OMV Petrom raportează un profit în scădere cu 40,5%, în T1

0
1398
OMV Petrom Romania

Grupul OMV Petrom a raportat, în primul trimestru al anului 2020, un profit înainte de impozitare în valoare de 780 milioane de lei, în scădere cu 40,59% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, potrivit rezultatelor financiare ale companiei publicate miercuri.

„Pe partea de carburanţi, în al doilea trimestru, vedem o scădere de 45% şi o scădere de 20% pentru tot anul. În primul rând, am redus rata de utilizare a rafinăriei la un pic peste 80%, poate va fi 85% pentru tot anul. Aceasta ne permite să prelucrăm ţiţei românesc, din producţie proprie. Avem planificată o închidere a rafinăriei în a doua jumătate a anului, la Petrobrazi. Deci, avem încredere că putem avea un echilibru bun între cerere şi ofertă pe partea de carburanţi. Dar, bineînţeles, aceasta depinde şi de capacitatea de depozitare de ţiţei şi de produse petroliere, dar şi de abilitatea noastră de a duce produse şi pe alte pieţe dacă este necesar. Pe partea de gaze, estimăm o scădere de 10-20% a cererii. Per total, România era un importator net de gaze. Există şi, bineînţeles, rezerve înmagazinate, iar pe partea de energie vedem o reducere şi poate că reducerea va fi de 5% până la 10%”, a spus Christina Verchere, răspunzând unei întrebări.

OMV Petrom estimează o scădere a cererii de carburanţi cu 45% în al doilea trimestru din acest an şi cu 20% pentru tot anul, iar în ceea ce priveşte gazele naturale reducerea ar putea fi de 10-20%, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate rezultatele financiare ale grupului. 

Citeste si  Rezultate financiare IMPACT Developer & Contractor SA la 30 iunie 2022

In intervalul analizat, datele arată că, valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 12%, susţinută de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale, parţial compensate de preţuri de piaţă mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor de electricitate.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 35%, iar cele din Upstream 1%. Vânzările din Upstream au fost, în mare parte, efectuate în interiorul Grupului, nu către terţi, notează compania.

În intervalul ianuarie – martie 2020, OMV Petrom a furnizat pieţelor reglementate 5,52 TWh de gaze naturale. Centrala electrică Brazi nu a avut o obligaţie de a furniza electricitate pieţei reglementate în T1 din acest an, precizează compania.
Conform companiei, operaţiunile au continuat să se desfăşoare, în paralel cu implementarea unui set de măsuri de siguranţă de-a lungul întregului lanţ valoric, pentru a asigura securitatea furnizării de carburanţi, gaze naturale şi electricitate. Estimarea cheltuielilor de investiţii pentru 2020 s-a redus cu 30% sau 1,2 miliarde de lei, de la 3 miliarde de lei.
În plus, cheltuielile de investiţii de explorare şi cele operaţionale s-au diminuat cu aproximativ 320 milioane de lei faţă de 2019.

„Elementele speciale cuprind venituri nete în valoare de 94 milioane de lei, reprezentând în principal câştiguri temporare din contractele forward în Downstream Gas. Pierderile din deţinerea stocurilor au fost în sumă de (239) milioane lei, în T1/20, în principal ca urmare a unei scăderi abrupte a preţului ţiţeiului. În T1/19 elementele speciale au cuprins venituri nete în valoare de 23 milioane lei, în timp ce câştigurile din deţinerea stocurilor au fost în sumă de 38 milioane lei”, se arată în comunicatul OMV Petrom.

Citeste si  Rezultate financiare IMPACT Developer & Contractor SA la 30 iunie 2022

„La un moment dat, nu este logic ca partea economică să nu funcţioneze. Dacă, totuşi, pe fondul reglementărilor economice, va trebui să facem nişte revizuiri, trebuie să fim flexibili. Acestea sunt aspecte temporare. În acest moment credem că al doilea trimestru va fi cel mai dur, dar nu credem că situaţia se va perpetua pe tot parcursul anului. Oricum, trebuie să analizăm situaţia şi să ne adaptăm în consecinţă. Nu vreau să minimalizăm situaţia cu care ne confruntăm. Noi ne optimizăm în mod constant. Facem asta şi în situaţii normale şi cu atât mai mult în această perioadă de criză”, a precizat Christina Verchere.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Grupul este prezent în România şi ţările învecinate, pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, prin intermediul a 793 benzinării la sfârşitul lui 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here