Combinatorii pietei IT- Mandrutescu se credea premierul Romaniei si el fura bani cu remorca… Blejnar era seful ANAF dar in fapt era Regina Mafiei din stat si ne radea in nas cautand mafiotii… Doctorul Duta era ”cardiolog”- fura din cardurile romanilor… Cum sa impingi acest bolovan numit Romania cu o asemenea povara genetica-n spate?

0
1638

Scrie Iulian Anghel in editorialul sau de azi ”Trecem prea adesea cu vederea lucrurile grave. Şi le uităm uşor. Am făcut în vremea trecută un calcul: marele Iulius Cezar a dat, în banii de azi, mită de 3 milioane de euro pentru a obţine o poziţie minoră într-o funcţie publică. Dar cum inflaţia a crescut în ultimele 2.000 de ani, şi mita a crescut. Diferenţa faţă de azi e că în Imperiul Roman mita nu era morală, dar nu era ilegală. În ziua de azi e ilegală.

Este greu de uitat poza cu capul plecat al ministrului finanţelor din anii crizei, Sebastian Vlădescu: părea aproape plângând într-un colţ al sălii de presă de la Palatul Victoria, în vreme ce premierul Emil Boc anunţa de la pupitru tăierea salariilor bugetarilor cu 25%. În aceeaşi vreme, în conturile lui curgeau sute de mii de euro, din fraudă. Banii erau obţinuţi din condiţionarea achitării datoriilor statului către constructorii de infrastructură de cale ferată.

Nu poate fi uitat nici Bogdan Olteanu, fost şef al Camerei Deputaţilor, membru în CA al BNR, un om mereu vesel, luminos, care a câştigat milioane şi predica economia de piaţă cui voia să-l asculte, în vreme ce alţii se uitau la buzunarele goale.

În vremea în care Sebastian Vlădescu plângea la Palatul Victoria, în 2010, de mila angajaţilor care îşi vedeau salariile tăiate, conturile lui bancare cântau, spun procurorii care l-au anchetat: 2 milioane de euro ar fi primit drept mită pentru lucrările efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa şi la tronsonul Bucureşti – Câmpina. Şi românii se mirau şi se miră de ce întârzie modernizarea căilor ferate. Pentru că Vlădescu nu-şi încasa banii!

Bogdan Olteanu, cu funcţii la care puţini îndrăznesc să viseze – preşedinte al Camerei Deputaţilor, viceguvernator al BNR – a primit 1 milion de euro mită conform DNA pentru a facilita impunerea ca şef al Deltei a unui apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

A fost o poveste neplăcută pentru întreg mediul de afaceri când Sorin Mîndruţescu, reprezentantul Oracle în România – o companie atât de puternică încât părea dincolo de orice îndoială în privinţa moralităţii în afaceri – a fost acuzat de chiar companiile partenere că a cerut mită: 850.000 de euro pentru subcontracte, cu statul, APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, cea care distribuie agricultorilor plăţile directe de la UE şi guvern – cam 2 miliarde de euro anual) şi ROMATSA (agenţia guvernamentală care controlează zborurile avioanelor). Aceştia sunt de fapt tot bani plătiţi în plus de stat, către integratorii care îl plăteau pe Mîndruţescu.

Dar scandalul Oracle nu e primul care a afectat industria de vânzări IT.

Irina Socol, fosta şefă a Siveco, într-o postare pe Facebook: „Regret că am făcut parte din sistemul de compromisuri care a fost o practică cvasigeneralizată până acum câţiva ani””

Sa completam si cu bataia de joc numita Mandrutescu care era presedinte AMCHAM si anunta gomos ca este potrivit pentru mediul de afaceri. Sa ne indreptam privirea si spre puscariasul Sorin Blejnar care trimitea controale la comanda impotriva oricui nu-l sprijinea pe el sau pe acolitii lui in timp ce el, ca o adevarata Regina a Mafiei, incasa milioane de euro, atat de la Mandrutescu dar mai ales de la piata subterana de motorina. Ca asa suntem noi, nu trimitem controale la distribuitorii de alcool, tigari, motorina si accize, flori (Da! Ati cititi bine, flori), asfaltatori dar mai ales banci.

Vorbind despre Bogdan Olteanu, nimeni nu se intreaba cum de a ajuns chelul asta semidoct si parlit in asemenea functii. De ce Isarescu nu e responsabil? De ce Moliceanu 5 neveste nu e responsabil? Cum de-si mai arata fata pe la adunari? Pana si dobitocii de mafioti au o regula clara, daca recomanda cuiva un om pentru o afacere si ala da teapa, cel care l-a recomandat plateste. Raspunsul e simplu la noi, pentru ca aproape nimeni nu plateste.

De aceea ne uitam neputinciosi cum acest dihor media, puscariasul Dan Boiculescu, scrie carti si apare in pozitia de fondator al scursurilor lui media, pentru ca poporul care inghite tipul asta sarbesc de audienta manelizata si non culturala. In loc sa-i sanctioneze, accepta sa plateasca prin audienta acordata milioanelor de euro nerecuperate ca prejudiciu, in timp ce securistul batran isi plimba ocluzia intestinala prin casa presei sau la Roma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here