Volumul schimburilor comerciale bilaterale între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a atins un nou nivel record în 2016, de 4,028 miliarde de euro

0
1550
Încărcat laVolumul schimburilor comerciale bilaterale între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

In  comunicatul de presă al Ambasadei României la Londra  se mai menţionează că excedentul comercial a fost de 946 milioane euro , iar creşterea faţă de 2015 a fost de 2,06%.

„Anul 2016 a fost caracterizat şi de o evoluţie ascendentă a exportului românesc pe piaţa britanică, cu o creştere de +4,6% faţă de anul precedent. Valoarea totală a exporturilor României pe piaţa Marii Britanii s-a ridicat la 2,487 miliarde de euro, poziţionând partenerul englez pe locul 5, atât la nivelul statelor membre UE, cât şi în clasamentul general, cu o pondere de 4,33% în totalul exporturilor României”, se arată în document.

Potrivit acestuia, România a exportat cel mai mult maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora, produse şi materiale textile, vehicule, aeronave, vase şi echipamente auxiliare de transport.

„Importurile României din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au înregistrat 1,541 miliarde de euro în 2016, deţinând o pondere de 2,29% în totalul importurilor româneşti. UK se situează pe locul 16 în clasamentul general la import, respectiv locul 13 între statele UE. Importurile s-au axat, în perioada analizată, pe următoarele grupe de produse: maşini, aparate, echipamente electrice şi părţi componente (26,69%), materiale textile şi articole de îmbrăcăminte (22,10%), produse ale industriei chimice (16,92%), vehicule, aeronave şi echipamente auxiliare de transport (8,16%), materiale plastice, cauciuc şi articole din cauciuc (5,63%) şi metale comune şi articole similare (4,66%)”, informează Ambasada.

Totodată, spune comunicatul, anul trecut s-au înregistrat şi cele mai ridicate valori din istoria relaţiilor comerciale dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din punct de vedere al excedentului comercial.

„Deşi soldul negativ al balanţei comerciale România – statele membre UE a crescut la 8,870 miliarde de euro, Marea Britanie se menţine pe primul loc în clasamentul ţărilor partenere din punct de vedere al excedentului balanţei comerciale – în creştere cu 17% faţă de anul 2015 – atât la nivelul statelor UE, cât şi în clasamentul general (+946 milioane de euro în 2016). Creşterea schimburilor comerciale bilaterale a fost determinată exclusiv de majorarea exporturilor, importurile înregistrând o scădere de 1,7%”, conform Ambasadei României la Londra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here