Legea salarizării riscă să adâncească și mai mult ecartul dintre cele mai mari salarii, adică ale aleșilor, și cele mai mici venituri

1
1969
salarii

Practic, prin legea salarizării, asumată de majoritatea parlamentară, în 2021, salariul președintelui țării va fi cu cel puțin o treime mai mare ca până acum.

Legea salarizării rămâne la mâna parlamentarilor, potrivit ultimei decizii a Guvernului Grindeanu. Sindicatele se opun şi spun că discuţiile în comisiile parlamentare vor fi inutile, pentru că aceste comisii nu dispun de acces la bazele de date ale ministerelor sau de schemele de simulare ale diferitelor variante de salarizare disponibile la Finanţe. Analiza în comisii va aduce însă şi ceva cu adevărat nou: prima negociere în public pe o lege a salarizării cu politicieni şi sindicate la un loc.

La acel moment, Legea 284 din 2010, respectiv prima variantă a Legii Salarizării Unitare realizată pe vremea guvernului condus de Emil Boc, a adus România în situaţia în care acum există adânci inechităţi salariale. Inechităţi care ar trebui, în mod legal, reglate prin mecanisme relativ simple. Unul dintre ele a fost normat chiar de Curtea Constituţională în decembrie 2016 şi stabilea că salariile trebuie să urce până la nivelul celor mai consistente venituri aflate în plată.

„CCR stabilea clar anul trecut că personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică, iar legea trebuie să includă şi drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti.

Ori acest principiu al ajustării salariului până la cel mai mare aflat acum în plată nu apare nicăieri, nici în slide-ul prezentat de Liviu Dragnea, nici în declaraţii asumate de coaliţie“, spune Bogdan Hossu, preşedinte al CNS Cartel Alfa. Iar mişcarea guvernului îi va scoate pe unii lucrători la stat în stradă în mai puţin de două săptămâni.

Primii sunt funcţionarii publici. „Cu încălcarea deciziei CCR, prin această lege a salarizării, vor fi diminuări ale salariilor funcţionarilor publici. Este unul dintre motivele pentru care nu au pus legea în dezbatere publică: ar fi descoperit şi alte categorii profesionale că vor fi, de fapt, penalizate de lege, şi nu avantajate.

Nu riscau guvernanţii proteste de amploare înainte de sărbători. Numai că, imediat după Paşti, noi vom declanşa acţiuni de protest“, a avertizat Sebastian Oprescu, preşedinte al Sindicatului Naţional al Func­ţionarilor Publici.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here