Pe piaţa bucureşteană sunt în construcţie în acest moment circa 12.000 de locuinţe noi ale dezvoltatorilor imobiliari activi

0
1965
locuinte noi

Aceste apartamente ar urma să fie livrate pe piaţă în acest an, construcţia a încă 2.000 de apartamente urmând să înceapă în perioada imediat următoare, cu termen de livrare 2018, potrivit unui raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România. Brokerii întrevăd o scumpire de 5-7% a apartamentelor noi.

Anul trecut, peste 80% din locuinţele în construcţie s-au vândut înainte de livrarea lor pe piaţă, arată datele brokerului imobiliar.

Indicele de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi realizat de către Coldwell Banker România, calculat în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metru pătrat şi cursul de schimb leu – euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale, principalii factori care au dus la această situaţie fiind stabilitatea cursului de schimb şi creşterea generală a salariilor.

Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puţin de nouă ani şi jumătate pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani şi faţă de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani cât s-a înregistrat în momentul de vârf al pieţei, la începutul anului 2008.

Majoritatea locuinţelor care ar trebui finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, adică peste 7.200 de unităţi, aparţin segmentului mass market, cu preţuri croite după programul Prima Casă. Ponderea acestui segment în piaţă a crescut cu circa 6% faţă de anul trecut.

Apartamentele din această categorie se achiziţionează, în proporţie de circa 75%, prin intermediul Prima Casă. Preţul acestui tip de locuinţe variază în medie între 700 şi 950 de euro pe metru pătrat util.

Segmentul de mijloc al pieţei de locuinţe din Bucureşti şi împrejurimi urmează să primească anul acesta încă 4.500 de apartamente, cu preţuri medii de tranzacţionare curpinse între 1.100 şi 1.300 de euro pe metri pătrat util. Creşterea numărului de unităţi destinate clasei de mijloc s-a înregistrat pe fondul majorării constante a veniturilor potenţialilor cumpărători şi a cererii pentru locuinţe noi cu un amplasament mai bun, în interiorul marilor cartiere bucureştene, în zone semicentrale, în interiorul inelului median al oraşului sau în apropierea unora dintre cei mai importanţi poli de birouri, precum zona Barbu Văcărescu – Floreasca sau Politehnică – Grozăveşti, arată raportul citat.

Segmentul premium al pieţei are o cotă de circa 3% din piaţă, echivalentul a 500 de locuinţe.

Potrivit datelor Coldwell Banker România, aproximativ 1.800 de unităţi amplasate în proiecte de dimensiuni medii şi mari, cu peste 100 de locuinţe, au fost predate cu o întârziere medie de o lună – două, nefiind incluse astfel în statistica oficială aferentă anului 2016, când în Bucureşti şi Ilfov au fost livrate puţin peste 10.000 de locuinţe, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Cele mai multe locuinţe care urmează a fi livrate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, adică 28,8%, sunt amplasate în zona de vest a oraşului, zonele de nord şi cea de sud acontând fiecare aproximativ 23% din ofertă, în timp ce în zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13% din oferta nouă).

În acest context, brokerii Coldwell estimată o majorare a preţurilor de vânzare cu 5% – 7% în acest an, în funcţie de segmentul de piaţă şi de cererea existentă pe un anumit segment şi într-un anumit interval de timp.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here