Parcursul fulminant al unei tinere speranţe a politicii româneşti, care a pornit de la o Dacie second-hand, a ajuns la palat princiar în Snagov, autoturisme, iahturi şi apartamente de lux în Monte Carlo şi a sfârşit la penitenciar unde se va „reculege” timp de 7 ani

0
22382

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, între alegerile parlamentare şi Crăciun, în timp ce interesul general era îndreptat către AUR, George Simion şi excentrica doamnă Șoșoacă, a mai căzut o „stea” lansată pe orbita milionarilor din România de premierul-infractor Adrian Năstase.

Saltul fulminant, de la poziţia unui posesor de Dacie second-hand, la statutul de adevărat prinţ cu domeniu rezidenţial în Snagov, cu iahturi, autoturisme de lux şi apartamente în Monte Carlo şi Caraibe, s-a petrecut în numai câţiva ani, semn că învăţăturile Marelui Adi către discipolul său Remusică, au dat roade. Asta, da, eficienţă!

În România, toate firmele lui Truică sunt inactive sau pe pierdere deşi acesta este multimilionar. Nu apare în topul celor mai bogaţi români iar despre afacerile pe care acesta le are în străinătate nu se cunosc foarte multe lucruri. Cu toate acestea portofoliul proprietăţilor deţinute este impresionant.

În legătură cu averea şi misterul devenirii lui Remus Truică, publicaţia Adevărul titra în 1 august, 2010: „În ciuda sărăciei care reiese din bilanţul firmelor din ţară, Remus Truică deţine proprietăţi impresionante. Întrebat prin asistenta sa, Dana Spoială, cum justifică el diferenţa dintre veniturile din ţară şi averea expusă, Remus Truică a refuzat să răspundă. În pădurea Snago, la câţiva kilometri de Bucureşti, omul de afaceri şi-a ridicat un palat de vis, pe un teren de cel puţin două hectare. În faţa palatului ridicat pe trei etaje se întinde o piscină mare cât să ancorezi un iaht. Lângă, sunt amplasate două terenuri sportive, unul de tenis şi altul de fotbal. Cei care i-au călcat pragul spun că vila beneficiază de un sistem avangardist de încălzire care, în mod computerizat, alternează mai multe surse de energie, alegând cea mai eficientă soluţie în funcţie de vreme. Domeniul este patrulat de îngrijitori asiatici, cu ATV-uri şi maşini de tuns gazonul. Dar proprietatea de la Snagov, care se întinde pe câteva hectare, nu e singura agoniseală a lui Remus Truică în cei 8 ani de când a părăsit funcţia de şef al Cancelariei premierului Adrian Năstase. La diferite evenimente mondene Truică devine subiect de discuţie, fiind admirat pentru apartamentul său din Monte Carlo, unde ar avea ancorat şi un iaht în valoare de 7 milioane de euro, dar şi pentru vila din Caraibe, de pe insula St. Martin. Pe uscat, Truică a fost văzut la volanul mai multor maşini, valoarea colecţiei auto depăşind un milion de euro: Ferarri (330 de mii de euro), Mercedes S 500 (aproximativ 90 de mii de euro), Mercedes SLR (aproximativ 500 de mii de euro), Range Rover Supercharged (peste 100 de mii de euro) şi un Aston Martin (aproximativ 150 de mii de euro). Remus Truică nu stăpâneşte doar apa şi uscatul. El a cucerit şi aerul, înfiinţându-şi, alături de un asociat, o companie aeriană de transport de pasageri cu elicoptere”.

Interesant este faptul că veniturile primei firme a lui Remus Truică, TotalNet S.A, înfiinţată în anul 1999, au explodat, pur şi simplu, crescând de 25 de ori, odată cu venirea la guvernare a PDSR, obiectul de activitate al companiei fiind furnizarea de servicii de internet. În anul 2001, conform Ministerului de Finanţe, firma a declarat încasări de peste două milioane de lei. De unde? Evident din contracte cu instituţiile şi companiile de stat, pe modelul consacrat, aflat, atunci, abia la început. Astfel, în portofoliul TotalNet S.A. au intrat pe rând: Ministerul Finanţelor, Petrom, Televiziunea Română şi Palatul Victoria, unde, compania lui Truică a montat sistemul de videoconferinţe cu prefecţii şi a furnizat servicii de internet.

