O noua piata digitala internationala dedicata jucatorilor din sectorul agricol se lanseaza astazi in Romania

0
1064

Bucuresti, 04.09.2019: Jucatorii din sectorul agricol vor putea, incepand de astazi, sa comercializeze cereale si alte marfuri agricole si sa-si organizeze transportul pe o noua piata digitala internationala. Commoditrader.com, un start-up fintech danez, se lanseaza astazi in Romania. Platforma Commoditrader creeaza acces mai bun la piata, intr-un mod optimizat, unde digitalizarea limiteaza distanta dintre cumparator si vanzator. Ofera posibilitatea de a compara preturi si alti termeni contractuali, la nivel intern in Romania si peste granite, marind puterea de negociere a fermierilor si oferindu-le comerciantilor acces mai usor la piata.

Misiunea Commoditrader ApS este sa creeze o perspectiva de piata mai buna pentru cumparatori si vanzatori, oferindu-le posibilitatea sa compare termeni si preturi disponibile in piata. Commoditrader.com este construita cu un algoritm de transport care calculeaza transportul rezervabil pe toate anunturile, astfel incat utilizatorii pot face comparatii intre mai multe locatii ale depozitelor si pot obtine acces la noi cumparatori si vanzatori. Algoritmul dezvoltat de Commoditrader este distruptiv pentru piata traditionala de comert al produselor agricole, datorita accesului neingradit si posibilitatii de comparabilitate a tuturor termenilor care stau la baza unei decizii de vanzare sau de cumparare in acest sector.

Se creeaza astfel o transparenta mai mare, o intelegere mai buna a pietei si putere de negociere crescuta a fermierului, pe o parte, si un acces mai usor la piata pentru crescatorii de animale, mori, producatori de furaje si case de comert, care cumpara cereale, porumb si soia de la fermieri, pe de alta parte. Platforma poate fi folosita gratuit, scopul Commoditrader este sa sprijine fermierii si sa le ofere instrumente mai bune in negocierea termenilor comerciali.

Platforma poate fi folosita gratuit, scopul Commoditrader este sa sprijine fermierii si sa le ofere instrumente mai bune in negocierea termenilor comerciali. In viitorul apropiat,  Commoditrader.com va ingloba in platforma si servicii financiare in vederea facilitarii obtinerii de finantari mai ieftine, asigurari de credit, rating de credit si preventia impotriva fraudei pentru utilizatori, preluand mare parte din riscul de neplata. Actualmente, termenele lungi de plata si situatiile de neincasare la scadenta constituie una dintre problemele pietei sectorului agricol.

Piata Commoditrader este usor de accesat, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumparator, vanzator, sau ambele. Odata ce profilul este configurat, utilizatorul creeaza un anunt sa atraga atentia cumparatorilor sau vanzatorilor. Toate preturile sunt listate pe platforma, inclusiv costul transportului. Utilizatorul poate alege propriul sau furnizor de transport, iar platforma va calcula toate costurile logistice incluse sau poate rezerva transportul de pe platforma. Daca vanzatorul si cumparatorul se decid asupra tranzactiei, ei pot intra intr-un contract din cadrul platformei, toate informatiile partilor fiind disponibile inainte sa intre in tranzactie.

Commoditrader ApS a fost fondata in primavara anului 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen, doua femei daneze, si un grup de fermieri danezi cu ferme in Danemarca, Lituania si Rusia. Platforma Commoditrader.com s-a lansat in Danemarca acum 4 luni, iar astazi grupeaza in jur de 15% dintre fermierii danezi. In Danemarca, acest segment de 15% al fermierilor produce 40% din productia de cereale a tarii. Commoditrader.com va fi lansata in Europa de Est in urmatoarele luni, incepand de astazi cu Romania.

“Am ales Romania pentru ca este o piata care se dezvolta rapid, cu o populatie de oameni deschisi in gandire, gata de schimbare – lucru pe care il consideram un aspect cheie in deschiderea catre noi cai de tranzactie. Romania este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producatori de cereale din Europa, desi structura comertului necesita optimizare pentru a putea oferi fermierilor din Romania acces mai bun la piata, si este asadar, una dintre cele mai importante prioritati ale afacerii noastre”, spune Ida Boesen, co-fondator al Commoditrader.

Romania are o pondere de 53.4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului sau, si desi detine o treime din fermele din Uniunea Europeana, mult mai mult decat orice alt stat membru, are doar 4% din totalul productiei agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza datelor din 2016. Exportul cu produse agricole in 2017, in UE, a fost 9% din totalul exporturilor din Romania si 14.4% din tarile din afara UE.

 Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune intre fermieri si traderi, folosind digitalizarea.

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA, si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation. Compania a fost, de asemenea, desemnata in mod oficial drept “Unul dintre cele mai importante 10 lucruri care s-au intamplat in ultimii 100 de ani in industria Agro in Danemarca”, de catre Danish Agriculture & Food Council.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here