netă, respectiv reprezentate de contracte noi şi de contracte built to suit, adică proiecte construite la solicitarea chiriaşilor.

Structura cererii arată că 70.000 metri pătraţi, adică 40% din total, reprezintă spaţii închiriate de companii de logistică, în timp ce retailerii au semnat tranzacţii pentru 53.000 metri pătraţi, adică 30% din total.

Mai mult, două treimi din cererea din primul trimestru a vizat Bucureştiul – peste 97.000 metri pătraţi. Timişoara, Ploieşti, Cluj-Napoca şi Roman sunt alte oraşe care au atras companii pentru spaţii industriale şi de logistică.

Pentru sfârşitul anului, dezvoltatorii au anunţat un nivel record de 400.000 metri pătraţi de proiecte noi, gradul redus de neocupare şi cererea record, încurajându-i să îşi extindă parcurile existente sau să înceapă construcţia altora noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here