În spatele acestei spectaculoase transformări s-au aflat susţinătorii şi sponsorii partidului condus de Ion Iliescu: Alexandru Bittner, Adrian Petrache şi Radu Viorel Jianu, deveniţi acţionari ai TotalNet S.A. alături de Irina Ioana, soţia lui Remus Truică. În aceste condiţii este uşor de înţeles de ce, în decembrie 2002, compania TotalNet a fost inclusă în Strategia naţională pentru implementarea societăţii informaţionale, aprobată de Adrian Năstase prin hotărâre de guvern.

La mai puţin de o lună de la numirea lui Remus Truică, în funcţia de şef de Cabinet al premierului Adrian Năstase, Romanian Data System SA (RDS) cumpără 70% din pachetul de acţiuni al TotalNet S.A. Conform Asociaţiei Naţionale a Internet Sevice Providerilor din România, preţul tranzacţiei la acea vreme a fost de un milion de dolari. Cu Truică devenit şef de Cabinet în cadrul instituţiei care era principalul client al companiei TotalNet, reţeta succesului era garantată chiar dacă totul se petrecea în pofida unei incompatibilităţi mai mult decât evidente.

Odată ajuns în funcţia de şef de Cabinet, Remus Truică apare mai mult în presa mondenă, viaţa sa personală umbrind-o cu mult pe cea profesională.

După numai şase luni de la numire ca şef de Cabinet, Remus Truică îşi face o nuntă princiară, eveniment la care au cântat mai multe trupe cunoscute. Nota de plată? Un fleac… Doar 40.000 de euro.

O altă poveste picantă care a făcut îndelung subiectul presei de cancan a fost cea despre amorul nebun dintre Remus Truică şi celebra solistă franceză, Patricia Kaas, care a început la un eveniment prilejuit de serbarea zilei sale de naştere unde aceasta a fost invitată să cânte pentru un onorariu de 80.000 de euro.

În cartea autobiografică, „Umbra din vocea mea”, apărută la editura Literă, în 2010, Patricia Kaas a dezvăluit întreaga poveste care ulterior a dus la divorţul lui Remus Truică de soţia sa, Irina Ioana: „Era odată un tânăr care atunci când şi-a serbat ziua de naştere a vrut să-i fiu oaspete de onoare. Îşi dorea mai mult decât orice altceva să vin să cânt pentru el, în casa lui… Ştia o groază de lucruri despre mine, mă sorbea din priviri. Eu am remarcat-o pe tânăra şi drăguţa lui soţie, aflată lângă el. Îmi părea puţin absentă, parcă stingherită”, povesteşte Patricia Kaas.

Intrigată de cele citite în cartea Patriciei Kaas, Irina Ioana Truică a dorit să afle dacă aceasta se referea la soţul său şi a mers la Paris unde cele două s-au întâlnit şi au discutat. La acea vreme aceasta declara: „Am fost să mă văd cu Patricia Kaas, care mi-a confirmat că despre soţul meu este vorba în carte. Mai mult, ea mi-a povestit amănunte picante din relaţia clandestină pe care a avut-o cu soţul meu”.

Ulterioar Irina Truică a intentat procesul de divorţ, care s-a finalizat în 2016, după 5 ani de tergiversări prin instanţe. Cele două fetițe gemene au rămas în custodia mamei.

Remus Truică s-a despărţit şi de Patricia Kaas, provocându-i acesteia o uriaşă dezamăgire. „Odată cu venirea toamnei, iată şi sfârşitul poveştii mele de iubire. Am fost păcălită. Rămâne cu soţia lui. Nu mai scrie. Nu mai sună. Ce idioată am fost! Dar nu! Nu! Am dreptul să trăiesc, să visez, să mă înşel. Sunt decepţionată, dar am trăit un vârtej ciudat”, spune celebra solistă franceză.

