Prin Legea uceniciei şi Legea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, adoptată de catre senatori, au fost mărite stimulentele pentru firme de a angaja absolvenţi de facultate şi muncitori necalificaţi pe care să-i califice la locul de muncă

0
1397
Legea uceniciei şi Legea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior

„Este unul dintre punctele cele mai importante ale programului de guvernare pentru scăderea şomajului, mai ales în rândul persoanelor necalificate, şi are menirea de a sustine activ mediul economic”, susţine Ministerul Muncii.

Potrivit legii, angajatorul va primi 250 de euro, lunar, pentru fiecare persoană fără studii superioare pe care acceptă să o formeze profesional la locul de muncă. Efectele anticipate ale acestei măsuri sunt îmbunătăţirea structurii ocupaţională a forţei de muncă, reducerea numărului de muncitori necalificaţi cu 20% până în 2020, adaptarea forţei de muncă la nevoile angajatorilor pentru evitarea concedierilor individuale şi colective.

De asemenea, angajatorii vor primi lunar 300 de euro pentru fiecare absolvent de studii superioare pe care îl recrutează. „Speranţa guvernului care face astfel de facilitate e aceea ca, astfel, patronii vor avea motive sa crească salariile din mediul privat şi sa le egalizeze cu cele din mediul bugetar”, menţionează sursa citată.

Sumele puse la dispoziţia angajatorilor de statul român provin din Programul Operaţional Capital Uman, adică din fonduri europene şi nu afectează bugetul de stat.

Proiectul iniţiat de Guvern urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here