Unii dintre candidaţii propuşi pentru Consiliul de Administraţie Nuclearelectrica reprezintă “numiri politice”, ei neavând experienţă în domeniul energiei

0
1852
Consiliul de Administraţie Nuclearelectrica

Acţionarii “Nuclearelectrica” au pe ordinea de zi a AGA din 24 aprilie atât un punct pentru numirea a şase membri în CA, pentru patru ani, conform OUG 109 privind managementul profesionist în companiile de stat, cât şi un punct pentru numirea de membri provizorii ai CA, pe o perioadă de 4 luni.

Pentru alegerile pe patru ani sunt înscrişi numai Daniela Lulache, actualul director general al companiei, şi Bogdan Stănescu, director al Direcţiei de Privatizare din Ministerul Energiei, în timp ce pentru Consiliul provizoriu, pe lângă aceştia, pe listă se mai regăsesc Eva-Georgeta Andreaş, şef al Biroului Relaţii Internaţionale, din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Cristian-Romulus Anton, consilier personal al preşedintelui ANAF, Cristian Gentea, Director adjunct securitate nucleară la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti, Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Florin-Constantin Tătar, preşedinte al Agenţiei Nucleare şi Deşeuri Radioactive Bucureşti până în 2016, şi Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Propunerile la Nuclearelectrica vin după unele controversate, tot pentru un mandat provizoriu, la Hidroelectrica, dar şi pentru boardul Petrom.

Ministerul Energiei, care controlează 80% din Hidroelectrica, a transmis, şase propuneri de candidaţi, pentru Consiliul de Supraveghere al producătorului de energie: Ioana Andreea Lambru, secretar general al Guvernului Grindeanu, Horia Marian Gâmbuţeanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului, Andreea Negru-Ciobanu, purtător de cuvânt al ministrului Dezvoltării Sevil Shhaideh, Gheorghe Gabriel Gheorghe, fost vicepreşedinte al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Dorin Liviu Nistoran, director general al Televoice Group SRL, Dan Laurenţiu Tudor, Director General Adjunct în cadrul ELCEN Bucureşti.

De asemenea, statul român, prin Ministerul Energiei, a propus doi noi membri în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom: Mihai Busuioc, actual secretar general al Guvernului, şi Radu Cojocaru, fost parlamentar ALDE şi reprezentantul acestui partid în Comisia prezidenţială a Proiectului de ţară.

La Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a solicitat numirea unui OMV Petrom cu mandat de patru ani, considerând că perpetuarea provizoratului va întârzia listarea companiei.

 Şi la Nuclearelectrica, FP a intrat într-un conflict cu actuala conducere, la finalul anului trecut, pe fondul discuţiilor legate de investiţiile în Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Nuclearelectrica a propus acordarea de dividende brute în valoare de 99.499.571 lei, respectiv o valoare a dividendului brut pe acţiune de 0,33 lei. Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 108,6 milioane lei (circa 24 milioane euro), în scădere cu 27% faţă de câştigul din anul anterior.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al Nuclearelectrica este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here