Dar să revenim… Odată ajuns la Palatul Victoria, Truică a început să învârtă şi alte afaceri, mai mult decât controversate prin care, în anul 2003, a luat în proprietate mai multe hectare de teren din pădurea regală a Snagovului. Scandalizaţi, activiştii pentru protecţia mediului denunţă tranzacţia motivând că zona fusese declarată monument al naturii şi rezervaţie naturală. Drept urmare, Adrian Năstase îl eliberează din funcţie pe Truică, dar numai de ochii lumii, ca să calmeze spiritele, Remus, copilul minune, rămânând în graţiile mai marilor partidului. La doar câteva luni după izbucnirea scandalului, în decembrie 2004, prin decretul nr. 1086, Ion Iliescu îl decorează cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alte personaje controversate: Emilian Cutean (condamnat ulterior la cinci ani de puşcărie pentru prejudicierea statului) şi Irina Jianu, condamnată alături de Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii.

Cameleonicul Remus Truică a reuşit să creeze conexiuni şi cu puterea de dreapta, instalată, ulterior, la Palatul Victoria. Locul lăsat liber în Guvern, în urma demiterii sale, a fost preluat de un apropiat, Andrei Marius Marcovici, consilier personal al lui Călin Popescu Tăriceanu şi administrator la compania TRG Agent de Asigurare, unde Truică deţinea 30% din acţiuni, alături de un off-shore cu sediul în Caraibe. Cu trei luni înainte de alegerile din 2004, Remus Truică înfiinţează societatea Generic Pharma în care se asociază cu un alt off-shore, cu sediul tot în Caraibe, STG Ventures Ltd, în spatele căruia se regăsesc consultanţii politici ai lui Adrian Năstase din timpul alegerilor din 2004: Shimon Sheves, Tal Silberstein şi Gil Birger. Trei ani mai târziu, acelaşi off-shore oferea consultanţă şi lui Călin Popescu Tăriceanu, printr-o firmă în care era acţionar jurnalistul Dan Andronic: First One Communication.

În timp, Remus Truică a reuşit să-şi formeze o reţea de relaţii internaţionale care au ajuns până la oameni aflaţi în topul 300, editat de revista Forbes iar în ţară a legat prietenii strânse cu personaje ca: Miron Mitrea, Adrian Năstase, Şerban Mihăilescu (Miki Şpagă) Ion Dumitru, Teodor Filipescu, Virgil Măgureanu şi oamenii de afaceri Puiu Popoviciu, Cristi Burci, Camelia Şucu, Radu Dimofte, Marian Alecu, Dan Fischer, ca să-i enumerăm doar câţiva dintre cei mai importanţi.

Fin al lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Năstase, Truică nu s-a despărţiţi nicio clipă de mentorii săi Alexandru Bitnner şi Adrian Petrache, oamenii de casă ai tătucului şpăgii româneşti, Adrian Năstase.

Despre modul în care finul său, a făcut averea, Bejinariu a declarat: „Nu l-am chestionat pe finul meu în legătură cu acest subiect. Nu ştiu cum a făcut avere. Vă jur cu mâna pe inimă. Ce ştiu e că el a venit din mediul de afaceri şi că primul milion de dolari l-a făcut din vânzarea acţiunilor sale la firma TotalNet. În acea perioadă, la începutul anilor 2000, un milion de dolari era o sumă de bani considerabilă”.

Deşi bogăţia sa este evidentă, Truică nu a plătit impozit pe profit, niciodată, societăţile sale din România fiind pe pierdere sau fără activitate.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat joi, 17 decembrie 2020, verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, cu executare, israelienii Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, cu executare iar Prințul Paul – trei ani și patru luni, cu executare. În acelaşi dosar, jurnalistul Dan Andronic a primit o condamnare de 3 ani, cu suspendare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here